Home > Νέα > Κάποιοι θυμούνται ακόμα τα Τενάγη Φιλίππων Καβάλας – Δράμας & Σερρών Γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τελευταία μέρα του 2023!!!

Κάποιοι θυμούνται ακόμα τα Τενάγη Φιλίππων Καβάλας – Δράμας & Σερρών Γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τελευταία μέρα του 2023!!!

Κάποιοι θυμούνται ακόμα

τα Τενάγη Φιλίππων

Καβάλας – Δράμας & Σερρών

Γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τελευταία μέρα του 2023!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της μελέτης για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας των Τεναγών Φιλίππων των Νομών Καβάλας – Δράμας και Σερρών, φαίνεται πως ακόμα βρίσκεται σε μια διαδικασία, η οποία προχωράει απίστευτα αργά.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια μελέτη, για τη διαδικασία της οποίας κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τίποτα και σε ποιο σημείο βρίσκεται. Παρ’ όλα αυτά, τις προτελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2023, ήρθε μια απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να μας θυμίσει ότι κάτι κινείται επ’ αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έλαβε απόφαση «γνωμοδότησης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχής Τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών».

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο εδώ και χρόνια σέρνεται κυριολεκτικά στη φάση της μελέτης και με αυτή την απόφαση, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ίσως να έχει γίνει ένα ακόμα βήμα.

Η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λοιπόν, στις 28 Δεκεμβρίου 2023, γνωμοδότησε θετικά, στο κομμάτι που της αντιστοιχεί φυσικά.

Τα Τενάγη των Φιλίππων έχουν συνολική έκταση 96.300 στρεμμάτων και εκτείνονται στις ΠΕ Καβάλας (62.330 στρέμματα), Δράμας (26.450 στρέμματα) και Σερρών (7.520 στρέμματα) των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα Τενάγη είναι μια φυσική κλειστή κοιλότητα στο Νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Μέχρι την δεκαετία του 1930 υπήρχε έλος στην περιοχή. Την δεκαετία του 1930 άρχισε η κατασκευή έργων με σκοπό την αποξήρανση του έλους και την αξιοποίηση της πεδινής περιοχής για αγροτικές καλλιέργειες. Το έδαφος της περιοχής είναι ιδιαίτερα γόνιμο λόγο της παρουσίας τύρφης.

Αυτό που προβλέπεται να γίνει από εδώ και πέρα είναι εκβάθυνση, διαπλάτυνση και αντιστροφή κλίσης της κεντρικής τάφρου σε μήκος 15.800 μέτρων από το Φράγμα Νικήσιανης έως τη νέα στραγγιστική σήραγγα. Κατασκευή δύο νέων διατάξεων τριπλού θυροφράγματος στο Φράγμα Νικήσιανης.

Κατασκευή υδραυλικής – στραγγιστικής σήραγγας κάτω από το όρος Σύμβολο. Η είσοδος θα είναι στην περιοχή των Αμισιανών και η έξοδος 1,5km Ανατολικά του οικισμού Παλαιού Καβάλας. Η σήραγγα θα έχει μήκος 4.950,5 μέτρα.

Εκβάθυνση και διαπλάτυνση της τάφρου Βαλτοχωρίου (Περιμετρική Τάφρος Α1 στα Βορειοδυτικά των Τενάγων) που εκβάλει στην Κεντρική Τάφρο Δυτικά του φράγματος της Νικήσιανης. Θα έχει μήκος 17,5 χλμ.

Εκβάθυνση, διαπλάτυνση και προέκταση της τάφρου Δατού (Περιμετρική Τάφρος Σ1 στα Βορειοανατολικά των Τενάγων) που εκβάλει στην Κεντρική Τάφρο πριν την είσοδο της σήραγγας. Θα  έχει μήκος 10,1 χλμ.

Κατασκευή της Περιμετρικής Τάφρου Α2 στα Νοτιοδυτικά των Τενάγων που θα εκβάλει στην Κεντρική Τάφρο Δυτικά του φράγματος της Νικήσιανης. Θα έχει μήκος 7,5 χλμ.

Κατασκευή της Περιμετρικής Τάφρου Σ2 στα Νοτιοανατολικά των Τενάγων που θα εκβάλει στην Κεντρική Τάφρο πριν την είσοδο της σήραγγας. Θα έχει μήκος 8,1 χλμ.

Το σύνολο των έργων περιλαμβάνει και πολλά ακόμα διάφορα έργα, κύρια ή συνοδευτικά, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η αντιπλημμυρική προστασία των Τεναγών, αλλά και να προσφέρεται και η σχετική βοήθεια άρδευσης σε ορισμένες περιοχές.

Οι περιμετρικές τάφροι τροφοδοτούνται κυρίως από τις μόνιμες ροές σημαντικών ρεμάτων της περιοχής αλλά και από τις επιφανειακές απορροές των όμβριων υδάτων των εξωτερικών λεκανών που θα τις παροχετεύουν στην Κεντρική Τάφρο είτε Δυτικά του φράγματος Νικήσιανης είτε Ανατολικά. Ακόμα η τοπική λεκάνη της πεδιάδας των Τενάγων θα αποστραγγίζεται από την Κεντρική Τάφρο στην οποία καταλήγουν όλες οι τάφροι του εσωτερικού δικτύου. Τα επιφανειακά ύδατα που θα καταλήγουν Δυτικά του φράγματος Νικήσιανης θα οδηγούνται μέσω της Κεντρικής Τάφρου προς το θυρόφραγμα Συμβολής και θα εκβάλουν στον ποταμό Αγγίτη. Η αποστράγγιση των επιφανειακών υδάτων Ανατολικά του φράγματος Νικήσιανης θα γίνεται μέσω της Κεντρικής Τάφρου προς την σήραγγα που θα εκβάλλει στον κόλπο της Καβάλας.

Στα Τενάγη καλλιεργούνται: 58.561 στρέμματα αραβόσιτος, 791 στρέμματα ελαιοκράμβη, 382 στρέμματα ζαχαρότευτλα, 14.135 στρέμματα ηλίανθος, 1.661 στρέμματα κριθάρι, 1.427 στρέμματα μηδική, 13.375 στρέμματα σιτάρι, 499 στρέμματα σόγια και 2.013 στρέμματα τριφύλλια. Οι συνολικές αρδευτικές ανάγκες υπολογίζονται σε 57.098.094 m3/έτος.

Προτείνεται τέλος να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών.