Μια τρίτη θέση εισαγγελέα και
επανασύσταση του Ειρηνοδικείου
Νευροκοπίου ζητάει η Δράμα
► Κυριαζίδης: «Κατά την συζήτηση, προέκυψε η διασφάλιση – παραμονή του Πρωτοδικείου του τόπου μας, ως περιφερειακή έδρα»
► Πούλιος: «από τον υφυπουργό κ. Μπούγα παρουσιάστηκε ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας, όπου για τη δική μας περιοχή δεν αλλάζει τίποτα απολύτως»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας στην οποία μετείχε και ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, είχε χθες το πρωί ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας.
Στην ίδια συνάντηση συμμετείχαν διαδικτυακά ο νέος περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος.
Στόχος της συνάντησης και συζήτησης, ήταν η παρουσίαση του νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας από τον κ. Μπούγα, μέσα από τον οποίον πάντως δεν προβλέπεται καμιά απολύτως αλλαγή για τις δομές της Δικαιοσύνης στη Δράμα.
Κυριαζίδης: Επανασύσταση Ειρηνοδικείου Νευροκοπίου
Στην συζήτηση που έχει ανοίξει για την διαμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της χώρας εκτός από την αυτονόητη διατήρηση των μέχρι τώρα δικαστικών δομών της Π.Ε. Δράμας, η επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου Κάτω Νευροκοπίου είναι μια ρεαλιστική διεκδίκηση η οποία είναι μια έμπραγκτη στήριξη στους ακρίτες μας που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και ελάχιστη επιβάρυνση για το κράτος.
Όπως μας ενημερώνει πάντως ο κ. Κυριαζίδης που συμμετείχε στη συνάντηση αυτή, το σχετικό Νομοσχέδιο θα έλθει προς ψήφιση το τρέχον τρίμηνο και θα συμπεριλαμβάνει κατ’ εξοχήν συγχωνεύσεις Ειρηνοδικείων και καταργήσεις Πρωτοδικείων ανά τη χώρα.
Ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Κυριαζίδης, «Κατά την συζήτηση, προέκυψε η διασφάλιση – παραμονή του Πρωτοδικείου του τόπου μας, ως περιφερειακή έδρα».
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ο κ. Κυριαζίδης επεσήμανε και την «αναγκαιότητα δημιουργίας δεύτερης περιφερειακής έδρας στο Κ. Νευροκόπι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του τόπου αυτού (καιρικές συνθήκες – απόσταση από το κέντρο), καθώς και του προστιθέμενου φόρτου εργασίας του Πρωτοδικείου Δράμας εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νικηφόρου».
Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζίδη, «για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο από τον παριστάμενο Υφυπουργό, όσο και από τον παριστάμενο Εφέτη κο Παναγιώτη Καρακωνσταντή της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης τονίστηκε η αναγκαιότητα κατάθεσης σχετικών στοιχείων (Δικαστικές υποθέσεις – χώρος στέγασης κλπ). Προς τούτο οφείλουμε από κοινού με τις Δικαστικές Αρχές και τον Δικηγορικό Σύλλογο να καταβάλλουμε προσπάθεια προς την κατεύθυνση του ανωτέρου στόχου και σκοπού», επισημαίνει ο κ. Κυριαζίδης.
Πούλιος: Τίποτα για τη Δράμα για άλλη μια φορά
Όπως αναφέραμε παραπάνω, στην ίδια συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Τ.» λίγο μετά τη συνάντηση αυτή, τόνισε ότι «για τη Δράμα δεν αλλάζει τίποτα για άλλλη μια φορά».
Μας υπενθυμίζει ότι η Δράμα ζητάει μια τρίτη μόνιμη θέση εισαγγελέα, λόγω της λειτουργίας των Φυλακών Νικηφόρου, παρ’ όλα αυτά ο Άρειος Πάγος αρνείται συστηματικά να τη δώσει, παρά μόνο προτείνει στο Δικηγορικό Σύλλογο να κάνει αίτημα για μια θέση απόσπασης.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Πούλιος, σημειώνει ότι «από τον υφυπουργό κ. Μπούγα παρουσιάστηκε ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας, όπου για τη δική μας περιοχή δεν αλλάζει τίποτα απολύτως».
Όπως μάλιστα τονίζει ο ίδιος, «έχουμε μόνο μια εξέλιξη στην Καβάλα, όπου ουσιαστικά αναβαθμίζεται το Ειρηνοδικείο της Θάσου το οποίο γίνεται Περιφερειακό Δικαστήριο. Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει καμιά άλλη αλλαγή, ούτε στη Δράμα, όπου στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης».
Μάλιστα ο κ. Πούλιος έθεσε και το θέμα της τρίτης έδρας Εισαγγελέα στη Δράμα, παρ’ όλα αυτά, αν και διάκεινται θετικά, η υπόθεση ανήκει στον Άρειο Πάγο. Όπως μάλιστα τόνισε, «το ζήτημα βρίσκεται στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκανε κρίσεις στις 14 Δεκεμβρίου και δεν μας έβαλαν μέσα. Μας είπαν να ζητήσουμε αποσπασμένο για να το καλύψουμε. Μάλιστα 14 Δεκεμβρίου έγινε στο Συμβούλιο, και μας είπανε ότι με την αιτιολογία ότι δεν είναι θέμα να το δούμε τώρα, παρά μόνο όταν ξεκινήσουν οι φυλακές και μετά. Καταλαβαίνετε».
Η Δράμα για άλλη μια φορά παραμένει εκτός Δικαστικού Χάρτη. Εδώ και πολλά χρόνια ζητάει την αναβάθμιση των δομών υπηρεσιών της Δικαιοσύνης, αλλά δεν εισακούεται.