Μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Α. Νικολαϊδη στη Βουλή
Σδούκου Αλεξ.: Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου
η αποκατάσταση των 2,8χλμ. οδοστρώματος
από τα έργα φυσικού αερίου στη Δράμα
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της αποκατάστασης από τα έργα φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, θίγει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αν. Νικολαΐδης.
Όπως είναι γνωστό και όπως πολύ συχνά έχει αναδείξει με δημοσιεύματά του ο «Πρωινός Τύπος», μπορεί μεν να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιαίτερα μεγάλο και ωφέλιμο έργο στην πόλη της Δράμας, παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα της αποκατάστασης του έργου, με την σωστή κάλυψη του οδοστρώματος, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Δυστυχώς, υπήρξαν πολλά παράπονα από τον κόσμο και υπάρχουν ακόμα, ενώ όπως είναι γνωστό, το έργο έχει σταματήσει εδώ και κοντά δύο μήνες περίπου, εξαιτίας των αλλαγών που γίνονται στην κεντρική διοίκηση των εταιρειών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του έργου.
Με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης ο κ. Νικολαΐδης ανέδειξε το ζήτημα των τεράστιων καθυστερήσεων στις αποκαταστάσεις στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα τομές να παραμένουν ανοιχτές σε πλήθος σημείων στην πόλη της Δράμας, προκαλώντας δικαιολογημένη αναστάτωση στους πολίτες, ενώ αποτελούν και σοβαρή πηγή κινδύνου για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας αποσαφήνισε πως η εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής, όμως δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οι δρόμοι του Δήμου Δράμας να έχουν μετατραπεί σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε να μάθει ποιος ελέγχει τη σωστή εκτέλεση του έργου, γιατί υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αποκαταστάσεις, αν υπάρχει έλεγχος στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες και πότε αυτές θα ολοκληρωθούν. Μάλιστα, χρησιμοποίησε και σχετικό φωτογραφικό υλικό από διάφορα σημεία της πόλης της Δράμας, το οποίο αποδεικνύει πως οι αποκαταστάσεις δεν έχουν γίνει μετά την τοποθέτηση των αγωγών και το οδόστρωμα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου αναγνώρισε πλήρως τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δράμα, αναφέροντας: «Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες των κατοίκων και δεν είναι ανησυχίες, αγανάκτηση θα έλεγα ότι είναι των πολιτών. Δεν πρόκειται να αμφισβητήσω καθόλου αυτό που περιγράφετε, το έψαξα και είναι όπως το λέτε. Θα ήθελα λίγο να έχουμε βέβαια υπόψη τη μεγάλη εικόνα και το λέτε και εσείς στην ερώτησή σας. Μεγάλη εικόνα είναι ότι γίνονται έργα φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ένα δίκτυο μήκους 496 χιλιομέτρων για περίπου δεκαπέντε χιλιάδες συνδέσεις. Ξαναλέω το νούμερο, 496 χιλιόμετρα. Είναι σαν να σκάβουμε τον δρόμο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όχι γιατί έτσι μας ήρθε προφανώς, γιατί δεκαπέντε χιλιάδες συμπολίτες μας θέλουν να βάλουν φυσικό αέριο και σωστά, γιατί πέρα από τις όποιες οχλήσεις στην φάση της κατασκευής η πραγματικότητα είναι ότι το φυσικό αέριο έχει πολλά πλεονεκτήματα και το κάνει σαφώς ελκυστικό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το λέω αυτό, γιατί έχει σημασία να καταλαβαίνουμε σε μία κατασκευαστική παρέμβαση που είναι τόσο μεγάλη όσο είναι αυτό που περιγράψαμε σε έναν πυκνό αστικό ιστό σε έξι πόλεις και επίσης σε ένα τόσο πιεστικό χρονοδιάγραμμα να τελειώσει το έργο, πάντοτε αναμένουμε μια σχετική ταλαιπωρία χωρίς να σημαίνει ότι υπερασπίζομαι αυτό που παρουσιάσατε και εσείς και περιγράψατε.».
Η κ. Σδούκου επεσήμανε πως δεν είναι αποδεκτές οι κακοτεχνίες στην κατασκευή ενός έργου και η πλημμελής αποκατάσταση των δρόμων, τονίζοντας πως αυτά είναι θέματα της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΔΑ και του εργολάβου που ανέλαβε να κάνει το έργο και το Υπουργείο δεν έχει αρμοδιότητα να εποπτεύσει τη συγκεκριμένη σύμβαση. «Είναι ακέραιη η ευθύνη που έχει η εταιρεία που ανέλαβε να κάνει το έργο, σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες, τις υποχρεώσεις της, την τήρηση του πλαισίου» σημείωσε η κ. Σδούκου και παρέθεσε στοιχεία που έλαβε μετά από σχετική ενημέρωση από την ΔΕΔΑ. Όπως είπε, «πράγματι μέσα στο καλοκαίρι υπήρχαν περίπου 6,5 χιλιόμετρα, από ότι γνωρίζω, που ήταν ανοικτά και είχαν καθυστερήσει και υπήρχαν κακοτεχνίες τα οποία τα έκλεισαν» και «αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορώ να σας πω από την ενημέρωση που έχω είναι ότι εκκρεμούν άλλα 2,8 χιλιόμετρα». Η κ. Σδούκου, ολοκληρώνοντας την απάντησή της, ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων αποκαταστάσεων, λέγοντας: «Η φάση αυτή της κατασκευής που περνάμε τώρα, με αυτές τις δυσχέρειες που αναφέρατε, είναι παροδική. Με βάση τη δέσμευση της εταιρείας μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν, είναι ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα υπολειπόμενα αυτά 2,8 χιλιόμετρα. Θεωρώ, όμως, ότι το αποτύπωμα του φυσικού αερίου στηνκαθημερινότητα, στα σπίτια, στις δουλειές των κατοίκων, θα είναι διαρκές.».
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Ως μέλος της τοπικής κοινωνίας της Δράμας βιώνω μαζί με τους συμπολίτες μου τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά μας, λόγω των εργασιών για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής για τον τόπο να εκτελείται με τόση προχειρότητα, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στη ζωή των πολιτών.
Έλαβα την πρωτοβουλία για την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης, καθώς θεωρώ πως κάθε ζήτημα που απασχολεί τις Δραμινές και τους Δραμινούς θα πρέπει να αναδεικνύεται με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να ασκείται η απαιτούμενη πίεση, να ενεργοποιούνται οι αρμόδιοι και να φτάνουμε στον επίλυσή του.
Για την ουσία των ερωτημάτων μου, όσον αφορά τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, η κυρία Υφυπουργός παρέπεμψε στη σύμβαση μεταξύ στη ΔΕΔΑ και τον ανάδοχο του έργου. Πάντως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα η αναγνώριση του προβλήματος από πλευράς κυβέρνησης και η αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αποκαταστάσεων που υπολείπονται.
Είναι αυτονόητο ότι για το θέμα θα συνεχίσει να υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από την πλευρά μου και αν χρειαστεί θα επανέλθω. Έχουμε περάσει στην εποχή της αλήθειας, όπου οι όποιες υποσχέσεις θα πρέπει πλέον να έχουν αντίκρισμα. Η Δράμα ήρθε στο προσκήνιο και είναι χρέος μας να συνεχίσουμε με δυναμικό τρόπο να διεκδικούμε όσα πρέπει να γίνουν στον τόπο μας».