Home > Πρώτο Θέμα > Επί τάπητος τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια ΑΜΘ Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης  και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Αργυράκης

Επί τάπητος τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια ΑΜΘ Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης  και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Αργυράκης

Μεγάλη συνάντηση Αγροτικών & Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΑΜΘ

Επί τάπητος τα προβλήματα

του πρωτογενούς τομέα

στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδης  και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Αργυράκης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ συνάντηση με όλα τα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα – στα αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα – πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Ιανουαρίου στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Η συνάντηση έγινε στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν το τελευταίο διάστημα και στα οποία μέχρι σήμερα δεν βρίσκουν λύσεις.

Τα βασικά ζητήματα είναι πάντα το κόστος παραγωγής, με το αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα, αλλά βέβαια και ειδικότερα το ζήτημα με τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα οι οποίες βρίσκονται και πάλι σε πτώση από τον περασμένο Δεκέμβριο και άλλα ειδικότερα θέματα.

Στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης όπως λένε, είναι να μπορέσουν να τα συγκεντρώσουν όλα αυτά, να ενημερώσουν στη συνέχεια τους αρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμους) καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα λένε μιλώντας στον «Π.Τ.» στελέχη του πρωτογενούς τομέα, θα κινηθούν αναλόγως διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα.

Ψαλτικίδης: Πέφτουν οι τιμές του γάλακτος

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Μιχάλης Ψαλτικίδης, επισημαίνει ότι ορισμένα από τα ζητήματα είναι οι «χαμηλές πληρωμένες του ΟΠΕΚΕΠΕ το Δεκέμβριο», όπως και οι πεσμένες πλέον τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες για το αιγοπρόβειο γάλα «σε σημείο μάλιστα, που πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να μην είναι πλέον βιώσιμες».

Όπως εξηγεί ο κ. Ψαλτικίδης, «όσον αφορά το αιγοπρόβειο γάλα, οι γαλακτοβιομηχανίες το κατεβάζουν μέχρι και 0,20 λεπτά, πράγμα που είναι απαγορευτικό για εμάς. Ουσιαστικά, το περιθώριο κέρδους που έχει μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση, εξανεμίζεται».

Τονίζει ακόμα, ότι, «για το αιγοπρόβειο γάλα, τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Σήμερα, το πρόβειο γάλα από 1,65 ευρώ το λίτρο έπεσε στο 1,50 με 1,40 ευρώ, ενώ το κατσικίσιο βρίσκεται ήδη κάτω από το 1 ευρώ. Εμείς θέλουμε από το επίσημο κράτος, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην ουσία, να κάνει ελέγχους, να χρησιμοποιούνται ελληνικά γάλατα, αλλά και να μην χρησιμοποιούν αγελαδινό γάλα σε φέτα που γίνεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα».

Αργυράκης: Μεγάλο το κόστος παραγωγής

Με τη σειρά του και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Σάββας Αργυράκης, επικεντρώνεται κυρίως στο υψηλό κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Όπως επισημαίνει, «έγινε ένα κάλεσμα στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, ώστε να συζητήσουμε σε μια πρώτη φάση, όλα τα προβλήματα που μας αφορούν. Συζητάμε για τα γενικά προβλήματα που υπάρχουν σε όλο τον κλάδο αλλά και για τα κατά τόπους προβλήματα, ανάλογα με την καλλιέργεια και τις ιδιαιτερότητες. Μέσα από τη συζήτηση αυτή θα προκύψουν και κάποια αποτελέσματα.

Από εκεί και πέρα αν υπάρχει διάθεση από τους συμμετέχοντες θα προχωρήσουμε σε κάποιου είδους ενέργεια, να ενημερωθούν οι φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού και το Υπουργείο και αν δεν έχουμε απαντήσεις και δούμε ότι δεν μας δίνουν σημασία, θα έχουμε νέες συναντήσεις και συγκεντρώσεις και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Ιδιαίτερα τονίζει ο ίδιος, ότι, «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο πρωτογενής τομέας, είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είμαστε μη ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες, είτε ευρωπαϊκές είτε βαλκανικές.

Έχουμε πολύ αυξημένο κοστολόγιο που αυτό προέρχεται και από τα καύσιμα και από το ρεύμα. Όλα αυτά όταν είναι ακριβά, ακριβαίνουν και τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, τις μεταφορές των προϊόντων κτλ. Οπότε είναι το κόστος παραγωγής».

Επισημαίνει ακόμα, ότι, ναι μεν «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να δοθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους αγρότες και κτηνοτρόφους για το πετρέλαιο, υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, όλα αυτά όμως δεν διορθώνουν το πρόβλημα. Είναι απλώς κάποιες κινήσεις από τις οποίες μειώνεται ελάχιστα το ποσό που καταβάλουμε. Το κόστος στο τέλος είναι και πάλι πάρα πολύ υψηλό.

Οπότε τίθενται όλα τα προβλήματα και από εκεί θα προκύψουν και το πώς θα κινηθούμε από εκεί και πέρα».

Ερωτώμενος αν ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, ο κ. Αργυράκης σημειώνει ότι, «στην Περιφέρειά μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κάνουμε κάποιες κινητοποιήσεις και επαφές και δεν ενεργούμε μόνο αυτή την εποχή και ακόμα τα γνωστά ότι τώρα ζεσταίνουμε τα τρακτέρ. Ο πρωτογενής τομέας στην Αν Μακεδονία Θράκη έχει δείξει ένα σοβαρό πρόσωπο τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε κλείσει δρόμους παρά μόνο όταν ήταν η έσχατη μορφή διαμαρτυρίας όπως στα μπλόκα του 2016 που ήταν μαζικά σε όλη τη χώρα, οπότε όλα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος μάλιστα στο φορολογικό σύστημα, σημειώνει ότι «από το 2019 και μετά έχουμε δει μια βελτίωση, έχουν αφαιρεθεί οι αγρότες από τις κλίμακες, έχουμε αφορολόγητο. Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών επίσης έχουν διευθετηθεί κάποια πράγματα, που σημαίνει ότι δεν είμαστε όπως παλαιότερα με ποσοστό επί των κερδών ενώ επιλέγουμε κλίμακες, υπάρχει αύξηση των κλιμάκων που επιλέγει ο κάθε αγρότης, ενώ το μεγάλο πρόβλημα των κτηνοτρόφων είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κόστος παραγωγής με το πετρέλαιο».

Επισημαίνει τέλος ότι, «εμείς ζητάμε να υπάρχει αγροτικό πετρέλαιο στη μάνικα, όπως είναι και με τους αλιείς να υπάρχει και για τους αγρότες και να είναι αφορολόγητο».