Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη οι εκδηλώσεις
Ανάβουν τα καζάνια για το κουρμπάνι
στο Καλαμπάκι το οποίο θα ευλογήσει
ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος
Το πρόγραμμα των δύο ημερών και γλέντι από το πρωί μέχρι το βράδυ
ΜΕ ΤΙΣ ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, ανάβουν σήμερα το βράδυ τα καζάνια στο Καλαμπάκι, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για το περίφημο κουρμπάνι.
Το κουρμπάνι, είναι από τα σημαντικότερα έθιμα του Καλαμπακίου, το οποίο κρατάει αδιάλειπτα πάνω από 100 χρόνια αναβίωσής του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο, καθώς πλήθος κόσμου επισκέπτεται το χωριό τις μέρες αυτές.
Το κουρμπάνι, ξεκινάει την παραμονή της εορτής του Αγίου Αθανασίου και κορυφώνεται ανήμερα της εορτής, ενώ παράλληλα γίνονται και άλλες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 17.30, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Καλαμπάκι, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου.
Στη συνέχεια και στις 23.00 το βράδυ, θα γίνει το άναμμα των καζανιών, όπου όλο το βράδυ θα βράζει το κρέας και τα άλλα υλικά.
Επίσης, αύριο Πέμπτη και ώρα 07.30, θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις 10.30, υποδοχή των προσκεκλημένων και παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου.
Στις 15.00 το μεσημέρι, ευλόγηση του κουρμπανιού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο. Θα ακολουθήσει διανομή του κουρμπανιού σε όλους τους παρευρισκόμενους και βέβαια, γλέντι από το πρωί έως αργά το βράδυ.
Ένα γνήσιο πανηγύρι
Όπως αναφέρει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου που έχει την ευθύνη και διοργανώνει κάθε χρόνο το Κουρμπάνι, στις 17 και 18 Ιανουαρίου, στον Άη Θανάση, είναι από τα ελάχιστα γνήσια πανηγύρια που απέμειναν και συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο στο νέο τόπο εγκατάστασης εδώ και εκατό χρόνια, έχοντας μετεξελιχθεί από έθιμο μιας συγκεκριμένης προσφυγικής ομάδας σε συλλογική έκφραση της κοινότητας που κατάφερε να διαμορφώσει την κοινή ταυτότητα πάνω σε μια μνήμη που δεν ήταν κοινή. Το «κουρμπάνι» δεν είναι απλά ένα έθιμο, είναι η συνάντηση τριών γενιών που κρατούν την υπόσχεση που δόθηκε από τους πρώτους κατοίκους του χωριού.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κουρμπανιού αποτελούν προσφορά των μελών της κοινότητας, αυτό δίνει αυτοδίκαια το δικαίωμα σε όλους να λάβουν. Η πρακτική αυτή διαφυλάσσει τον πάνδημο και διαγενεακό χαρακτήρα του.
Κάθε στάδιο, ξεκινώντας απ’ τη γύρα και την ετοιμασία του χώρου, το άλεσμα για την παρασκευή του πλιγουριού, την μεταφορά του κρέατος, το τελετουργικό ανάμα των καζανιών το βράδυ της παραμονής, την ολονύχτια προετοιμασία, το γλέντι που ξεκινάει απ’ την παραμονή και συνεχίζει το πρωί ανήμερα έως αργά το βράδυ, το μοίρασμα σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του χωριού και τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι, μέχρι το καθάρισμα τις επόμενες ημέρες, πραγματοποιείται από εθελοντές και μόνο.
Όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες το έθιμο πραγματοποιείται χάρη στο μεράκι και την αγάπη των εθελοντών και των μελών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, των «κουρμπαντζήδων».