Home > Νέα > Ενισχύεται η Επαγγελματική Εκπαίδευση και μετονομάζονται τα ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ με διευρυμένο ρόλο Όλες οι αλλαγές ισχύουν και για ΙΕΚ και για τα ΕΠΑΛ στο Νομό Δράμας-Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Ενισχύεται η Επαγγελματική Εκπαίδευση και μετονομάζονται τα ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ με διευρυμένο ρόλο Όλες οι αλλαγές ισχύουν και για ΙΕΚ και για τα ΕΠΑΛ στο Νομό Δράμας-Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής

Ενισχύεται η Επαγγελματική

Εκπαίδευση και μετονομάζονται

τα ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ με διευρυμένο ρόλο

Όλες οι αλλαγές ισχύουν και για ΙΕΚ και για τα ΕΠΑΛ στο Νομό Δράμας

 

 

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ). Στόχος είναι, οι ΣΑΕΚ να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην ενεργό διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Στην Π.Ε. Δράμας λειτουργούν δύο ΕΠΑΛ στην πόλη της Δράμας και από ένα στο Δήμο Δοξάτο και στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Επίσης λειτουργεί ένα δημόσιο ΙΕΚ, το ΙΕΚ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και ένα ακόμα δημόσιο ΙΕΚ με αποκλειστικό τμήμα Υγείας μέσω του Νοσοκομείου Δράμας.

Επιπλέον, στις ΣΑΕΚ, από τον Φεβρουάριο του 2024 ενσωματώνονται 130 νέοι Οδηγοί Κατάρτισης.

Επιπλέον, ιδρύονται τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία.

Σε κάθε ΚΕΕΚ θα συνυπάρχουν και θα αλληλεπιδρούν, Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ-Π.ΕΠΑ.Λ), Εργαστηριακά Κέντρα, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης ή ΣΑΕΚ, ενώ θα παρέχεται και το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας.

Για την ίδρυση ενός Κ.Ε.Ε.Κ. θα πρέπει να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο (campus) τουλάχιστον μία δομή εκπαίδευσης, μία δομή κατάρτισης κι ένα εργαστηριακό κέντρο (ΕΚ), ενώ θα δοθεί έμφαση σε πρόσθετα κριτήρια, όπως οι χώροι διδασκαλίας, οι υλικοτεχνικές υποδομές, η προσβασιμότητα για ΑμεΑ και η εγγύτητα με μέσα μεταφοράς. Εκτιμάται ότι θα ιδρυθούν περίπου 60 ΚΕΕΚ – campuses σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων τα περισσότερα θα είναι στοχευμένα θεματικά.

Γραφεία Επαγγελματικής Κατάρτισης

Επίσης, ιδρύονται τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) ως οργανικές μονάδες των ΚΕΕΚ. Τα ΓΕΑΣ θα συνεργάζονται με επαγγελματικούς φορείς, θα μελετούν και θα επεξεργάζονται στατιστικά δεδομένα, και θα μεριμνούν για την κάλυψη των επαγγελματικών αναγκών των σπουδαστών. Μέσω υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής οι μαθητές/μαθητευόμενοι/καταρτιζόμενοι θα ενημερώνονται για τα χαρακτηριστικά και τις επαγγελματικές προοπτικές του επαγγέλματος που επιλέγουν καθώς και για τις δυνατότητες διαπερατότητας σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ψηφιακή πύλη ενημέρωσης

Επίσης, δημιουργείται ψηφιακή πύλη ενημέρωσης ΓΕΑΣ μέσω της  οποίας θα περιέχονται: οι ειδικότητες που προσφέρει η κάθε εκπαιδευτική δομή (ΕΣΚ/ ΕΠΑΛ/ ΙΕΚ/ Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας), το θεσμικό πλαίσιο για την Πρακτική Άσκηση/Μαθητεία, συχνές ερωτήσεις, στοιχεία υπευθύνων επικοινωνίας για παροχή πληροφοριών σε καταρτιζόμενους και επιχειρήσεις, ο κατάλογος επαγγελματιών – επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο (δήμου-κοινότητας-όμορων δήμων) με στοιχεία του υπεύθυνου επικοινωνίας, το πεδίο αναγγελίας από τις επιχειρήσεις για αναζήτηση μαθητών/ μαθητευομένων/ καταρτιζομένων/ αποφοίτων για Πρακτική Άσκηση/ Μαθητεία/ μόνιμη απασχόληση καθώς και στατιστικά στοιχεία για την επαγγελματική εξέλιξη και αποκατάσταση των αποφοίτων.

Στα ΕΠΑΛ

Τέλος, γενικεύονται σε όλα τα ΕΠΑ.Λ οι ειδικές προβλέψεις των Πρότυπων ΕΠΑΛ. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα αποτελούν κανόνα για όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας θεσμοί και λειτουργίες όπως η Επιτροπή Συντονισμού του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου, η πρακτική άσκηση των μαθητών, η εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών και η εναρμόνισή τους με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων.

Τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ θα συνεχίσουν να υφίστανται και να λειτουργούν ως κύτταρα καινοτομίας, εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους και εξελίσσοντας ακόμα περισσότερες πρακτικές που σταδιακά θα καθιερώνονται για όλα τα ΕΠΑ.Λ.

Ενισχύονται τα Εργαστηριακά Κέντρα με σύγχρονο εξοπλισμό ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ.