Η Μέριμνα
Ποντίων Κυριών Δράμας
Απόσπασμα από το βιβλίο “Η Ελληνίδα
Γυναίκα του Πόντου” του κ. Γ. Κ. Χατζόπουλου
Η συνέχιση του φιλανθρωπικού, παιδευτικού και κοινωνικού έργου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών της Τραπεζούντος στη Θεσσαλονίκη δεν πέρασε απαρατήρητη από Πόντιες γυναίκες, που ζούσαν και σ’ άλλα μέρη του βορειοελλαδικού χώρου.
Έτσι 26 Ποντίες από τη Δράμα αναβιώνουν το περισπούδαστο έργο της Μέριμνας, ιδρύοντας1 το έτος 1990 με έδρα τη Δράμα, τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας με στόχο την παρέμβαση στον κοινωνικό, πνευματικό και γενικά πολιτιστικό Δραμινό χώρο.
Ειδικά ο σκοπός της ίδρυσής της αποτυπώνεται στο 2ο άρθρο του καταστατικού της, που διαλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Η καλλιέργεια και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων αμοιβαίας γνωριμίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Μελών.
- Η εξύψωση της θέσης της Ελληνίδας.
- Η συλλογή, συγκέντρωση, διάσωση, μελέτη και διαφύλαξη των ποντιακών μνημείων και η αξιοποίηση κάθε λαϊκού χειροτεχνήματος του Πόντου, η αντιγραφή παλαιών προτύπων χειροτεχνημάτων, ιστορικών και λαογραφικών θησαυρών, στοιχείων και τεκμηρίων του Πόντου.
- Η προβολή και προαγωγή της ελληνικής λαϊκής κεντητικής τέχνης και παράλληλα μ’ αυτήν η παροχή εργασίας σε κεντήτριες.
- Η διαφύλαξη, καταγραφή και διάδοση των ποντιακών παραδόσεων, ηθών και εθίμων.
- Η ηθική και υλική συμπαράσταση συνανθρώπων, που έχουν ανάγκη.
- Η μέριμνα και συμπαράσταση στη νεολαία, στα θέματα που την αφορούν.
Η αξιόλογη δράση τους κινεί εύλογα το ενδιαφέρον τόσο των τοπικών Αρχών, όσο και του δραμινού κοινού, το οποίο στηρίζει με αγάπη, ηθικά και οικονομικά, το έργο της Μέριμνας πλαισιώνοντας τις εκδηλώσεις της.
Παραθέτουμε τη δράση της:
α. Στον φιλανθρωπικό τομέα:
- Ενίσχυση απόρων και αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.
- Οικονομική στήριξη απόρων φοιτητών.
- Βράβευση (και με χρηματικό έπαθλο) αριστούχων μαθητών που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρειο Ήπειρο, σε ειδική τελετή κάθε Δεκέμβριο (σήμερα ενσωματώθηκαν).
- Στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες (οικονομικές ενισχύσεις, «Τραπέζι Αγάπης» στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα).
- Διανομές δεμάτων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
- Αποστολές χρημάτων στους Έλληνες της Γεωργίας, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, στο ορφανοτροφείο της Αλβανίας, αποστολή αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Ηλείας (διάθεση ποσού από τη διοργάνωση συναυλίας), στο Γηροκομείο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στη Unisef.
- Οικονομικές ενισχύσεις στην Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης και στο Ινστιτούτο Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.
- Αποστολή νεαρών συμπατριωτών μας στο Εξωτερικό για αποκατάσταση της υγείας τους.
- Βράβευση Δραμινών αθλητών που έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες.
- Οικονομικές ενισχύσεις Δραμινών αθλητών για τη συμμετοχή τους στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Τορίνο 2006 και την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου 2008 και άλλες πολλές εκδηλώσεις προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
- Τέλος, από 1-12-2005 ξεκίνησε την παροχή συσσιτίου σε 50 αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
β. Στον πνευματικό – πολιτιστικό τομέα:
- Εκδηλώσεις – Αφιερώματα στον Πόντο.
- Εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου με καταξιωμένους επιστήμονες (ενημέρωση – πρόληψη).
- Εκδηλώσεις λόγου και Τέχνης.
- Μελέτη και έρευνα γύρω από το Δημοτικό Τραγούδι, τα ήθη και έθιμα.
- Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, πρώτη στον Νομό Δράμας, καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ποίησης (21 Μαρτίου), με αφιερώματα στους μεγάλους Έλληνες ποιητές, με ομιλητές πανελληνίως καταξιωμένους ανθρώπους των Γραμμάτων και της διανόησης και συναυλίες με έργα μεγάλων Ελλήνων Συνθετών (Χατζιδάκις – Θεοδωράκης κ.λ.).
- Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19η Μαΐου).
- Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένη στη Μάνα (Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου).
- Τιμητικές εκδηλώσεις για πρόσωπα και φορείς, που έχουν διακριθεί για την κοινωνική και πολιτιστική τους δράση, στα Γράμματα και στις Τέχνες (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες, Γλύκατζη – Αρβελέρ, Έλληνες συγγραφείς, ζωγράφοι, σκηνοθέτες κ.λ.), και
γ. Στην εκμάθηση και διάδοση της Ποντιακής Διαλέκτου με την οργάνωση διδασκαλίας μαθημάτων όχι μόνον της Διαλέκτου*, αλλά και της ιστορίας** και της ποντιακής λογοτεχνίας***.
[1] Στην ίδρυση της Μέριμνας πρωτοστάτησε η Εκπαιδευτικός Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, η οποία και εκλέχτηκε ως πρώτη Πρόεδρος.
*, **, *** Σε σεμινάριο που οργάνωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας δίδαξαν οι: Γ. Κ. Χατζόπουλος, Ποντιακή Διάλεκτο, Δ. Λαζαρίδης, Ποντιακή Ιστορία και Θ. Κωνσταντινίδου, Ποντιακή Λογοτεχνία.
- Δημοσιεύουμε απόσπασμα από το βιβλίο «Η Ελληνίδα Γυναίκα του Πόντου» ύστερα από την ευγενή διάθεση του τακτικού μας συνεργάτη. Το βιβλίο εκδόθηκε ως Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον ανελέητο ξεριζωμό.