Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας
Όραμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης
Δράμας το άνοιγμα των υπηρεσιών της
στην ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων
► Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δράμας, κ. Χατζηκυριάκου μιλάει στον «Π.Τ.»
► Ο απολογισμός των Χριστουγεννιάτικων δράσεων και οι υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινό
ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των Χριστουγεννιάτικων δράσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, κάνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Χατζηκυριάκου.
Όπως αναφέρει αρχικά, «όραμα του διευθυντή, του προσωπικού και των μελών του Εφορευτικού Συμβουλίου αποτελεί η επιδίωξη του “ανοίγματος” των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, που αγγίζουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς, προς το ευρύ κοινό της πόλης με ιδιαίτερη εστίαση στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών και εφήβων».
Όπως τονίζει μάλιστα, «οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες εν γένει που λειτουργούν στην έδρα κάθε Νομού υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας έχουν να επιτελέσουν έναν καθοριστικό κοινωνικοποιητικό ρόλο ειδικά της νέας γενιάς ανθρώπων ως βασικοί πυρήνες Πολιτισμού και Γραμμάτων».
Σήμερα στη Βιβλιοθήκη Δράμας, διευθυντής είναι ο κ. Δημήτριος Λουλόπουλος και υπηρετούν σ’ αυτήν πέντε μόνιμοι υπάλληλοι και τέσσερις αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, προσωπικό που κρίνεται ως ικανοποιητικό αναλογικά με το ποικίλο έργο που έχει να προσφέρει καθημερινά στο κοινό της.
Οι Χριστουγεννιάτικες δράσεις
Αναφερόμενος ο κ. Χατζηκυριάκου στις Χριστουγεννιάτικες δράσεις της Βιβλιοθήκης και το διάστημα από 04 έως 30 Δεκεμβρίου 2023, σημειώνει ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας προγραμμάτισε και υλοποίησε μια σειρά από Χριστουγεννιάτικες Δράσεις δώδεκα (12) στον αριθμό, τις οποίες ετοίμασε σε συνεργασία με τους εμψυχωτές-εθελοντές της Βιβλιοθήκης.
Σε όλες τις δράσεις μπορούσαν να συμμετάσχουν μέχρι 20 άτομα. Σε κάθε δράση αναφερόταν η ηλικιακή ομάδα των παιδιών στις οποίες απευθυνόταν.
Οι δράσεις αυτές ήταν κατά χρονολογική σειρά οι εξής:
– Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου: «Η μικρή μπότα του Αη-Βασίλη», για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και εμψυχώτρια/εθελόντρια την εκπαιδευτικό κυρία Αμαραντίδου Δέσποινα.
– Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου: «Γουίνστον: Ποντικοπάρτυ με μπισκότα… και άλλα δώρα», για παιδιά ηλικίας από 6-12 ετών με εμψυχώτρια/εθελόντρια την κυρία Μπάτσιου Αθανασία.
– Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου: «Γουίνστον: Καραμελένιες Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές», για παιδιά ηλικίας από 6-10 ετών με εμψυχώτρια/εθελόντρια κυρία Κερασαρίδη Χριστίνα.
– Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου: «Τα Χριστούγεννα της καφέ αρκούδας», για παιδιά από 6-9 ετών με εμψυχώτρια/εθελόντρια την κυρία Στεφανίδου Δήμητρα.
– Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου: «Μοίρασε καλοσύνη… σκόρπισε φως», για παιδιά ηλικίας από 8-12 ετών με εμψυχώτρια/εθελόντρια την εκπαιδευτικό κυρία Παπαδοπούλου Χριστίνα.
– Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου: «Πετάνε τα Χριστούγεννα;» για παιδιά ηλικίας από 6-12 ετών με εμψυχωτή/εθελοντή τον κύριο Τογγιαλίδη Νίκο.
– Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου: «Το Έλατο των τεσσάρων εποχών», για παιδιά ηλικίας από 4-7 ετών με εμψυχώτρια/εθελόντρια την κυρία Καλαϊτζίδου Δέσποινα.
– Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου: «KARAOKE, Christmas Night με ευρωπαϊκούς χριστουγεννιάτικους ήχους» για παιδιά ηλικίας από 6-106 ετών!!! με εμψυχώτρια/εθελόντρια την κυρία Ανδριοπούλου Στέλλα.
– Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου: «Στο χρόνο ταξιδεύω… για τα Χριστούγεννα που λατρεύω!» για παιδιά ηλικίας από 5-12 ετών με εμψυχώτρια/εθελόντρια την κυρία Μπάτσιου Αθανασία.
– Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου: «Christmas KARAOKE night» για παιδιά ηλικίας 6-106 ετών!!! με εμψυχώτρια/εθελόντρια την κυρία Παπανικολάου Παναγιώτα.
– Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου: «Ελάτε να γνωρίσουμε παιδιά τον Άγιο Βασίλη που η θρησκεία μας τιμά!» για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με εμψυχώτρια/εθελόντρια την κυρία Μπάτσιου Αθανασία.
– Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου: «All Aboard, The pollar express» για παιδιά ηλικίας από 7-12 ετών με εμψυχωτές εκπαιδευτικούς από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
Αποδοχή από πλήθος παιδιών
Σημαντικό είναι ότι, όπως τονίζει ο κ. Χατζηκυριάκου, «σε μια προσπάθεια απολογισμού των χριστουγεννιάτικων δράσεων θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι όλες οι δράσεις έτυχαν της αποδοχής πλήθους παιδιών με μεγάλη επιτυχία και κέφι των συμμετεχόντων. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές που συμμετείχαν αφιλοκερδώς και με ενθουσιασμό πρόσφεραν τις πολύτιμες εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά της πόλης μας αφενός να βιώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και αφετέρου να λάβουν ένα «γενναιόδωρο» μάθημα φιλαναγνωσίας από τους εκπαιδευμένους εμψυχωτές μας».
Υπηρεσίες που παρέχονται από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη
Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας παρέχει στους χρήστες της σημαντικές υπηρεσίες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν μαθητές αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας που αγαπάνε το βιβλίο και όχι μόνο. Οι υπηρεσίες αυτές όπως τις εξηγεί ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Χατζηκυριάκου είναι οι παρακάτω:
Δανειστικές: αφορά τον δανεισμό των τεκμηρίων της συλλογής μέσω του αυτοματοποιημένου καταλόγου KOHA της Βιβλιοθήκης καθώς και του οπτικοακουστικού υλικού(cd, dvd, vcd κλπ.) που διαθέτει η βιβλιοθήκη.
Ανανεώσεις – κρατήσεις: οι εν λόγω υπηρεσίες γίνονται ηλεκτρονικά μέσω των λογαριασμών των χρηστών στον OPAC της βιβλιοθήκης στη διεύθυνση www.drama.publiclibrary.gr καθώς και τηλεφωνικά.
Φωτοτύπησης, εκτυπώσεων και σκαναρίσματος: Υλικό το οποίο δεν δανείζεται μπορεί να φωτοτυπηθεί στη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα πάντοτε με το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και με τη διαδικασία του σκαναρίσματος. Παράλληλα, στα τμήματα που σχετίζονται με Η/Υ οι χρήστες μπορούν να κάνουν εκτυπώσεις, αλλά με μία μικρή οικονομική επιβάρυνση για κάθε εκτύπωση.
Internet: οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μπορούν να κάνουν χρήση του ίντερνετ είτε μέσω των Η/Υ του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης είτε μέσω των Η/Υ του Media Lab. Το ίντερνετ παρέχεται μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, χωρίς να επιβαρύνεται επιπρόσθετα η Βιβλιοθήκη.
Δωρεάν wi – fi: οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω του ασύρματου δικτύου της Βιβλιοθήκης εντελώς δωρεάν και μόνο μέσα στους χώρους της. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε από συσκευές της Βιβλιοθήκης, π.χ. tablets, είτε από συσκευές των χρηστών της, π.χ. κινητά τηλέφωνα, lap top κλπ.
Δανεισμός ηλεκτρονικού εξοπλισμού: οι χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτει η βιβλιοθήκη.
Διαδανεισμός: υλικό το οποίο δεν διατίθεται στη Βιβλιοθήκη, μπορεί εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης, να αναζητηθεί στη συλλογή άλλης βιβλιοθήκης και να γίνει ο διαδανεισμός. Ο χρήστης συμπληρώνει μία αίτηση διαδανεισμού και επιβαρύνεται με το κόστος της ταχυμεταφορικής εταιρίας για την αποστολή του υλικού.
Παροχή αντιγράφων επιστημονικών άρθρων μέσω Heal Link: μπορεί ο χρήστης να αναζητήσει και να λάβει, δωρεάν, επιστημονικά άρθρα μέσω παραγγελίας στη Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί η Βιβλιοθήκη μας μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία: η Βιβλιοθήκη διαθέτει 2 σταθμούς εργασίας για Άτομα με Αναπηρία, τόσο για άτομα με προβλήματα όρασης όσο και για άτομα με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη διαθέτει ομιλούντα βιβλία καθώς και βιβλία σε γραφή Braille, ενώ υπάρχει και εκτυπωτής Braille. Τέλος διατίθεται ο κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και για τις 2 κατηγορίες χρηστών.
Επιτραπέζια παιχνίδια: Υπάρχει συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών τα οποία διατίθενται για εξωτερικό δανεισμό, τόσο στο παιδικό εφηβικό τμήμα όσο και στο τμήμα ενηλίκων.
Πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό: τα τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στους χρήστες της Βιβλιοθήκης, μέσω του portal των Δημοσίων Βιβλιοθηκών.
Δημιουργία βίντεο – Ηχογράφηση: Στο στούντιο ηχογράφησης του Media Lab και κάνοντας χρήση του εξοπλισμού του στούντιο μπορεί ο κάθε χρήστης, εφόσον φυσικά γνωρίζει να κάνει χρήση του εν λόγω εξοπλισμού, να δημιουργήσει το δικό του βίντεο, να ηχογραφήσει το δικό του τραγούδι, να φτιάξει το δικό του ραδιοφωνικό σποτ και οτιδήποτε άλλο επιθυμεί.
Συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η βιβλιοθήκη προσπαθώντας να συμβαδίζει ενεργά στις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής της, συμμετέχει ενεργά στα λεγόμενα social media networks (facebook, twitter, you tube, future library, google plus), μέσω των οποίων παρέχει πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στους χρήστες της και διατηρώντας μία διαδικτυακή επαφή μαζί τους.
Ξεναγήσεις: αφορά κυρίως ξεναγήσεις σχολείων κατόπιν καθορισμένου ραντεβού. Μπορεί να περιλαμβάνει όμως και ξεναγήσεις άλλων ομάδων, π.χ. ενός επαγγελματικού συλλόγου για γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη.
Φιλοξενία εξετάσεων για distance – learners: η βιβλιοθήκη παρέχει τους χώρους, τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την συνεργασία της σε ιδρύματα του εξωτερικού, για φιλοξενία των εξετάσεων ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν εξ αποστάσεως.
Διοργάνωση ημερίδων και εργαστηρίων: ανά τακτά χρονικά διαστήματα η βιβλιοθήκη διοργανώνει εργαστήρια ή ημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος για συγκριμένες κατηγορίες κοινού, π.χ. εκπαιδευτικούς.
Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με τη στήριξη εθελοντών και ειδικών επαγγελματιών η βιβλιοθήκη διοργανώνει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και παραδίδονται δωρεάν, π.χ. πρώτες βοήθειες, κόσμημα, ανακύκλωση κλπ.
Διοργάνωση καλοκαιρινής εκστρατείας για παιδιά και εφήβους: πρόκειται για μία καμπάνια ανάγνωσης και δημιουργικότητας για παιδιά και εφήβους, η οποία διοργανώνεται τα τελευταία 10 χρόνια, κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με τη συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Future Library και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και συνεχίζεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο Δημοσίων Βιβλιοθηκών.
Διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά: η Βιβλιοθήκη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με αφορμή κάποιο γεγονός π.χ. παγκόσμιες ημέρες, διοργανώνει και υλοποιεί μέσω του προσωπικού της εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και εντελώς δωρεάν.
Διάθεση χώρων της για χρήση από ομάδες, συλλόγους, οργανώσεις, φορείς: η Βιβλιοθήκη παραχωρεί κάποιους εκ των χώρων της, όπως είναι το Media Lab ή η αίθουσα εκδηλώσεων, σε διάφορους φορείς, συλλόγους, σωματεία, ομάδες, οργανώσεις προκειμένου να φιλοξενήσουν ή να πραγματοποιήσουν τις δικές τους εκδηλώσεις.
Φιλοξενία τηλεδιασκέψεων: Στο χώρο του Media Lab μπορεί να φιλοξενηθεί κάθε είδους τηλεδιάσκεψη που επιθυμεί κάποιος φορέας, σύλλογος ή σχολείο να πραγματοποιήσει, κάνοντας χρήση του εξοπλισμού του Media Lab.
Τέλος, στο ισόγειο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης υπάρχει Αίθουσα Εκδηλώσεων, η οποία διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό ηχητικής και φωτιστικής εγκατάστασης, τηλεόραση 65”, προτζέκτορα, η οποία χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις τόσο της βιβλιοθήκης όσο και βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες ή θεατρικές παραστάσεις.