Χωρίς καμιά εξέλιξη το ζήτημα
των Θερμιών Παρανεστίου
Μέτιος: «Έχουμε χρήματα να διαθέσουμε μέσω ΕΣΠΑ, αρκεί να υπάρχουν οι μελέτες»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ μας προκάλεσε η αναφορά του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης για τις ιαματικές πηγές της Περιφέρειας ΑΜΘ, κατά την παρουσίαση του σχεδίου διοίκησης για τα επόμενα χρόνια.
Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια, ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος αναφέρθηκε και στις ιαματικές πηγές της περιοχής, κάνοντας μάλιστα λόγο και για τις ιαματικές πηγές Παρανεστίου καθώς και άλλων περιοχών όπως: Παγγαίου, Αβδήρων, Μύκης, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. Και σημείωσε ότι με την κατάλληλη αξιοποίησή τους, μπορούν να αποτελέσουν πόλο επιχειρηματικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Έτσι το ενδιαφέρον μας κινήθηκε γύρω από την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών του Δήμου Παρανεστίου, τα γνωστά μας Θερμιά Παρανεστίου όπως λέγονται.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ενέργεια, μετά από την τελευταία, όπου τον Ιούνιο του 2016, η υπουργός Τουρισμού κα. Κουντουρά, αναγνώρισε και επίσημα τις ιαματικές πηγές Παρανεστίου με το ΦΕΚ 1860/24-6-2016. Εκείνη την εποχή, η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου, δήλωνε ότι κάποια παλαιότερη οικονομοτεχνική μελέτη που είχε γίνει, χρειαζόταν επικαιροποίηση. Από εκεί και πέρα μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάτι άλλο, δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στην υπόθεση αυτή, και οι πηγές των Θερμιών Παρανεστίου παραμένουν σε μια άθλια κατάσταση.
Χθες το απόγευμα, σε επικοινωνία που είχαμε με τη δήμαρχο Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου, μας είπε ότι όντως δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη, ενώ δυστυχώς δεν μπορούσε να μας μιλήσει περισσότερο, καθώς είχε δουλειά στην Marathon Expo 2017.
Κανένας σχεδιασμός για τα Θερμιά!
Στην προσπάθειά μας να βρούμε κάποια στοιχεία σχετικά με το ζήτημα των ιαματικών πηγών Παρανεστίου, επικοινωνήσαμε και με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως μας είπε μάλιστα, «σ’ αυτή τη φάση δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για την κάθε ιαματική πηγή. Πέρα από τον συνολικό αριθμό των ιαματικών πηγών που έχουμε μια καταγραφή, δεν ξέρω αναλυτικά τι γίνεται με την κάθε μία απ’ αυτές, σε ποιο σημείο βρίσκονται, αν έχουν μελέτες για την ανάπλαση και αξιοποίηση και τι χρειάζονται».
Όπως τόνισε ο κ. Μέτιος στον «Πρωινό Τύπο», «είπα ότι θα διαθέσουμε χρήματα για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών μέσω του ΕΣΠΑ και υπάρχουν κωδικοί γι’ αυτό, διότι είναι μια μορφή που μπορεί να συνδυάσει και την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Δύο βασικούς μας άξονες. Θα μπορούμε να έχουμε επισκέψεις γι’ αυτό το σκοπό, αλλά και δίπλα στις ιαματικές πηγές μπορούν να γίνουν και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και ευρύτερα η περιοχή αυτή. Αυτό όμως θα χρειαστεί προφανώς σχέδια και μελέτες.
Η Περιφέρεια θα διαθέσει τα χρήματα, από εκεί και πέρα οι Δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν για τις μελέτες. Αυτό που παρουσίασα προχθές, είναι τα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια. Να είμαι σαφής. Όσα έργα έχουν προϋπολογισμό, μπορούν να ξεκινήσουν και αύριο».
Έκανε σαφές τέλος ο κ. Μέτιος, ότι «αν και αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο για την συγκεκριμένη ιαματική πηγή, πάντως έχουμε χρήματα να διαθέσουμε. Και ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις δράσεις και τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν, θα μπορέσουμε να βρούμε και το αντίστοιχο κονδύλι».
Τα λουτρά Θερμιών Παρανεστίου
Τα λουτρά Θερμιών Παρανεστίου, αποτελούνται από μεταλλικό υποτονικό ιαματικό νερό. Ο οικισμός των Θερμιών αποτελείται από αυτοσχέδιες παράγκες φτιαγμένες από τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα λουτρά εδώ και 40 χρόνια περίπου. Οι Ιαματικές πηγές Θερμιών Παρανεστίου βρίσκονται σε απόσταση 25 χλμ. βόρεια από την πόλη του Παρανεστίου, σε υψόμετρο 620μ. όπου ένα παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία στους αιώνες. Στις ιαματικές πηγές δεν υπάρχουν ιδιαίτερες
εγκαταστάσεις παρά μόνο φυσικοί λουτήρες. Η θερμοκρασία νερού της ιαματικής πηγής είναι μεταξύ 20 οC και 58 οC κι έχει ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς υπάρχουν θεραπευτικές ενδείξεις για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.