Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και στη Δράμα εξαιτίας της άρσης απαγόρευσης εξαγωγών Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Στ. Ανθόπουλος

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και στη Δράμα εξαιτίας της άρσης απαγόρευσης εξαγωγών Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Στ. Ανθόπουλος

Ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, ινσουλίνες και άλλα

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων

και στη Δράμα εξαιτίας της άρσης

απαγόρευσης εξαγωγών

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Στ. Ανθόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ αντιδράσεων από τους φαρμακοποιούς, έχει φέρει η πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ώστε να άρει την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς μέσα σε 4 μέρες από την άρση απαγόρευσης των εξαγωγών, οι ελλείψεις έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε πάνω από 200 είδη φαρμάκων. Παράλληλα, έντονη είναι η αντίδραση και για τα εμβόλια, τα οποία για πρώτη φορά επιτρέπει ο ΕΟΦ την εξαγωγή τους.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Στέφανος Ανθόπουλος, οι ελλείψεις είναι σε αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα και άλλα.

«Είναι πάνω από 200 φάρμακα» τονίζει ο ίδιος και εξηγεί ότι, «μέσα σε τρεις μέρες από την άρση απαγόρευσης των εξαγωγών, φαίνεται να ξαναγυρίζουμε στα παλιά».

Όπως εξηγεί ο κ. Ανθόπουλος, «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει κινήσει και  πάλι το θέμα και απ’ όσο ξέρουμε, ετοιμάζεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, θα μάθουμε ποιος είναι αυτός που τελικά στερεί το φάρμακο από τους Έλληνες πολίτες».

Τονίζει μάλιστα ότι, «οι φαρμακοποιοί βγάζουν ήδη λίστες σε πανελλαδικό επίπεδο για τις ελλείψεις αυτές ώστε να φανεί και ποια απ’ αυτά εξάγονται».

Χειρότερη η κατάσταση στη Δράμα

Ερωτώμενος για το πώς είχε ξεκινήσει η απαγόρευση των εξαγωγών, μας λέει ότι «είχε ξεκινήσει παλαιότερα, γιατί η ελληνική αγορά δεν μπορούσε να καλύψει τους ασθενείς μας. Είχαμε φτάσει στο σημείο να ψάχνουμε όλη την ημέρα ορισμένα φάρμακα. Με την απαγόρευση των εξαγωγών βελτιώθηκαν κάπως τα πράγματα. Τώρα όμως αν επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς θα έχουμε και πάλι πρόβλημα. Το θέμα είναι να μπορούν οι άνθρωποι να παίρνουν τα φάρμακά τους».

Διευκρινίζει επίσης ότι, «η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Δράμα και μάλιστα μπορεί να είναι λίγο χειρότερα, καθώς υπάρχει η μετακίνηση του φαρμάκου. Για παράδειγμα οι φαρμακοβιομηχανίες και οι μεγάλες φαρμακαποθήκες είναι στην Αθήνα και η Δράμα έρχεται σε δεύτερη επιλογή», στον τομέα της διακίνησης.

Έπεσε η νοσηρότητα

Αναφορικά με την ζήτηση, διευκρινίζει ότι «το τελευταίο διάστημα έχει πέσει η νοσηρότητα και δεν είναι έντονο το πρόβλημα, όμως καθημερινά βλέπουμε ότι έχουμε σημαντικές ελλείψεις στα φαρμακεία μας. Αν αυτή η κατάσταση ήταν πριν από ένα μήνα, θα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα καθώς είχαμε υψηλότερη νοσηρότητα. Για τις αντιβιώσεις έχει μετριασθεί κάπως η κατάσταση, γιατί αυτές δίνονται με συνταγογράφηση και συνιστούμε κι εμείς στον κόσμο να μην παίρνει αντιβιώσεις εύκολα».

Ερωτώμενος για την περίοδο της γρίπης, ο κ. Ανθόπουλος εξηγεί ότι «υπήρξε μια περίοδος μεγάλης νοσηρότητας μέσα στις γιορτές και λίγο μετά. Οι αντιβιώσεις δεν είναι τόσο το θέμα, όμως είχαμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε αντιπυρετικά και άλλα πιο απλά φάρμακα, ακόμα και εισπνεόμενα, τα φάρμακα της γρίπης και γενικά δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Ήταν εξωπραγματικό αυτό που έγινε. Κι εμείς οι φαρμακοποιοί εδώ στη Δράμα το είδαμε και με τις διανυκτερεύσεις που είχαμε ουρές, και δεν μπορούσαμε να καλύψουμε. Τώρα είναι λίγο πιο ήρεμα τα πράγματα».