Μετά από την απεγκατάσταση της Ονειρούπολης
Η αναγκαιότητα συντήρησης
και καλλωπισμού του δημοτικού
κήπου της πόλης μας
Η νέα Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τι προβλέπεται για τον κήπο
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ τέτοια εποχή, η συζήτηση έρχεται στο δημοτικό κήπο της πόλης. Μόλις έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ονειρούπολης και αρχίζει η μετεγκατάστασή της.
Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει πρόσφατα, οι εγκαταστάσεις της Ονειρούπολης έχουν ξηλωθεί και έχει μείνει ένα πολύ μικρό μέρος του ακόμα να μεταφερθεί. Η μικρή αργοπορία που έχει παρατηρηθεί, οφείλεται στο ότι η νέα δημοτική αρχή καταγράφει πλήρως τι έχει απομείνει και με λεπτομέρειες και ανάλογα μεταφέρει στις αποθήκες ή πετάει ότι είναι άχρηστο και δεν έχει νόημα να αποθηκευτεί. Σε λίγο καιρό μάλιστα, με το που μπει η άνοιξη, θα ξεκινήσει και η συντήρηση των οικίσκων.
Τι μένει όμως μετά το ξήλωμα και την απεγκατάσταση της Ονειρούπολης; Ο δημοτικός κήπος. Ένας από τους μεγαλύτερους κήπους από πολλές περιοχές της χώρας, ένα πραγματικό κόσμημα για τη Δράμα, ένας χώρος επισκεψιμότητας, ένας χώρος δροσιάς το καλοκαίρι. Ο δημοτικός κήπος της Δράμας, οφείλει λοιπόν να παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα.
Αν και κάθε χρόνο βγαίνει ένα κονδύλιο για την ανασύστασή του, για την συντήρησή του και την επαναφορά του σε μια καλύτερη κατάσταση, δυστυχώς αυτό δεν γίνεται πάντα. Για να επανέλθει ο κήπος σε μια καλή κατάσταση, χρειάζεται χρήμα και δουλειά.
Και προφανώς αυτό θα ξεκινήσει ήδη από το επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως τι μένει να γίνει; Μένει να γίνουν πολλά. Και σίγουρα ένα μέρος μπορεί να αποκατασταθεί, όμως δεν αρκεί αυτό.
Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει όπως πάντα, είναι απογοητευτική. Και το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως σε δύο ζητήματα. Το ένα κομμάτι του είναι η λεγόμενη βόρεια πλευρά του από την οδό Αθανασιάδη. Κάγκελα και νερά χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, βαψίματα πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα. Καθαρισμός του πυθμένα, όπως και καθαρισμός στα πλακάκια όπου περπατά ο κόσμος.
Το άλλο σημείο είναι φυσικά η νότια πλευρά. Εκεί όπου εγκαθίστανται τα μεγάλα παιχνίδια του λούνα-πάρκ, τα οποία για να ξηλωθούν και να μεταφερθούν θα πρέπει να μπουν τα μεγάλα φορτηγά. Εκεί είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Και ακόμα και το μικρό σιντριβάνι σ’ εκείνη την πλευρά σε σχήμα καρδούλας.
Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και για να πούμε την αλήθεια, χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για να γίνουν όλα αυτά.
Το μέλλον του δημοτικού κήπου
Τι γίνεται όμως με το μέλλον του δημοτικού κήπου; Ήδη όπως έχουμε δημοσιεύσει αρκετές φορές, η νέα Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) που ετοιμάζεται, πρόκειται να αλλάξει ολοκληρωτικά όλο τον χώρο.
Όπως είναι γνωστό, ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Αποστολίδης της εταιρείας Raycap, έχει ετοιμάσει και προσφέρει μια πλήρη μελέτη προς το Δήμο Δράμας, για το πώς θα σχεδιαστεί η νέα ΣΒΑΑ, στην οποία περιλαμβάνεται πλήρη αλλαγή της πλατείας Ελευθερίας, της οδού Αθανασιάδη, μέρος της Εθνικής Αμύνης μέχρι τα φανάρια του «Ξενία» και ολόκληρου του δημοτικού κήπου.
Το νέο ΣΒΑΑ θα πρέπει να έχει κατατεθεί πλήρως μέχρι το τέλος Μαρτίου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ ίσως και να τα ξεπεράσει.
Όμως εδώ υπάρχουν μερικά ζητήματα. Το ένα είναι τι θα γίνει με την παιδική χαρά που αυτή την ώρα κατασκευάζεται και κοστίζει κάπου 350.00 ευρώ και η οποία δεν προβλέπεται στα σχέδια της νέας ΣΒΑΑ, αλλά και ακόμα τι θα γίνει με την Ονειρούπολη, η οποία επίσης δεν προβλέπεται στο νέο σχεδιασμό του δημοτικού κήπου. Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα πρέπει σύντομα να απαντήσει η νέα δημοτική αρχή και να προχωρήσει στα απαραίτητα.
Βέβαια, για να προχωρήσουν οι όλες διαδικασίες μέχρι και τη δημοπράτηση των πρώτων έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην καλύτερη περίπτωση θα περάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια. Χωρίς να υπολογίζει κανείς το πότε θα βρεθεί η πλήρης χρηματοδότηση και χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις που πιθανόν δεν έχουν υπολογιστεί.