Ο βουλευτής Δράμας κ. Νικολαΐδης στη Βουλή
Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
που αντιμετωπίζει ο Νομός Δράμας
και η ανάγκη επίλυσής τους
ΓΙΑ ΤΑ σημαντικά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.
Η ομιλία του έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».
Ιδιαίτερη αναφορά για το Νομό Δράμας έκανε ο κ. Νικολαΐδης, αναφέροντας ότι, «αγρότες και κτηνοτρόφοι από το ακριτικό Νευροκόπι και το ακριτικό Παρανέστι, από τους κάμπους του Δοξάτου, του Καλαμπακίου και της Προσοτσάνης, από τις ορεινές περιοχές του Δήμου Δράμας. Τα προβλήματά τους είναι γνωστά. Μέσα από τις δυνατότητες που παρέχονται από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσπαθούμε να τα αναδείξουμε».
Επεσήμανε μάλιστα εδώ, ότι, «το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψη του καμία άλλη φωνή», ενώ έκανε αναφορές στα προβλήματα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου, στα ζητήματα του υπολογισμού ατομικών δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους, εκμίσθωση ακινήτων από το Δημόσιο μικρότερων των 100 στρεμμάτων που αποτελούν τμήμα άλλων εκτάσεων μεγαλύτερων των 100 στρεμμάτων κ.α.
Ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως αποσπασματικό, επισημαίνοντας πως είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου, οι οποίοι βρίσκονται σε περίοδο κινητοποιήσεων.
«Θα περίμενε κυρίως ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μας ότι θα φρόντιζε η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα επιλύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Θα αναμέναμε όλοι μας έναν υπεύθυνο σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής, όπου θα λαμβάνονταν εξαρχής υπόψη οι προτάσεις των άμεσα εμπλεκόμενων και όχι εκ των υστέρων να υπάρχει προσπάθεια να καλυφθούν κάποια αιτήματα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να μετριαστεί το πολιτικό κόστος», ανέφερε.
Όπως είπε, το νομοσχέδιο δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς, δεν αποτελεί λύση στα προβλήματά τους και δεν απαντά στα ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα σοβαρές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική επαρχία θα συνεχίσει να ερημώνει», υπογράμμισε ο βουλευτής του Ν. Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώ παράλληλα στάθηκε σε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, η οποία κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν προκύψει.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε πως τα κυρίαρχα θέματα για τα οποία απαιτείται άμεσα η εξεύρεση λύσης είναι:
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής – Η ουσιαστική τροποποίηση της νέας ΚΑΠ – Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ – Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η προστασία της αγροτικής γης – Η αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων» και – Το ζήτημα των εργατών γης.
Οι προτάσεις που μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος από τις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών της χώρας είναι οι εξής:
- Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
- Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
- Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
- Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.