Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου
Την έγκριση της 4ης ΥΠΕ για
την υπηρεσία της τηλεϊατρικής
αναμένει ο Δήμος Παρανεστίου
Πάνω από 300 μέλη στο ΚΑΠΗ, ενώ το Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί πάνω 200 άτομα
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΔΗΜΟΣ Παρανεστίου, είναι ένας Δήμος του οποίου η πλειοψηφία του είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Και για το λόγο αυτό, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, τόσα μέσα από τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και τα ζητήματα της τηλεϊατρικής.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, ο Δήμος διαθέτει σταθερά και δουλεύει, ένα σύστημα άμεσης βοήθειας για ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε ζουν μόνοι τους. Πρόκειται για μια συσκευή, μέσω της οποίας μπορούν να ειδοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα ή υπηρεσίες, ώστε να προστρέξουν προς άμεση βοήθεια του παθόντος.
Αναλυτικότερα, ο πρώτος λόγος στο ΚΑΠΗ του Δήμου Παρανεστίου, το οποίο πρόσφατα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Πράγμα που αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία συνεύρεσης όλων αυτών ανθρώπων, να συνομιλήσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις, να χαρούν και να διασκεδάσουν.
Στην εκδήλωση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, ο Δήμος Παρανεστίου και ο κ. Καγιάογλου, τίμησαν τρεις κυρίες, οι οποίες με την εθελοντική τους εργασία προσφέρουν τα μέγιστα στη λειτουργία του ΚΑΠΗ. Πρόκειται για τις κυρίες Βογιατζόγλου Στυλιανή, Κεμετζεντζίδου Σουλτάνα και Τσαλγατίδου Αναστασία, στις οποίες απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την κοινωνική τους προσφορά προς το Δήμο Παρανεστίου.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, σημειώνει ότι το ΚΑΠΗ του Δήμου Παρανεστίου έχει πάνω από 300 μέλη, τα οποία συνεχώς αυξάνονται, ενώ η υπηρεσία διαθέτει ένα μεγάλο και ένα μικρό λεωφορείο με το οποίο μετακινούνται τα μέλη του για τις διάφορες εκδηλώσεις.
Συχνά γίνονται επίσης διάφορες εκδηλώσεις αλλά και ενημερωτικές ημερίδες για διάφορα θέματα, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στην Αδριανή ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με θέματα που αφορούν τον καρκίνο.
Βοήθεια στο Σπίτι
Με την ευκαιρία, ο δήμαρχος αναφέρεται και στο πρόγραμμα του Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο προσφέρει σημαντική βοήθεια, σε μεμονωμένα άτομα με προβλήματα υγείας ή ακόμα και μοναχικά ηλικιωμένα άτομα.
Το πρόβλημα του Δήμου Παρανεστίου, είναι ότι έχει μια μεγάλη έκταση, με ένα δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους και αρκετούς απομακρυσμένους οικισμούς με πολύ μικρό πληθυσμό.
Όπως εξηγεί ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, «μέσα από την κοινωνική πολιτική του Δήμου, είμαστε κοντά στους δημότες στον τομέα της Υγείας, αλλά και της προληπτικής ιατρικής».
Επισημαίνει ακόμα ότι, όσον αφορά το Βοήθεια στο Σπίτι, ότι «κάθε χρόνο εντάσσονται νέοι ωφελούμενοι, άνθρωποι οικονομικά αδύναμοι ή ευπαθείς. Είμαστε κοντά τους».
Ο ίδιος εξηγεί ότι αναμένονται τρεις ακόμα οικογενειακοί βοηθοί, «ώστε να πλαισιώσουμε ακόμα καλύτερα το Βοήθεια στο Σπίτι να μπορούμε να εντάξουμε και νέες υπηρεσίες».
Τονίζει δε χαρακτηριστικά, ότι, «τα στελέχη του περνούν απ’ όλα τα σπίτια, είτε για να πουν μια καλημέρα στους ανθρώπους που εξυπηρετούν, να τους μετρήσουν την πίεση, να πάρουν την συνταγογράφηση και να πάρουν τα χάπια τους από το φαρμακείο, να μεταφέρουν κάποιον αν χρειάζεται κάποια βοήθεια».
Χαρακτηριστικό της δυναμικότητας που εξυπηρετεί το πρόγραμμα, είναι ότι έχει δύο έδρες. Η μία είναι στην περιοχή του Παρανεστίου όπου εξυπηρετούνται περίπου 80 άτομα, και η δεύτερη στο Νικηφόρο, απ’ όπου εξυπηρετούνται πάνω από 150 άτομα, καθώς στην περιοχή αυτή υπάρχει μεγαλύτερος πληθυσμός, κυρίως στην Κοινότητα της Αδριανής».
Έγκριση από την 4η ΥΠΕ για τηλεϊατρική
Ο Δήμος Παρανεστίου είναι ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για προσφορά διάφορων ιατρικών υπηρεσιών μέσω ενός προγράμματος INTERREG παλαιότερα, μέσω του οποίου θα υπήρχαν και υπηρεσίες τηλεϊατρικής.
Αν και το πρόγραμμα προχώρησε με τις διάφορες δράσεις του σε άλλα πεδία, αγοράστηκαν τα ανάλογα μηχανήματα, παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν προχώρησε, καθώς αναμένεται η έγκριση από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης. Κι αυτό γιατί η υπηρεσία αυτή θα διεξάγεται μέσω του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου.
Όπως μας λέει ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, «από την 4η ΥΠΕ μας λένε ότι οι εγκρίσεις αυτές έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των εκλογών εντός του 2023».
Ανάμεσα στα άλλα, ο Δήμος διαθέτει επίσης και το πρόγραμμα τηλεφροντίδας. Πρόκειται για ένα σύστημα, όπου συγκεκριμένα άτομα, τα οποία είτε ζουν μόνα τους, είτε έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, διαθέτουν μια ηλεκτρονική συσκευή την οποία φορούν στο χέρι ή στο λαιμό. Σε περίπτωση που χρειαστούν άμεση βοήθεια, μπορούν να πατήσουν το κουμπάκι κινδύνου και ειδοποιούνται άμεσα συγγενικά πρόσωπα, ή το Κέντρο Υγείας ή και η Αστυνομία, ώστε να προστρέξουν σε βοήθεια άμεσα. Το σύστημα κινδύνου λειτουργεί μάλιστα, ακόμα και αν το άτομο λιποθυμήσει.
Όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος, «πρόσφατα, το σύστημα αυτό έχει αρχίσει να λειτουργεί και μέσω δορυφορικού σήματος, ενώ παλαιότερα ήταν μόνο μέσω σταθερού τηλεφώνου. Τώρα, μπορεί και λειτουργεί και μέσω σήματος κινητού τηλεφώνου. Η συσκευή αυτή μπορεί να βρει το πιο δυνατό σήμα κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή και αποστέλλει το σήμα κινδύνου. Έτσι έχουμε κάλυψη σε όλη την περιοχή του Δήμου ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία».