Έτοιμες οι μελέτες για την αναβάθμιση
& ανακαίνιση των Εκπαιδευτηρίων
Δράμας από την «Μποδούρογλου ΑΜΚΕ»
Δηλώσεις της κας Μποδούρογλου στον «Π.Τ.»
Τις επόμενες ημέρες η αποδοχή της δωρεάς από τη Δημοτική Επιτροπή Δήμου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ, το κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, έχει πίσω του μια μεγάλη ιστορία.
Ο πλήρης τίτλος του είναι «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Δράμας», ιδρύθηκε το 1908 από τον τότε Μητροπολίτη Δράμας και αργότερα Σμύρνης, Χρυσόστομο και κτίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Βασιλείου Γ. Μελά, ενώ το οικόπεδο παραχωρήθηκε από την Μαριγώ Αριτζίδου, στη μνήμη του γιου της.
Σήμερα, το κτήριο αυτό βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, χρειάζεται μια γενική ανακαίνιση, καθώς και σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Το κτήριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα κουφώματά του είναι σε άθλια κατάσταση και ήδη ο «Π.Τ.» είχε αναφερθεί με δημοσιεύματα και παλαιότερα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι παλαιότερα, η διεύθυνση του σχολείου είχε αναφερθεί στα προβλήματα του κτηρίου.
Στα μέσα του 2023, η κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, είχε επισκεφθεί τα Εκπαιδευτήρια, είχε συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη δωρεά μιας μελέτης για την αναβάθμιση και ανακαίνιση του κτηρίου.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, είχε ανακοινώσει και επίσημα τη βούλησή της να συμβάλλει στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό σε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Κίζη, Ομότιμο Καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος που ασχολήθηκε με τη συντήρηση των Εκπαιδευτηρίων τη δεκαετία του 1980.
Έτοιμη η μελέτη
Αυτή η μελέτη λοιπόν σήμερα έχει ολοκληρωθεί και η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου την έχει πλέον καταθέσει στο Δήμο Δράμας.
Όπως μας ενημερώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Μποδούρογλου, «την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τη δωρεά της μελέτης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η έγκριση της μελέτης από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και η ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
Σημειώνει ακόμα η κα. Μποδούρογλου ότι, «στόχος είναι, το όμορφο αυτό κτίριο, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει απόλυτα προσβάσιμο 100% και πλέον τα παιδιά να μπορούν να φοιτούν σε ένα σχολείο με όλες τις απαραίτητες ανέσεις».
Η ίδια αναφέρεται επίσης και σε ένα σύντομο ιστορικό του κτηρίου: «Το κτήριο κτίσθηκε το 1908 για να στεγάσει τα «Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Δράμας» Έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο κτήριο ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σαν ιστορικό οικοδόμημα» και αποτελεί ένα λαμπρό επίτευγμα μιας μεγάλης προσπάθειας εμπεδώσεως και επιβεβαίωσης της παρουσίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας στη Μακεδονία γενικότερα και στην περιοχή της Δράμας ειδικότερα, στις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων.
Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου των «Εκπαιδευτηρίων Δράμας έγινε στις 11.06.1907 και τα εγκαίνια έγιναν στις 26.09.1909 υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομου και με χορηγία του Ιδρύματος Βασιλείου Γ. Μελά, ενώ το οικόπεδο παραχωρήθηκε από την Μαριγώ Αριτζίδου, στη μνήμη του γιου της».
Καταλήγει ακόμα, ότι «τιμώντας την ιστορία του κτηρίου και αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες αυτού προχωράμε στην δωρεά των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκτρολογικών-μηχανολογικών μελετών που θα καλύψουν όλα τα θέματα ανακαίνισης των όψεων και των εσωτερικών χώρων με έμφαση στην εν γένει λειτουργικότητα, την αναβάθμιση των χώρων υγιεινής, την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, την βιοκλιματική και ενεργειακή αναβάθμιση και την αντισεισμική θωράκιση και ασφάλεια του κτιρίου».
Τέλος, η ίδια, ευχαριστεί τον Δήμο Δράμας για τις αμεσότατες ενέργειες, τον ζήλο και την μέριμνα για το έργο αυτό και τις ανάγκες του σχολείου και υπόσχεται πως θα σταθεί αρωγός σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.