Home > Πρώτο Θέμα > Το Πρωτοδικείο στη Δράμα δεν καταργείται λόγω λειτουργίας των Φυλακών Νικηφόρου Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Βάϊα Μίκικη

Το Πρωτοδικείο στη Δράμα δεν καταργείται λόγω λειτουργίας των Φυλακών Νικηφόρου Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Βάϊα Μίκικη

Στάσεις εργασίας από τους Δικαστικούς Υπαλλήλους Ν. Δράμας

Το Πρωτοδικείο στη Δράμα

δεν καταργείται λόγω λειτουργίας

των Φυλακών Νικηφόρου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Βάϊα Μίκικη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο Αναμόρφωσης και Δικαστικού Χάρτη ξεκινάει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), καθώς τάσσονται αντίθετοι στα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σχετικά.

Σημαντικά ζητήματα καταθέτει επίσης μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Βάια Μίκικη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι δικαστικές υπηρεσίες στη Δράμα συγχωνεύονται όλες στο Πρωτοδικείο, «το οποίο δεν κλείνει, μόνο και μόνο επειδή άνοιξαν οι Φυλακές Νικηφόρου», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι κινητοποιήσεις

Όσον αφορά αρχικά τις κινητοποιήσεις των Δικαστικών Υπαλλήλων, έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθούν με στάσεις εργασίας, μέχρι την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την επόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Στο διάστημα αυτό, οι στάσεις εργασίες θα γίνονται τις ώρες 09.00 – 11.00 την Παρασκευή 23,  τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 τρέχοντος, ενώ την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα γίνει τετράωρη στάση εργασίας τις ώρες 11.00 – 15.00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΟΔΥΕ, «εδώ και καιρό η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Έκθεσης Πισσαρίδη, δημιουργεί τις συνθήκες για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της πολιτικής και ποινικής διαδικασίας.

Αρχικά συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για το σκοπό αυτό, το πόρισμα της οποίας έχει δοθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης από τα τέλη του 2023. Στη συνέχεια, είτε με επίσημες ανακοινώσεις, είτε με επιλεκτικές διαρροές μέσω του τύπου, όπως φαίνεται, «ζυγίζει» αντιδράσεις των φορέων της Δικαιοσύνης και των πολιτών, προκειμένου, όταν το κρίνει σκόπιμο, να δώσει στη δημοσιότητα και στη συνέχεια να καταθέσει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου».

Όπως καταγγέλλει μάλιστα η ΟΔΥΕ, «δεν της δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί συνολικά, αφού ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου, έχει όμως καταστήσει σαφές, τόσο κατά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μπούγα, όσο και κατά την παρουσία μελών του Δ.Σ. σε κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων συλλόγων της επαρχίας, ότι καμία κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως άλλωστε ομόφωνα αποφάσισε το πρόσφατο συνέδριο των Σερρών».

Επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα και στη Δράμα, ο «Π.Τ.» μίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Βάια Μίκικη, η οποία αναφέρει αρχικά μεταξύ άλλων ότι, «το νομοσχέδιο προβαίνει σε συγχώνευση όλων των υπηρεσιών, καθώς σε όλη τη χώρα συγχωνεύει Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία. Ενοποιεί δηλαδή όλα τα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια».

Σημειώνει ακόμα ότι όλο αυτό το σχέδιο στηρίζεται σε επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας, «στα πλαίσια της χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρότεινε, δηλαδή, για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ότι θα πρέπει να λειτουργούν στην Ελλάδα με βάση τα νούμερα, λιγότεροι δικαστικοί σχηματισμοί. Αλλά αυτό που επισημαίνουμε, είναι ότι οι δικαστικοί σχηματισμοί είναι μεν λιγότεροι, δεν καθορίζονται όμως ποιοι ακριβώς θα είναι αυτοί που θα συγχωνευθούν. Θα πρέπει όμως να πούμε εδώ, ότι, η Παγκόσμια Τράπεζα γι’ αυτή την αόριστη νομική συμβουλή, πληρώθηκε 2.300.00 ευρώ, τα οποία είναι χρήματα, που θα μπορούσαν να διατεθούν με πολύ επωφελέστερο τρόπο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης».

Διαφορετική η εικόνα

Όπως λέει η κα. Μίκικη, «η Παγκόσμια Τράπεζα γνωμοδοτεί με άλλα στάνταρ από άλλες χώρες. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι στην Ελλάδα, το 70% και πάνω των δικαστικών διαδικασιών  γίνονται στο χέρι. Και ακόμα, δεν μπορούν να φανταστούν ότι από τη Δράμα, για να φτάσεις στον πρώτο οδικό άξονα θα πρέπει να κάνεις 45 λεπτά».

Σημειώνει ακόμα ότι τα κριτήρια για παράδειγμα στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες, εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, τονίζοντας ότι, «είναι άστοχο να νομοθετεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση, χωρίς να ακούει αυτούς που εργάζονται στη Δικαιοσύνη. Επισημαίνω ότι και η Ένωση Δικαστών διαφωνεί  και μάλιστα έκανε και ένα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα την Τρίτη, για εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν, από μέλη της Ένωσης».

 

Το Ειρηνοδικείο Νευροκοπίου και το Ειρηνοδικείου Παγγαίου

Στο σημείο αυτό, η ίδια σημειώνει ότι, «εννοείται ότι θέλουμε τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, γιατί πρώτα απ’ όλα τη δική μας δουλειά θα κάνουμε πιο εύκολη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ανεχόμαστε και άλλα μέρη της Ελλάδας να γίνουν σαν το Νευροκόπι, το οποίο μ’ αυτές τις καιρικές συνθήκες και μ’ αυτό το οδικό δίκτυο έχει κλείσει το Ειρηνοδικείο του, το οποίο εξυπηρετούσε ένα πληθυσμό, ο οποίος είναι γηρασμένος και δεν έχει την ευκολία και την οικονομική δυνατότητα να έρχεται μέχρι τη Δράμα».

Ως ένα παράδειγμα, η κα. Μίκικη αναφέρεται στο Ειρηνοδικείου Παγγαίου το οποίο πρόκειται να κλείσει και σημειώνει: «Το Ειρηνοδικείου Παγγαίου, το οποίο στεγάζεται χωρίς έξοδα στο Δημαρχείο Παγγαίου, με φωτοβολταϊκά και χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παρ’ όλα αυτά, στο σχεδιασμό (σ.σ. κλείνει), σε έναν Δήμο που έχει παραλιακή ζώνη, ορεινή ζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως αυτές οι αποφάσεις αυτές αιτιολογούνται».

Το Πρωτοδικείο της Δράμας παρέμεινε επειδή άνοιξαν οι Φυλακές

Συνεχίζοντας η ίδια, αναφέρεται και στα όσα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο για τη Δράμα. Όπως εξηγεί, «αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε, είναι πως εμείς από τον Σεπτέμβριο, στη Δράμα, από τέσσερις λειτουργούσες υπηρεσίες θα γίνουμε δύο. Δηλαδή, το πλάνο είναι ότι από τον Σεπτέμβριο, εμείς θα είμαστε μια νέα υπηρεσία: το Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο. Παραμένει η Εισαγγελία ως έχει και δεν καταργείται το Πρωτοδικείο, μόνο και μόνο επειδή άνοιξαν οι Φυλακές του Νικηφόρου. Διαφορετικά, το πλάνο ήταν να μην υπάρχει κανένα δικαστήριο στη Δράμα. Να συγχωνευθούμε με την Καβάλα. Εδώ και χρόνια λένε κατά κοινή ομολογία, ότι το Πρωτοδικείο των Αθηνών είναι υδροκέφαλο και πρέπει να σπάσει, γιατί δεν είναι λειτουργικό. Και αυτή τη στιγμή, αντί να σπάσουν το Πρωτοδικείο, λένε ότι θα τα συγχωνεύσουν με τα Ειρηνοδικεία, καταργούν τα Ειρηνοδικεία σε μέρη όπως το Αιγάλεω, το οποίο είναι πιο μεγάλο από την Πάτρα!»

Όπως εξηγεί η κα. Μίκικη «είναι σαν να λένε για τα σχολεία ότι, από τον Σεπτέμβριο δεν θα έχουμε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, αλλά θα είναι ένα ενιαίο σχολείο. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

«Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, από τον Σεπτέμβριο, όλα θα ενταχθούν στο Πρωτοδικείο. Πραγματικά, είναι λάθος οι προτεραιότητες. Εμείς είμαστε και ανοιχτοί στις αλλαγές, αλλά και τις θέλουμε, διαφορετικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον μ’ αυτή την κατάσταση. Είναι πέρα από τις δυνάμεις μας».