Home > νέα > Μεγάλες δυνατότητες τουριστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για τη Δράμα μέσω του «Πάρκου Φιλίππων» Μ. Χατζόπουλος στον «Π.Τ.» : «Βρισκόμαστε σε πολύ δημιουργική φάση και γίνεται προσπάθεια για την ίδρυση Φορέα»

Μεγάλες δυνατότητες τουριστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για τη Δράμα μέσω του «Πάρκου Φιλίππων» Μ. Χατζόπουλος στον «Π.Τ.» : «Βρισκόμαστε σε πολύ δημιουργική φάση και γίνεται προσπάθεια για την ίδρυση Φορέα»

Δηλώσεις του διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ στον «Π.Τ.»

Μεγάλες δυνατότητες τουριστικής και

πολιτισμικής ανάπτυξης για τη Δράμα

μέσω του «Πάρκου Φιλίππων»

Μ. Χατζόπουλος: «Βρισκόμαστε σε πολύ δημιουργική φάση και γίνεται προσπάθεια για την ίδρυση Φορέα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΟΛΥ καλό σημείο βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ των Αναπτυξιακών Δράμας, Καβάλας και Σερρών, αναφορικά με το Διατοπικό Σχέδιο με τον κεντρικό τίτλο «Πάρκο Φιλίππων», το οποίο χρηματοδοτείται από CLLD/LEADER μέσω των παραπάνω Αναπτυξιακών.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί ο «Π.Τ.» στο σημαντικό αυτό έργο, στο λεγόμενο «Πάρκο Φιλίππων», βρίσκεται η μεγάλη αυτή περιοχή μεταξύ Καβάλας – Δράμας – Σερρών μέχρι και την Αμφίπολη, ενώ μέσα σ’ αυτή την έκταση βρίσκονται επτά Δήμοι και δεκάδες Κοινότητες και Οικισμοί.

Στο πλαίσιο της εξέλιξης του έργου, υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες σύσκεψη μεταξύ των τριών Αναπτυξιακών για την πορεία των εργασιών μεταξύ τους για το «Πάρκο Φιλίππων», με στόχο να μελετηθούν τα αποτελέσματα της φάσης αυτής.

Δημιουργική φάση

Αναφορικά με την εξέλιξη των εργασιών, μίλησε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε, κ. Μανώλης Χατζόπουλος, επισημαίνοντας αρχικά ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ δημιουργική φάση, από την οποία θα περάσουμε ακολούθως στην επόμενη φάση. Αυτό σημαίνει ότι, στην αρχή κάναμε μια μελέτη της ανάπτυξης της περιοχής συνολικά, μπήκαν ορισμένα σημεία τα οποία είναι σημαντικά από ιστορικής, πολιτισμικής και τουριστικής άποψης. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τα κείμενα, παράγεται ιστοσελίδα, υλικό προβολής και κάποια βίντεο, ενώ δίνονται και κάποιες προτάσεις για τουριστική ανάπτυξη, όπως διήμερα και τριήμερα ταξίδια επισκεπτών στην περιοχή».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «στην επόμενη φάση θα πρέπει πλέον να μιλήσουμε και με τους τοπικούς φορείς, όπως Αυτοδιοίκηση και Δήμους. Σ’ εκείνη τη φάση, θα τους εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει, θα δουν τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα Φορέα, ο οποίος θα διαχειριστεί όλο αυτό το έργο σαν συνέχεια για την επόμενη περίοδο».

 

Παραδοτέα του έργου και δημιουργία Φορέα

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Χατζόπουλος, ότι «το έργο βρίσκεται στη μέση της υλοποίησής του και το σημαντικό είναι ότι θα αρχίσουν πλέον να βγαίνουν προς τα έξω παραδοτέα του έργου: η εικόνα του, η προβολή του, η φιλοσοφία του, ενώ θα κινητοποιήσουμε και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και  κάποιους άλλους Φορείς που κινούνται στο χώρο, όπως τοπικά προϊόντα και πολιτισμικά θέματα και τουριστικούς φορείς, για να δούμε πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία».

Προσθέτει μάλιστα στο σημείο αυτό, ότι, «η σημαντική προσπάθεια απ’ όλο αυτό, είναι η δημιουργία Φορέα. Το θετικό είναι ότι ήδη έχουμε προβλέψει ένα παρόμοιο έργο που θα πιάσει όλη την πολιτιστική Εγνατία σε επτά Περιφερειακές Ενότητες και άρα το λεγόμενο ”Πάρκο Φιλίππων” με μια διαφορετική ονομασία, θα υποστηριχθεί και την επόμενη εξαετία κατά μία».

Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη

Ένα άλλο σημείο που θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, είναι το λεγόμενο δίπολο Φιλίππων – Αμφίπολης. Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει προ ημερών ο «Π.Τ.» με αφορμή την πρόσφατα επίσκεψη της υπ. Πολιτισμού κας Μενδώνη στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η Δράμα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σημαντικούς αρχαιολογικού χώρους: του Φιλίππους και Τύμβο Καστά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνει στον «Π.Τ.» ότι «ένα ακόμα θετικό σημείο είναι αυτά που είπε η υπ. Πολιτισμού κα. Μενδώνη, η οποία συνέδεσε τους Φιλίππους με την Αμφίπολη και τις Αιγές. Η Δράμα βρίσκεται ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο πόλους».

Συνεχίζοντας ο  ίδιος, σημειώνει ότι , «άρα, η στρατηγική μας και η φιλοσοφία μας που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια περίπου – με την έναρξη  αυτού του έργου μεταξύ Φιλίππων και Αμφίπολης και ανάμεσα η Δράμα – θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για όλη αυτή την περιοχή. Φαίνεται λοιπόν ότι πλέον βρισκόμαστε στο σωστό χρόνο. Ότι δηλαδή το λένε κεντρικοί φορείς και Υπουργεία και αυτό έχει σημασία».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «αν δρομολογηθεί και λίγο περαιτέρω και η αξιοποίηση του Τύμβου Καστά – που το έχει εξαγγείλει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – νομίζω ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε.  Το επόμενο διάστημα θα έχουμε νεότερες εξελίξεις».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σημαντικό σημείο αποτελεί η ύπαρξη τμημάτων της αρχαίας Εγνατίας οδού στον κάμπο του Καλαμπακίου, μοναδικά και επιβεβαιωμένα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ετοιμάζεται να αναζητήσει και νέα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας μέσα από διάφορα προγράμματα.

Ο νέος αρχαιολογικός χώρος που τελευταία έχει αρχίσει να αναδεικνύεται, είναι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη. Μια περιοχή η οποία έχει να αναδείξει σημαντικά ιστορικά στοιχεία, καθώς, κατά το ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα που άνοιξε, δέχθηκε περισσότερους από πέντε χιλιάδες επισκέπτες, σε οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένα άτομα.

Ήδη στον Τύμβο Καστά, έχουν ξεκινήσει έργα ανάδειξης και προβολής, ενώ όπως προ ημερών δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη σε μια αυτοψία που έκανε στα έργα, ο χώρος αναμένεται να γίνει πλήρως επισκέψιμος το 2027-2028.