Μια εκδήλωση για τα Θρακικά Κειμήλια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας
Ιστορική παρακαταθήκη του τόπου μας
τα εκκλησιαστικά θρακικά κειμήλια
του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας
Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος και η Βυζαντινολόγος κα. Παρχαρίδου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία και σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 24 τρέχοντος, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
Κεντρικό θέμα: «Θρακικά κειμήλια στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας», το οποίο αναπτύχθηκε από την Βυζαντινολόγο Δρ. Μαγδαληνή Παρχαρίδου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, την Θρακική Εστία Δράμας και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Να σημειωθεί ότι η κα. Παρχαρίδου είναι Δραμινή και εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς.
Μητροπολίτης Δωρόθεος: «Μας αφορά όλους»
Σχετικά με την εκδήλωση και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, σημείωσε ότι πρόκειται για «μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η παρουσίαση των κειμηλίων της Θράκης, από την αρχαιολόγο κα. Παρχαρίδου, τα οποία περιέχονται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεώς μας».
Τόνισε ότι «είναι κάτι που μας αφορά όλους», ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο: «Βεβαίως θλιβόμαστε διότι δεν λειτουργεί το Μουσείο, και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από τον μακαριστό Παύλο να γίνει ένα νέο Μουσείο και να μπορεί να έχει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας , υγρασίας, πυρασφάλεια και όλα τα σχετικά».
Σχετικά με το ζήτημα της μελέτης του Μουσείου, σε άλλο κείμενο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας.
Παρχαρίδου: Σημαντικά έργα…
Για τα Θρακικά Κειμήλια, μίλησε επίσης στον «Π.Τ.» και η Βυζαντινολόγος κα. Παρχαρίδου, η οποία σημείωσε ότι, «πρόκειται για κειμήλια τα οποία προέρχονται από τη Θράκη και βρίσκονται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δράμας. Αυτά αποτελούνται από εικόνες, για μεταλλικά λειτουργικά σκεύη, αλλά και ξυλόγλυπτα, που σώζουν σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για την προέλευσή τους, για τους ζωγράφους που τα δημιούργησαν, για τους παραγγελιοδόχους που αποτύπωσαν την επιθυμία τους για τους ναούς των θρακικών κοινοτήτων. Είναι έργα σημαντικά επίσης και για την καλλιτεχνική αξία που έχουν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής η οποία ζωγραφίστηκε από την Νικόλαο Αδριανοπολίτη το 1859 και όταν κάποιος προσέξει τις λεπτομέρειες της εικόνας αυτής, ανακαλύπτει ότι η εικόνα αυτή σχετίζεται με την ευρωπαϊκή ζωγραφική, δηλαδή μια σχέση η οποία δεν διακρίνεται εύκολα. Ωστόσο, είναι υπαρκτή και πάρα πολύ σημαντική και σίγουρα θέτει πολλά ερωτηματικά και ανοίγει και άλλα πεδία έρευνας για την τέχνη αυτής της εποχής».
Όπως σημειώνει μάλιστα η ίδια, «τα κειμήλια έχουν ψηφιοποιηθεί και ευελπιστούμε ότι θα γίνει κάποια έκδοση. Ένα μέρος από τα κειμήλια του Εκκλησιαστικού Μουσείου που είναι του Ποντιακού Ελληνισμού, ήδη προχωρούν στην έκδοσή τους. Κάποια στιγμή θα υπάρξει έκδοση και των υπολοίπων ίσως και μια συγκεντρωτική».
Δηλώσεις
Σε δηλώσεις της επίσης στον «Π.Τ.», η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας κα. Χατζηδημητρίου, σημείωσε ότι είναι η πρώτη εκδήλωση για το2024 και θα ακολουθήσουν και άλλες, ενώ όπως είπε για την κα. Παρχαρίδου, «είναι Δραμινή, εξαιρετική Βυζαντινολόγος, μελετήτρια και συγγραφέας και αυτό που γίνεται σήμερα είναι τα Θρακικά Κειμήλια. Και πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό κειμηλίων, τα οποία φωτογραφήθηκαν, ψηφιοποιήθηκαν χάρις στην ΚΥΚΛΩΨ και στον κ. Θεοδωρίδη».
Με τη σειρά της, η αντιπρόεδρος της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Τιλκερίδου, σημείωσε ότι η Θρακική Εστία στη Δράμα μετράει 65 χρόνια ζωής, και τονίζει ότι «τα κειμήλια αυτά έφεραν οι πρόγονοί μας από τα πατρίδες και ορισμένα απ’ αυτά, υπάρχουν και στον Ιερό Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων».
Τέλος, η γραμματέας της Θρακικής Εστίας κα. Σιδερά επεσήμανε πως: «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι να πούμε ότι το κειμήλιο έχει κάποια συναισθηματική αξία για όποιον το έχει, γι’ αυτό και το κρατάμε για να μας θυμίζει την ιστορία που έχει πίσω του. Ουσιαστικά, αυτά τα κειμήλια είναι αυτά που έφεραν οι πρόσφυγες από τα άγια χώματα της Θράκης εδώ στην περιοχή της Δράμας όταν εγκαταστάθηκαν για να τους θυμίζουν κομμάτι της ζωής τους, της Ορθοδοξίας και γενικότερα ό, τι έχουν ζήσει στην πατρίδα που μεγάλωσαν. Χρέος δικό μας, των πολιτιστικών φορέων, είναι να μην λησμονούμε κομμάτια της ιστορίας μας».