Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαιότητα η συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια και την πολιτεία  για την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας

Αναγκαιότητα η συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια και την πολιτεία  για την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας

9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας στη Δράμα

Αναγκαιότητα η συνεργασία του σχολείου

με την οικογένεια και την πολιτεία

 για την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας

► Με τη συμμετοχή 104 σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Σαλπιγκτής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 2ης  περιφέρειας Ν. Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ και από τη Δράμα, διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και ο «Π.Τ.» είναι χορηγός επικοινωνίας.

Εκτός από μια ημερίδα η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες άλλες δράσεις, τόσο στα σχολεία της Δράμας, όσο και στα σχολεία τα οποία συμμετέχουν στο συνολικό πρόγραμμα, ενώ παράγουν μεταξύ τους και άλλες κοινές δράσεις.

Το 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής  βίας, το οποίο πραγματοποιεί ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 2ης  περιφέρειας Ν. Δράμας κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Ν. Δράμας,  το Δήμο Δράμας, την Αντιπεριφέρεια Δράμας και άλλους φορείς και με τη συμμετοχή και επιθυμία μιας νέας κοινότητας μάθησης και ενός Forum  104 σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Κυρίαρχο σύνθημα είναι «Από άκρη σε άκρη λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό». Η σχέση συνεργασίας  δεν είναι απλά μια σχέση συμμετοχής, είναι σχέση αμφίδρομης ανατροφοδότησης,  ισότιμης ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών, πρόληψης και αντιμετώπισης σοβαρών εκπαιδευτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Σαλπιγκτής: Χρειάζεται συνεργασία σχολείου – οικογένειας και πολιτείας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, επισημαίνει ότι «οι εκδηλώσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές για τα σχολεία και δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο τις πανελλήνιες ημέρες, ή τις ημέρες που έχει ορίσει το  Υπουργείο. Θα πρέπει πιο συχνά να γίνονται μαθήματα πρόληψης και αντιμετώπισης κατά της σχολικής βίας».

Στην ερώτηση για το αν έχουμε αυξημένα φαινόμενα, ο ίδιος σημειώνει ότι «τα φαινόμενα σχολικής βίας αυξάνονται συνεχώς. Βλέπουμε ότι καθημερινά πλέον η Αστυνομία δημοσιεύει στοιχεία για κακοποίηση ανηλίκων, γι’ αυτό χρειάζεται αυτές οι ενημερώσεις να γίνονται σε πιο τακτική βάση. Χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο, στην οικογένεια, στη πολιτεία, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις δομές Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο πολυσύνθετο πρόβλημα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «τα νούμερα είναι συνεχώς αυξανόμενα και μάλιστα συγκριτικά με κάθε χρονιά. Σε έρευνα που έχει γίνει μάλιστα το 2016, η Ελλάδα κατατάσσεται ως τέταρτη χώρα στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο μάλιστα βγαίνουν και καινούριες έρευνες. Η πρόσφατη έρευνα που έγινε για το σχολικό έτος 2022 – 2023, δείχνει ότι 6 στα 10 παιδιά, είχαν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού».

Καταλήγοντας ο κ. Σαλπιγκτής, τονίζει ότι «τα προβλήματα είναι σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, σε μεγαλύτερες αστικές κοινωνίες που είναι και πιο απρόσωπες και χρειάζονται ριζικές αλλαγές και στη δομή του σχολείου, αλλά και γενικότερα και στην οικογένεια».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 18:00:  Διαδικτυακή ημερίδα/ενημέρωση με θέμα  «Από άκρη σε άκρη λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο σύνδεσμο

https://minedu-primary.webex.com/meet/salpig Σ’  αυτήν συμμετέχουν  τα σχολεία που συμπράττουν στην εκδήλωση και οι  εκπαιδευτικοί τους.

Το πρόγραμμα διαδικτυακής ημερίδας θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς και στη συνέχεια την παρουσίαση του θέματος: Σχολικός εκφοβισμός, Πρόληψη και  αντιμετώπιση του φαινομένου.  Εισηγήτρια: Κυπριτσή Ειρήνη, Ψυχολόγος,  MSc, PhD Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις, παρεμβάσεις, συζήτηση από τους συμμετέχοντες που επιθυμούν.

Στις 19:15-19:30 Παρουσίαση έργων των σχολείων σύμπραξης (θα παρουσιαστούν  ενδεικτικά κάποια από τα βίντεο που έστειλαν τα σχολεία σύμπραξης,  τηρώντας τη σειρά και το χρόνο κατάθεσης των έργων. Το συνολικό έργο  των σχολείων θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα στο γήπεδο Κραχτίδη  και θα σας αποσταλεί για δική σας δημοσίευση-παρουσίαση.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν οι γονείς των μαθητών, στο  YouTube στο: https://youtube.com/live/Wg0KWG3bwao?feature=share.

Την Τρίτη 5 Μαρτίου, 2 ώρες δράσης μέσα στην τάξη.  Όποια σχολεία  επιθυμούν μπορούν να τηρήσουν το ενδεικτικό πρόγραμμα της πρόσκλησης. Το κοινωνικό συμβόλαιο συντάσσεται και υπογράφεται την ημέρα αυτή στην τάξη από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και στέλνετε για υπογραφή στους γονείς και κηδεμόνες τους και επιστρέφεται την επόμενη ημέρα.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου παρουσίαση  από τις 10.00 έως 13.00, στο γήπεδο Κραχτίδη, συγγραφή ψηφίσματος από τους μαθητές, για τη προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων του παιδιού και επίδοση ψηφισμάτων στους αρμόδιους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς καθώς στα ΜΜΕ.

Επίσης, παρουσίαση των έργων των σχολείων σε βίντεο wall και δια ζώσης των έργων των σχολείων που δήλωσαν φυσική παρουσία στο  γήπεδο Κραχτίδη.