Home > Πρώτο Θέμα > Προβλήματα και στη Δράμα από τα εκτός σχεδίου δόμησης ακίνητα καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κα. Βασιλειάδου

Προβλήματα και στη Δράμα από τα εκτός σχεδίου δόμησης ακίνητα καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κα. Βασιλειάδου

Μέχρι τέλος Μαρτίου η προθεσμία

Προβλήματα και στη Δράμα

από τα εκτός σχεδίου δόμησης

ακίνητα καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κα. Βασιλειάδου

► Κανείς δεν θα μπορεί να χτίσει σε οικόπεδο κάτω από 4 στρέμματα, ενώ θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά σε αναγνωρισμένο δρόμο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ σοβαρό ζήτημα δημιουργείται με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα εκτός σχεδίου δόμησης κτίσματα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το επόμενο διάστημα το Υπ. Περιβάλλοντος θα δώσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με το οποίο αλλάζουν οι προϋποθέσεις για δόμηση σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Επί της ουσίας, με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται πλέον η εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση,  κάτι μάλιστα που έχει υποστηρίξει και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του Υπ. Περιβάλλοντος με δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι, έτσι, ο πολεοδομικός σχεδιασμός ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάγκη μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πλέον, σύμφωνα με όσα επίσης αναφέρει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δεν αρκεί μόνο η αρτιότητα, αλλά χρειάζεται και ένας αναγνωρισμένος δρόμος, για να προσδώσει σε ένα αγροτεμάχιο οικοδομησιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δρόμος, δεν μπορεί βέβαια να δημιουργείται από τον κάθε ιδιοκτήτη σύμφωνα με το προσωπικό του συμφέρον, αλλά να εντάσσεται σε ένα εγκεκριμένο από τη διοίκηση οδικό δίκτυο, που θα εξυπηρετεί τη σύνδεση οικισμών και διαφόρων δραστηριοτήτων ή εγκαταστάσεων.

Αυτή είναι η σπουδαιότερη από τις προϋποθέσεις που τίθεται στο νέο νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα, ουσιαστικά θα χαρακτηριστούν ως χωράφια και κανείς δεν θα μπορεί να οικοδομήσει, πέρα και μόνο για καθαρά αγροτικές εργασίες και τίποτα άλλο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό έκανε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Στασινός, επισημαίνοντας ότι, «αν αυτή την στιγμή έχουν χτιστεί σε μία περιοχή 10.000 οικοδομές, τα επόμενα τρία χρόνια, στατιστικά, θα προστεθούν άλλες 10 με τη μεταβατική διάταξη. Ούτε το περιβάλλον θα καταστραφεί, ούτε η χώρα αφού θα προστεθεί ένα χιλιοστό. Αν περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και δεν προηγηθεί μεταβατική διάταξη στην ακυρωτική του ΣτΕ, τότε το 80% από τα 3.200.000 ακίνητα θα στερηθούν οικοδομική άδεια», είπε ο κ. Στασινός, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία πρόκειται για 2,5 εκατομμύριο ακίνητα που ανήκουν σε ένα εκατομμύριο πολίτες σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Όπως μάλιστα σημειώνει, αν υπάρχει ακίνητα που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ, αύριο θα έχει μηδενική αξία, εάν ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Η κατάσταση στη Δράμα

Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται, τόσο σε όλη τη χώρα, αλλά και στην περιοχή του Νομού Δράμας, μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ανατολικής Μακεδονίας, κα. Θεοδοσία Βασιλειάδου.

Όπως εξηγεί η κα. Βασιλειάδου, «προς το παρόν έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση, ώστε όσοι έχουν οικήματα σε αυτές τις περιοχές, να μπορέσουν να εκδώσουν κάποιες άδειες».

Συνεχίζοντας, τονίζει ακόμα ότι «μπαίνουμε πλέον σε μια διαδικασία, που ουσιαστικά από τον Απρίλιο και μετά, δεν θα μπορούν να χτίσουν. Ουσιαστικά, θα χάσει αξία η περιουσία τους. Μάλιστα, δεν θα μπορούν να χτίσουν όσοι έχουν λιγότερα από 4 στρέμματα ιδιοκτησία, αν δεν τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο».

Ζημιώνονται οι πολίτες

Όπως επισημαίνει η κα. Βασιλειάδου, «οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, έχτιζαν με κάποιες παρεκκλίσεις που έχει ο νόμος και πάντα υπό κάποιες προϋποθέσεις. Τώρα πλέον, πολλά από αυτά χάνουν την αξία τους και ουσιαστικά ζημιώνονται οι πολίτες γιατί ξαφνικά εκεί που είχαν μια περιουσία με άλφα αξία, πλέον η αξία αυτή μηδενίζεται. Θα μπορεί να οικοδομήσει μόνο ως αγροτική γη, κι αυτό γιατί δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο. Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα».

Εξηγεί ακόμα η ίδια, ότι, «στις νέες προϋποθέσεις αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν χαρακτηρισμένοι δρόμοι που σήμερα βέβαια δεν υπάρχουν. Έχουν επίσης βάλει κάποιες νέες προϋποθέσεις, παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας η οποία βρίσκεται σε εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση».

Αναφερόμενη στις προϋποθέσεις που πλέον τίθενται, τονίζει ότι, από εδώ και πέρα «θα πρέπει να χτίζεις σε έκταση πάνω από  4 στρέμματα και όχι λιγότερη και το ακίνητο να έχει πρόσοψη σε αναγνωρισμένο δρόμο. Μάλιστα, έχουν κάποιες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορεί να χτίσει κάποιος, μόνο αν ο δρόμος που περνάει από εκεί, υπάρχει σε χάρτες, αν είναι ασφαλτοστρωμένος, αν είναι αναγνωρισμένος, αν εντάσσεται στο οδικό δίκτυο και εξυπηρετεί και άλλα σπίτια ή εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα οικόπεδο εκτός σχεδίου δόμησης, δεν ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες».

Αρκετός όγκος στην Πολεοδομία Δράμας

Ερωτώμενη για το τι συμβαίνει στο Νομό Δράμας σχετικά με το θέμα αυτό, η κα. Βασιλειάδου σημειώνει, «κι εδώ στη Δράμα, είμαστε μια περιοχή η οποία έχει πολλές τέτοιες περιπτώσεις με εκτός σχεδίου πόλεως δόμησης. Εννοείται πως βέβαια αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα όταν είχε βγει το νομοσχέδιο αυτό πριν από δύο χρόνια περίπου και όριζε μια ημερομηνία, όσοι ιδιοκτήτες ήταν διατεθειμένοι να χτίσουν, έπρεπε να είχαν καταθέσει άδειες. Τώρα πλέον δίνεται η τελευταία παράταση, ώστε όσοι πήραν τις εγκρίσεις αυτές, να εκδώσουν και την οικοδομική άδεια».

Όπως επίσης σημειώνει η ίδια, είχε κάνει μια συζήτηση με την Πολεοδομία Δράμας, λέγοντας ότι «υπάρχει αρκετός όγκος και μάλιστα είμαστε ακόμα σε μια φάση όπου γίνονται οι αρχικές αιτήσεις, ενώ ήδη στη Δράμα έχουν καταθέσει πολλοί. Βέβαια και στη Δράμα έχουμε αρκετό κόσμο που έχει ζητήματα με το θέμα αυτό και προφανώς το νομοσχέδιο θα πλήξει αρκετούς συμπολίτες μας».