Η Δράμα έχει πολλά σχολεία
αλλά θα πρέπει να είναι
σύγχρονα και άρτια κτιριακά
► Υπεγράφησαν οι συμβάσεις δωρεάς της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου με το Δήμο Δράμας για τα Εκπαιδευτήρια και το 1ο ΕΠΑΛ
► Δηλώσεις του δημάρχου Δράμας κ. Παπαδόπουλου και της κας Μποδούρογλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΙΣ δωρεές της κας Κατερίνας Μποδούρογλου, μέσω της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου για τα σχολεία στην περιοχή του Δήμου Δράμας, έχουμε ήδη αναφερθεί και σε πρόσφατα δημοσιεύματα. Οι δωρεές αφορούν το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και το 12ο Δημοτικό σχολείο Δράμας.
Στο 1ο ΕΠΑΛ, η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου δωρίζει στο Δήμο Δράμας τη μελέτη αλλά και την κατασκευή ενός ανελκυστήρα ΑμεΑ με συνολικό ποσό 77.000 ευρώ, ο οποίος αναμένεται να κατασκευαστεί το καλοκαίρι που θα είναι κλειστά τα σχολεία.
Όσον αφορά το 12ο Δημοτικό σχολείο Δράμας, τα «Εκπαιδευτήρια», εκεί η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, ετοιμάζει και δωρίζει στο Δήμο Δράμας μελέτη αξίας 60.000 χωρίς τον ΦΠΑ, για τον πλήρη εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή του αναβάθμιση και την πλήρη αλλαγή όλων των ηλεκτρομηχανολογικών, όπως και την κατασκευή εσωτερικού ανελκυστήρα, αλλά και εσωτερικών τουαλετών και τουαλετών ΑμεΑ και στους δύο ορόφους.
Ήδη, όπως είχε δημοσιεύσει προς ημερών ο «Π.Τ.», η Δημοτική Επιτροπή Δράμας έκανε αποδεκτές τις δωρεές, και το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου (χθες), ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και η κα. Μποδούρογλου, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη και του διευθυντή της Τεχνική Υπηρεσίας κ. Κιοσσέ, υπέγραψαν τις δύο αυτές συμβάσεις δωρεάς προς το Δήμο Δράμας.
Μποδούρογλου: Χρειάζονται κτιριακές παρεμβάσεις
Μετά τις υπογραφές, σε δηλώσεις της προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κα. Μποδούρογλου και αναφερόμενη αρχικά στο 1ο ΕΠΑΛ, σημείωσε ότι, «σκοπός αυτής της δράσης, είναι να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα στο ΕΠΑΛ και μάλιστα θα είναι το πρώτο 100% προσβάσιμο σχολείο στη Δράμα. Ελπίζουμε να προλάβουμε όλα τα γραφειοκρατικά ώστε να γίνει η κατασκευή το φετινό καλοκαίρι».
Αναφορικά με το διατηρητέο κτίριο των Εκπαιδευτηρίων, του 12ου Δημοτικού σχολείο, η κα. Μποδούρογλου δήλωσε: «Στα Εκπαιδευτήρια αυτή τη στιγμή στεγάζεται το 12ο Δημοτικό Σχολείο και δυστυχώς είναι ένα σχολείο στο οποίο δεν έχει γίνει καμιά εργασία από τη δεκαετία του 1980.
Επομένως, στόχος αυτής της μελέτης είναι πρώτον να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα, δεύτερο να θωρακίσουμε ενεργειακά το κτίριο και τρίτον να το εκσυγχρονίσουμε. Για παράδειγμα η μελέτη προβλέπει να έχουμε εσωτερική πρόσβαση στις τουαλέτες, ώστε να μην χρειάζεται τα παιδιά να βγαίνουν εκτός μέσα στη βροχή για να πάνε τουαλέτα».
Σημείωσε ακόμα, ότι, «το συγκεκριμένο κτίριο έχει μια περιπλοκότητα γιατί είναι διατηρητέο και συνεπώς τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία να προλάβουμε να εκδώσουμε την άδεια για να έχουμε και την σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στην Ξάνθη, ώστε στη συνέχεια ο κ. δήμαρχος να το εντάξει σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης».
Σε άλλο σημείο, η κα. Μποδύρογλου τόνισε ότι, «αυτό που θέλουμε να πούμε εμείς, είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα καλύτερα κτίρια. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Δράμας, είναι ότι έχει πάρα πολλά σχολεία, τα οποία έχουν μεν πολύ καλά ποσοστά εκπαιδευτικών ανά μαθητή και γενικά καλό ποιοτικό μαθητικό υλικό και χωρίς σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι, κτιριακά πάσχουμε. Δεν έχουν γίνει κτιριακές παρεμβάσεις. Κι από όπου κι αν το δεις, δεν μπορείς να κάνεις 130 σχολεία στο νομό σε μια χρονιά. Πρέπει να θέσεις προτεραιότητες. Οπότε, ένα επιχείρημα είναι, λιγότερα σχολεία, αλλά πολύ καλύτερα σχολεία».
Παπαδόπουλος: Υπάρχουν προβλήματα πολλών ετών
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε αρχικά την κα. Μποδούρογλου, χαρακτηρίζοντας την ως ένα άτομο «που έχει προσφέρει πολλά μέχρι σήμερα στον τόπο και θα συνεχίσει να προσφέρει, διότι βγάζει μεγάλη αγωνία και πάθος, για τις ελλείψεις που υπάρχουν γύρω από τα σχολεία και σήμερα αυτή η διπλή προσφορά έχει να κάνει πάλι με τα σχολεία μας».
Αναφερόμενος στα Εκπαιδευτήρια, τόνισε: «Ένα έργο πολύ σημαντικό είναι το 12ο Δημοτικό Σχολείο, τα Εκπαιδευτήρια, στο οποίο έχουν να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις από τη δεκαετία του 1980.
Αυτό το σχολείο στερείται κάποιων υποδομών, όπως π.χ. είναι πολύ παλιά όλα τα μηχανολογικά που υφίστανται στο κτίριο. Εκεί θα γίνει μια μελέτη εξ ολοκλήρου, μια γενικότερη αναβάθμιση όλων αυτών στα ηλεκτρομηχανολογικά, όπως βέβαια και μετά τη μελέτη η οποία θα αναδείξει την ανάγκη για την κατασκευή ενός ανελκυστήρα, ώστε να υπάρχει πρόσβαση και στο δεύτερο όροφο, από τα παιδιά που σήμερα στερούνται αυτή τη χαρά».
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «μετά τη μελέτη θα μπούμε στη διαδικασία εμείς ως δημοτική αρχή, να κατασκευάσουμε έναν ανελκυστήρα, αλλά και εσωτερικές τουαλέτες. Σήμερα, οι τουαλέτες είναι στον εξωτερικό χώρο, και στη μελέτη θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και στους δύο ορόφους τουαλέτες και τουαλέτες ΑμεΑ που δεν υπάρχουν».
Τόνισε μάλιστα ο ίδιος, ότι, «όλα αυτά τα θέματα και προβλήματα είναι πολλών ετών. Και νομίζω ότι, μετά απ’ αυτή τη σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα με την κα. Μποδούρογλου, θα δώσει λύση στη διάρκεια του χρόνου από εμάς.
Τρέχουμε γρήγορα τους χρόνους να προλάβουμε το κενό του καλοκαιρού που έχουμε μπροστά μας. Αν μπορέσουμε να φτάσουμε εις πέρας μετά τη μελέτη και την κατασκευή όλων αυτών, θα είμαστε σε ευχάριστη θέση, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι άνθρωποι που λειτουργούν και βρίσκονται στους χώρους αυτούς».
Αναφερόμενος στον ανελκυστήρα του 1ου ΕΠΑΛ, εξήγησε: «Ένα ακόμα σημαντικό έργο όμως, έχει να κάνει με την κατασκευή και προμήθεια ενός ανελκυστήρα ΑμεΑ για το 1ο ΕΠΑΛ. Άτομα με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δεύτερο όροφο, όπου υπάρχουν και τα εργαστήρια, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα για άτομα ΑμεΑ. Με την προσφορά της κας Μποδούρογλου, δίνεται η δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά».
Το 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» τι θα γίνει με άλλα σχολεία, ο δήμαρχος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου (πρώην ΘΗΛΕΩΝ), σημειώνοντας ότι η κα. Μποδούρογλου «ενδιαφέρθηκε επίσης για το 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ. Ήδη η ομάδα μηχανικών που είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Δράμα, επισκέφθηκε και αυτόν τον χώρο, καθώς υπήρξαν αναφορές για καθιζήσεις. Το εξέτασαν και μας καθησύχασαν σε πρώτη φάση ότι δεν υπάρχει θέμα στατικής επαρκείας. Οι ρωγμές που διακρίνονται, έχουν να κάνουν με το εσωτερικό μπάζωμα των κτιρίων εκείνης της εποχής, με αποτέλεσμα να έχουν υποχωρήσει οι τοιχοποιίες και όχι ο φέρων οργανισμός, τα μπετά. Αυτά δεν έχουν θέμα. Η κα. Μποδούρογλου είναι ανοικτή σε όλες αυτές τις προκλήσεις και προσκλήσεις».