Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας και το Saint Demetrios Greek American School
Το καλωσόρισμα της Άνοιξης
και τα Χελιδονίσματα μεταξύ
Δράμας και Νέας Υόρκης
Σήμερα στις 17.30 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία και πρωτότυπη γιορτή καλωσορίσματος της Άνοιξης, διοργανώνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, σε συνεργασία με το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Saint Demetrios Greek American School στην Αστόρια της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ.
Η μηχανή του χρόνου του 2ου Δημοτικό Σχολείου Δράμας, είναι έτοιμη να ταξιδέψει στους αιώνες και να βρεθεί για άλλη μια χρονιά στην Αρχαία Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως, θα έχει συνεπιβάτες τους μαθητές του ομογενειακού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.
Από τα χελιδόνια της Σαντορίνης στη θρακική χελιδόνα, από την κρόκη των Ελευσίνιων μυστηρίων στα μαρτάκια στα χέρια των παιδιών, από τη Δράμα στη Νέα Υόρκη… ένα χελιδόνισμα δρόμος!
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 17.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας μέσω διαδικτύου.
Καλωσόρισμα της Άνοιξης – Χελιδονίσματα
Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία. Να παρέχει όχι μόνο την τυπική μάθηση και αγωγή, αλλά και να εκπαιδεύει τα παιδιά μέσα από βιωματικές δράσεις και προγράμματα σε δεξιότητες προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Στα πλαίσια της εξωστρέφειας, η δικτύωση με άλλα σχολεία προσφέρει ανατροφοδότηση του παραγόμενου έργου του σχολείου, ψυχαγωγεί τους μαθητές και ανοίγει δρόμους δημιουργικής έκφρασης.
Έτσι, οι μαθητές του 2ου Δημοτικό Σχολείο Δράμας, συνεργάζονται με την 7η τάξη του σχολείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόρια, προκειμένου να καλωσορίσουν την άνοιξη. Η δράση έχει προγραμματιστεί για σήμερα 28 Μαρτίου και ώρα 17.30 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Στην κοινή εκδήλωση, θα γνωρίσουν όλοι μαζί τα χελιδονίσματα, τα κάλαντα της άνοιξης που έχουν την καταγωγή τους στην αρχαία Ελλάδα. Θα μάθουν πως πριν από 3.600 χρόνια οι πρόγονοί μας καλωσόριζαν την άνοιξη ζωγραφίζοντας χελιδόνια σε τοιχογραφία στους τοίχους ιερού στο νησί της Σαντορίνης. Η τοιχογραφία φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Θα μάθουν ακόμα ότι σε μελανόμορφο αγγείο των κλασικών χρόνων, μπορούμε να δούμε την παράσταση δύο ανδρών και ενός παιδιού που κοιτούν τον ουρανό και δείχνουν με το χέρι τους ένα χελιδόνι που πετάει χαιρετίζοντας έτσι την άνοιξη που αυτό προοιωνίζει.
Τα παιδιά θα τραγουδήσουν αρχαία και βυζαντινά χελιδονίσματα, ενώ με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, θα τραγουδήσουν θρακιώτικα χελιδονίσματα. Θα γεμίσουν τα στολισμένα με λουλούδια καλαθάκια τους με αυγά και ξηρούς καρπούς που θα τους προσφέρουν οι νοικοκυρές.
Θα μάθουν για τα «μαρτάκια» που φοράμε την 1η Μάρτη, το συμβολικό και την καταγωγή τους που κι αυτή βρίσκεται στα Ελευσίνια Μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας.
Οι μικροί χελιδονιστές θα περάσουν πάνω από τις φωτιές του Μάρτη, δίνοντας ευχές και θα παίξουν με το παραδοσιακό ξύλινο παιχνίδι της χελιδόνας που έφτιαξε ο παππούς του Βασίλη και του Σάββα και χάρισε στα δύο σχολεία.
Τέλος, οι μαθητές θα γεφυρώσουν την απόσταση που τους χωρίζει μουσικά, με τις «λαλίτσες», σφυρίχτρες γεμάτες νερό με ήχους κελαηδίσματος πουλιών. Η δράση θα ολοκληρωθεί όπως το συνηθίζουν οι Έλληνες, με τραγούδι και χορό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αστόρια.
Στην εκδήλωση θα υπάρχει μουσική επένδυση από την παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.