Home > Πρώτο Θέμα > Δεμιρτζόγλου: «Το σκάκι στη Δράμα δεν είναι διαδεδομένο ως άθλημα» Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Δεμιρτζόγλου: «Το σκάκι στη Δράμα δεν είναι διαδεδομένο ως άθλημα» Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Δεμιρτζόγλου: «Το σκάκι

στη Δράμα δεν είναι

διαδεδομένο ως άθλημα»

 «Η συμμετοχή σε πρωταθλήματα σκάκι δίνει μόρια στις πανελλήνιες και ισχύουν όλα όπως σε κάθε άθλημα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Αν. Μακεδονίας – Θράκης

 

 

Του Γιάννη Κιοσίδη 

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου, το Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2024. Οι αγώνες έλαβαν χώρα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου – 4ου ΓΕΛ Δράμας και συμμετείχαν σ’ αυτό 110 σκακιστές στο ομαδικό και 280 σκακιστές στο ατομικό.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Το Περιφερειακό Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα ΑΜΘ, διοργάνωσαν ο Σκακιστικός Όμιλος Δράμας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με χρόνο σκέψης 15 λεπτά και 10 δεύτερα ανά κίνηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η Δράμα έχει παράδοση στο σκάκι, καθώς δεν είναι λίγα τα άτομα που έχουν κατακτήσει υψηλές θέσεις και πρωτιές σε Πανελλήνια Σκακιστικά Πρωταθλήματα σε άντρες και γυναίκες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Τα δύο τουρνουά και οι συμμετοχές

Το πρωτάθλημα περιλάμβανε δύο τουρνουά: ένα ομαδικό και ένα ατομικό. Και στα δύο, δικαίωμα συμμετοχής είχαν μαθητές και ομάδες από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίοι είχαν διακριθεί στα τοπικά τουρνουά των Νομών τους.

Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά από τη Δράμα είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν όλα, ασχέτως αν είχαν διακριθεί σε άλλα τουρνουά, καθώς η Δράμα ήταν η διοργανώτρια πόλη. Το Σχολικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Σκάκι, είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στο σχολικό σκάκι.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι διοργανωτές, «το σκάκι είναι ένα πνευματικό παιχνίδι που απαιτεί συγκέντρωση και λογική σκέψη, και  ως εκπαιδευτικό εργαλείο ευνοεί στην εξέλιξη των δύο αυτών δεξιοτήτων. Επίσης εξασκεί την μνήμη ενώ παράλληλα συνδέεται με τη βελτίωση της γενικής επίδοσης των μαθητών στο σχολείο. Επιπλέον το σκάκι βοηθάει στην καλλιέργεια κύριων ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων – όπως  η διαχείριση του άγχους, η αυτοκριτική/αυτοβελτίωση, η ενσυναίσθηση – αλλά και των ηθικών αξιών της ισότητας και του αλληλοσεβασμού».

Οι διοργανωτές, παροτρύνουν επίσης τα παιδιά, να έρχονται σε επαφή με το σκάκι, καθώς αυτό αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για την ανάπτυξη της σκέψης τους σε όλα τα επίπεδα.

Το Πρωτάθλημα στη Δράμα χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες: Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Σχολικού Πρωταθλήματος Σκάκι ΑΜΘ

Στο Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι ΑΜΘ, η Δράμα συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι Δραμινοί σκακιστές και σκακίστριες του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας και της Ένωσης Σκακιστών Δράμας, κατέκτησαν θέσεις στο βάθρο των νικητών και  βραβεύτηκαν.

Ατομικό

Συγκεκριμένα, στα ατομικά είχαμε τις παρακάτω διακρίσεις από τους Δραμινούς:

– Στην Α Δημοτικού βραβεύτηκε ως το καλύτερο κορίτσι η Δεμιρτζόγλου Αικατερίνη από το 9ο Δημοτικό Δράμας.

– Στην Β’ δημοτικού 1ος ήταν ο Παπαδόπουλος Φίλιππος από το 15ο Δημοτικό Δράμας, ενώ 1ο κορίτσι ήταν η Απτόγλου Αθανασία από το Δημοτικό Καλλιφύτου.

– Στην Γ’ δημοτικού 2ος ήταν ο Ελευθερίου Βασίλειος από το 2ο Δημοτικό Δράμας και η Παπαδοπούλου Παυλίνα από το 9ο Δημοτικό Δράμας.

– Στην Ε’ Δημοτικού 2ος ήταν ο Παπαδόπουλος Παύλος από το 15ο Δημοτικό Δράμας

– Στην ΣΤ’ Δημοτικού 3ος ήταν ο Κριβας Κωνσταντίνος από το Δημοτικό Φωτολίβους

– Στην Α’ Γυμνασίου η Δεμιρτζόγλου Μαρία από το 1ο Γυμνάσιο Δράμας ήταν 1ο κορίτσι.

– Στην Γ’ Γυμνασίου 2ος ήταν ο Σπανδωνίδης Βασίλειος από το Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Συνολικά συμμετείχαν 50 Δραμινοί παίκτες εκ των οποίων οι 24 είναι μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας. Παρατηρούμε ότι τα 10 από τα 24 παιδιά του Συλλόγου πήραν μετάλλια γεγονός που δηλώνει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Σύλλογο.

Ομαδικό

Στο Ομαδικό το 4ο ΓΕΛ Δράμας αναδείχτηκε 3ο στην περιφέρεια στην κατηγορία των Λυκείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν 10 Δραμινές ομάδες από τα σχολεία της Δράμας.

Αυτά είναι: το 2ο Δημοτικό Δράμας που ήταν και το 3ο καλύτερο από το νομό Δράμας, το 3ο Δημοτικό Δράμας με δυο ομάδες, το 8ο Δημοτικό Δράμας, το 9ο Δημοτικό Δράμας με τρεις ομάδες, το 12ο Δημοτικό Δράμας, το 15ο Δημοτικό Δράμας που ήταν και το καλύτερο δημοτικό από το Νομό της Δράμας και το Δημοτικό Νευροκοπίου που ήταν το 2ο καλύτερο από τη Δράμα.

Πολύ ευχάριστη ήταν η συμμετοχή των παιδιών από το Νευροκόπι όπου φαίνεται ότι κάτι καλό γίνεται εκεί σε σχέση με το σκάκι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι!

Στο αγωνιστικό κομμάτι φαίνεται η άνοδος του σκακιού στην πόλη μας μετά από την διακοπή που έγινε λόγω κορωνοϊού.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Δράμας είναι από τους πιο ενεργούς συλλόγους στην Ελλάδα με πάνω από 20 διεθνή τουρνουά που διοργανώνει κάθε χρόνο. Τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά και αντικατοπτρίζονται στην κατάκτηση όλων αυτών των μεταλλίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τη διοργάνωση, όλα κύλισαν ομαλά και τις δυο μέρες των αγώνων με γονείς από άλλους Νομούς να δίνουν συγχαρητήρια για τις εγκαταστάσεις του σχολείου αλλά και την καθαριότητα του χώρου. Οι συμμετοχές ήταν πολλές με πάνω από 330 παιδιά και άλλους τόσους γονείς γεγονός που αφήνει και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη μας.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Δράμας θα φέρει στην Δράμα άλλη μια μεγάλη διοργάνωση, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20 που θα λάβει χώρα όλη την δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα με περίπου 100 συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο σκακιστικός τουρισμός είναι άλλο ένα εργαλείο ανάπτυξης που πρέπει να εκμεταλλευτεί η πόλη μας…

Δεμιρτζόγλου: Για πρώτη φορά έρχεται στη Δράμα το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20

Για την επιτυχημένη αυτή διοργάνωση στη Δράμα, μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας κ. Χρήστος Δεμιρτζόγλου, επισημαίνοντας αρχικά ότι, «το Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι από τα μεγαλύτερα που γίνονται, συμμετέχουν σ’ αυτό πάνω από 300 άτομα».

Ερωτώμενος για το τι εισπράττουν από τους γονείς και τα παιδιά, τονίζει: «Οι εντυπώσεις μας είναι ότι είναι πολύ οργανωμένο το πρωτάθλημα και τα παιδιά νομίζω ότι χαίρονται. Βασικά όσοι παίζουν χαίρονται περισσότερο», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι, «πολλοί είναι εκείνοι που ήρθαν από Κομοτηνή και από Αλεξανδρούπολη και έμειναν στη Δράμα. Οι υπόλοιποι που ήρθαν από Καβάλα και Ξάνθη επέστρεψαν την πρώτη μέρα, ενώ ξαναήρθαν την επόμενη μέρα των αγώνων».

Το σκάκι στη Δράμα

Ερωτώμενος για το πώς είναι η κατάσταση με το σκάκι στη Δράμα ο κ. Δεμιρτζόγλου τονίζει:

«Εγώ βλέπω μια συνεχόμενη άνοδο αν και τότε την περίοδο του κορωνοϊού κάναμε μια παύση αλλά τώρα τα τελευταία χρόνια πάλι συνεχίζουμε και παίζουμε. Στο Πρωτάθλημα αυτό συμμετείχαν δέκα Δημοτικά Σχολεία της Δράμας, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο της Δράμας».

Ερωτώμενος αν τα παιδιά της Δράμας συμμετέχουν στο Σύλλογο και παίζουν σκάκι, ο ίδιος σημειώνει: «Όπως βλέπω παίζουν αρκετά παιδιά σκάκι, και στο σχολείο. Το θέμα είναι ότι δεν έρχονται πολλά παιδιά στον σύλλογο, ωστόσο τους αρέσει το σκάκι. Στο σχολείο παίζουν συνέχεια. Για εμάς αρκεί που παίζουν σκάκι.

Έτσι όπως είμαστε τώρα έχουμε περάσει στην Α’ Εθνική και η ομάδα του Συλλόγου θα παίξει σε αυτή την κατηγορία το καλοκαίρι, ενώ έχουμε και την διοργάνωση του Κ20, η οποία θα διεξαχθεί την δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα. Είναι πανελλήνιο πρωτάθλημα για τους νέους κάτω των 20 ετών, ενώ και αυτό το πρωτάθλημα έρχεται για πρώτη φορά στη Δράμα».

Αυτό που γενικότερα τονίζει, είναι ότι «όλη αυτή η χρονιά είναι αρκετά φορτωμένη με αγώνες και διοργανώσεις κάτι που είναι αρκετά θετικό για τα παιδιά που συμμετέχουν καθώς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Αυτό όλο έχει μια προηγούμενη φάση. Συνολικά πρέπει να έχουν συμμετάσχει στο σχολικό πρωτάθλημα πάνω από 1.000-1.500 παιδιά, αν υπολογίσουμε ότι στην Ξάνθη είχαν 250 παιδιά, στην Καβάλα είχαν γύρω στα 300 παιδιά κλπ. Το πρωτάθλημα στη Δράμα ήταν απλά η τελική φάση».

Ερωτώμενος για το ποια θα είναι η συνέχεια γι’ αυτά τα παιδιά από εδώ και πέρα, ο ίδιος εξηγεί ότι, «μετά από εδώ, όσα παιδιά προκριθούν μπορεί να πάνε και στην επόμενη φάση που θα γίνει στη Λάρισα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου θα συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενώ η διοργάνωση συγκεντρώνει πάνω από 2.000 παιδιά».

Διοργανώσεις στη Δράμα

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Δεμιρτζόγλου, «διοργανώσεις όπως της Λάρισας πρέπει να φέρουμε στη Δράμα, καθώς και τα παιδιά και ο κόσμος που παρακολουθούν το σκάκι, να έρχονται σε μια εξοικείωση. Και αυτό το λέω γιατί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη εξοικείωση με το σκάκι. Το βλέπουν σαν κάτι άλλο. Θεωρούν συνήθως ως άθλημα το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, όμως και αυτό είναι άθλημα κανονικό. Παίρνουν μόρια στις πανελλήνιες και ισχύουν όλα όπως και σε κάθε άθλημα.

Απλώς το θέμα είναι ότι δεν είναι διαδεδομένο σαν άθλημα στη Δράμα και αυτό είναι που προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά κάτι θα γίνει. Πρόσφατα ήρθαν και παιδιά από το Νευροκόπι που ποτέ δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Οπότε βλέπουμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και αν καταφέρουμε να έχουμε παιδιά και σε κάθε χωριό εκείνο θα ήταν ακόμα καλύτερο.

Έχουμε στο Καλαμπάκι, έχουμε κάποιον και στο Νευροκόπι αλλά και στη Δράμα. Μπορούμε να βρούμε ανθρώπους ώστε να το απλώσουμε σε όλο το νομό, κάτι που θα ήταν ακόμη καλύτερο».