Μια επιστολή από το 2016 που δεν απαντήθηκε από κανέναν αρμόδιο!
Αντιδρά ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
του 16ου Δημοτικού σχολείου Δράμας
στην έλευση των προσφυγόπουλων
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, κ. Γιάννης Πετρίδης μιλάει στον “Π.Τ.”
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ διαφωνία του εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, στην έλευση προσφυγόπουλων στο σχολείο τους. Όπως αναφέραμε σε ένα από τα τελευταία μας άρθρα την περασμένη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες, περίπου 30 παιδιά ηλικίας Δημοτικού Σχολείου θα μπουν σε ξεχωριστές πρωινές τάξεις στο 6ο, το 13ο και το 16ο Δημοτικό Σχολείο για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μαθημάτων που προβλέπεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Στην έλευση των παιδιών των προσφύγων που διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας στα σχολεία, αντιδρά επίσημα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου.
Όπως επισημαίνει μάλιστα στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Πετρίδης, ήδη από πέρυσι ακόμα ο Σύλλογος είχε στείλει μια πολυσέλιδη επιστολή στο Υπ. Παιδείας, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, στους βουλευτές, στο δήμαρχο Δράμας και σε άλλους αρμόδιους.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αντίγραφο της γνωστής επιστολής που είχε στείλει προς αρμόδιους φορείς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, η οποία προσαρμόστηκε στα δεδομένα της Δράμας. Στην επιστολή αυτή τίθενται πέντε ερωτήματα, όπως για το ποιες ηλικίες παιδιών των αλλοδαπών θα φιλοξενηθούν, το ζήτημα της συνύπαρξης των Ελλήνων και αλλοδαπών παιδιών μεταξύ τους, το ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης αυτών, ότι προέρχονται από διαφορετικές χώρες.
Τονίζεται επίσης στην επιστολή αυτή, ότι, «για να έχει η επιδιωκόμενη ένταξη των αλλοδαπών παιδιών στην Ελληνική κοινωνία, τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο όποιος αρχικός συγχρωτισμός ανήλικων παιδιών Ελλήνων και προσφύγων, προϋποθέτει ότι τα παιδιά αυτά (των προσφύγων) δεν θα έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής, παρακολούθησης και επίβλεψης».
Επισημαίνεται επίσης, ότι τα παιδιά αυτά «έχουν υποστεί ακούσια τις επιπτώσεις της βίαιης ωρίμανσης που επιφέρει η αγριότητα του πολέμου, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει πολύ διαφορετικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος που διαβιούν, σε σχέση με τα ανυποψίαστα για τα όρια της ανθρώπινης αγριότητας παιδιά του γηγενούς πληθυσμού».
Τέλος, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην μακροσκελή επιστολή, και το ερώτημα, γιατί ενώ έγινε μια τέτοια Δομή Φιλοξενίας στη Δράμα και ήδη φιλοξενεί αίθουσα για τα νήπια, γιατί δεν έγιναν και αίθουσες που να φιλοξενούν εκεί τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Γ. Πετρίδης: «Ανησυχούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας»
Δηλώσεις για όλα αυτά τα παραπάνω έκανε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κ. Γιάννης Πετρίδης, ο οποίος επισημαίνει σχετικά:
«Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, εκφράζουμε τις ανησυχίες μεγάλης πλειοψηφίας των γονιών των μαθητών που είναι στο σχολείο μας, αλλά και της περιοχής. Έχουμε ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας. Μας λένε ότι τα παιδιά αυτά θα έρθουν στα σχολεία μας και ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Τότε, ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να έρθουν στο σχολείο μας. Γιατί δεν υιοθετήθηκε η πρόταση την οποία αρχικά είχαμε υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας επίσημα και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να γίνει χώρος εκπαίδευσης των παιδιών αυτών, στη Δομή που ήδη έχουν φτιάξει για να τους φιλοξενήσουν. Για τον οποίον ξέρουμε ότι δαπανήθηκαν κάποια εκατομμύρια για να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις. Δεν ήταν τίποτα να κάνουν και μια δυο αίθουσες για να φιλοξενήσουν 10, 20, 30 παιδιά. Αλλά επιμένουν να τους βάλουν μέσα στα σχολεία μας.
Εμείς έχουμε ανησυχία, γιατί ξέρουμε ότι η κουλτούρα των περισσότερων απ’ αυτών που έχουν έρθει εδώ, είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι ισλαμιστές, ήρθαν από χώρες που έχουν βιώσει καταστάσεις δύσκολες, πολέμους κτλ., μπορεί και τα παιδιά να έχουν αυτά τα βιώματα, μπορεί να εκδηλώσουν βίαιες συμπεριφορές απέναντι στα δικά μας παιδιά, γιατί θα είναι στον ίδιο χώρο. Όσο και να μην θέλουν να τους φέρουν σε επαφή, δεν γίνεται. Αν δεν θέλεις να τους φέρεις σε επαφή, τους κρατάς σε ένα χώρο μακριά. Είναι απλά τα πράγματα και οι λύσεις είναι απλές. Όλα τα άλλα τα βλέπουμε ως μεσοβέζικες λύσεις που δεν ξέρουμε πού αποσκοπούν και εντείνουν τις δικές μας ανησυχίες και τα ερωτηματικά που θέτουμε επίσημα στην επιστολή μας.
Θα απευθυνθούμε ξανά με κάποιο έγγραφο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και στο Υπουργείο Παιδείας και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ζητάμε να εισακουστούμε και να υιοθετηθεί το αίτημά μας. Ας μείνουν στο δικό τους χώρο. Να κοιμόμαστε όλοι ασφαλείς».