Home > νέα > Δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τη φιλοζωία στα σχολεία της Δράμας ► Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η συνειδητοποίηση για τα αδέσποτα ζώα

Δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τη φιλοζωία στα σχολεία της Δράμας ► Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η συνειδητοποίηση για τα αδέσποτα ζώα

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου

Δράσεις και εκδηλώσεις

ενημέρωσης για τη φιλοζωία

στα σχολεία της Δράμας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι εθελόντριες φιλόζωοι και μέλη φιλοζωικών συλλόγων της Δράμας Χ. Χατζηιωάννου και Κ. Παραλή

► Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η συνειδητοποίηση για τα αδέσποτα ζώα

 

 

 Του Θανάση Πολυμένη

Η 4η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά από φέτος στην Ελλάδα, το Υπ. Παιδείας έχει ορίσει την ίδια ημέρα, ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προβούν σε δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης των μαθητών, σχετικά με τη φιλοζωία.

Είναι μια σημαντική κίνηση, καθώς μαθητές και μαθήτριες από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και τα Γυμνάσια και Λύκεια, μπορούν να ενημερωθούν από ειδικούς που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, αλλά και τους εθελοντές, τι σημαίνει φιλοζωία, αλλά και ακόμα να ενημερωθούν για τα αδέσποτα και πώς μπορούν να συμβάλλουν τα ίδια τα παιδιά στη συνέχεια. Είτε ενημερώνοντας τα ίδια τους γονείς τους, αλλά και οι ίδιοι ως ενήλικες αργότερα, να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό το τόσο δύσκολο ζήτημα.

Στην Ελλάδα σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3-4 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, σκυλιά και γάτες. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο ζήτημα, για το οποίο ναι μεν η πολιτεία φροντίζει μέσω νομοθεσίας αλλά και χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους, παρ’ όλα αυτά, μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να φροντίζουν να μη δημιουργούνται αδέσποτα!

Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Σημαντική δουλειά σε όλη αυτή την κατάσταση, κάνουν οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι με τους εθελοντές τους, οι οποίοι φροντίζουν τα αδέσποτα να έχουν τροφή και νερό και άλλα πολλά και όχι μόνο.

Όσον αφορά τη Δράμα, δράσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, υλοποίησαν αρκετά σχολεία εντός του σχολικού περιβάλλοντος αυτές τις μέρες. Άλλα έκαναν εκδηλώσεις, άλλα κάλεσαν εθελοντές να μιλήσουν στα παιδιά, ενώ παρόμοιες δράσεις θα ακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέλος τους Φιλοζωικού Συλλόγου Pawmates Rescue Drama, αλλά και των Φίλων των Ζώων Δράμας κα. Χαρούλα Χατζηιωάννου, επισκέφθηκε ήδη το 2ο Γυμνάσιο Δράμας, ενώ χθες Πέμπτη 4 τρέχοντος επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ Κ. Νευροκοπίου, όπου μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου, του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Νευροκοπίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γυμναστήριο Νευροκοπίου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα αδέσποτα ζώα. Μάλιστα, η ίδια συνοδευόταν από τη Μάγια, ένα γλυκύτατο αδεσποτάκι, από τα πολλά που η ίδια φιλοξενεί και φροντίζει, το οποίο μάλιστα έχει και μια σχετική αναπηρία, καθώς έχει χάσει το ένα πόδι του.

Ενημερώσεις σε πολλά σχολεία της Δράμας

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης εδώ, ότι πολλά σχολεία θέλησαν να κάνουν ενημερώσεις προς τους μαθητές τους, τόσο τη χθεσινή ημέρα, όσο και προηγούμενες, ενώ θα γίνουν και τις επόμενες.

Όπως εξηγεί μάλιστα στον «Π.Τ.» η κα. Κατερίνα Παραλή, εκπαιδευτικός αλλά και εθελόντρια μέλος του φιλοζωικών συλλόγων όπως στους Φίλους των Ζώων Δράμας και την Pawmates Rescue Drama, «έγιναν πολλές ενημερώσεις κυρίως σε σχολεία της περιοχής του Δήμου Παρανεστίου, όπως και σχετικές δράσεις».

Μάλιστα τη χθεσινή ημέρα, έγινε και μια τηλεδιάσκεψη με την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με όσα σχολεία ήθελαν να συνδεθούν. Εκεί έγινε μια γενική ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα και τη νομοθεσία.

Όπως σημειώνει η κα. Παραλή, «είναι πολύ σημαντικό ότι θεσπίστηκε αυτή η Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, απλά  η εγκύκλιος βγήκε στις 15 Μαρτίου και έφτασε στα σχολεία στις 18 Μαρτίου. Για το λόγο αυτό δεν υπήρχε και αρκετός χρόνος για να γίνει κάποια καλή διοργάνωση. Μέσα στην εβδομάδα πάντως έκαναν αρκετά σχολεία».

Αυτό που επισημαίνει η ίδια, «αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, πρέπει η ενημέρωση να αρχίσει από τη νέα γενιά, γιατί η παλαιά γενιά θα μάθει κάτι από τα πρόστιμα. Τα παιδιά παράλληλα εκπαιδεύουν τους γονείς τους μεταφέροντας αυτά που μαθαίνουν και έτσι μπορούν να αλλάξουν στάση και οι γονείς».

Σημασία πάντως έχει, όπως λέει η ίδια, ότι «υπήρχε και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλα τα σχολεία και θα δούμε πώς θα γίνουν και άλλες δράσεις στη συνέχεια έστω και ετεροχρονισμένα. Σημαντικό είναι ότι έγινε η αρχή, καθιερώθηκε στα σχολεία και είναι σημαντικό μάλιστα αυτό που αναφέρεται στην εγκύκλιο. Ότι θα πρέπει να φύγουμε από το ανθρωποκεντρικό μοτίβο, ότι δεν είμαστε τα μοναδικά πλάσματα επάνω στη γη και ότι πρέπει να υπάρχει μια ομαλή συμβίωση με όλα τα όντα».

Χατζηιωάννου: Αυξάνονται τα εγκαταλειμμένα ζώα

Σχετικά με τα σχολεία στα οποία βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η κα. Χατζηιωάννου, μίλησε στον «Π.Τ.» για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από εκεί, ενώ αναφέρθηκε και στο πολύ δύσκολο θέμα των αδέσποτων ζώων στη Δράμα και γενικότερα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η κα. Χατζηιωάννου ασχολείται πολλά χρόνια με την εθελοντική φιλοζωία, είναι μέλος Φιλοζωικών Συλλόγων στη Δράμα, η ίδια φιλοξενία αρκετά ζώα σε δικό της χώρο, ενώ υπήρξε και δημοτική σύμβουλος στην προηγούμενη δημοτική θητεία 2019 – 2023.

Αναφερόμενη αρχικά για το θέμα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, η κα. Χατζηιωάννου λέει ότι «για πρώτη φορά ορίζεται με εγκύκλιο από φέτος μια τέτοια ημέρα στα σχολεία της χώρας, ώστε να γίνονται εκδηλώσεις για τα αδέσποτα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις ακόμα και για ολόκληρη την ημέρα».

Όπως σημειώνει, «αυτό είναι πολύ θετικό, ώστε τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και μέσω αυτών και οι γονείς τους».

Αναφερόμενη στο θέμα των αδέσποτων ζώων, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Συνέχεια βλέπουμε εγκαταλείψεις ζώων, πεταμένα κουτάβια και θα πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον πάρα πολύ».

Ερωτώμενη γιατί έχουμε μια τόσο αρνητική εξέλιξη, σημειώνει ότι «αυτό μπορεί να συμβαίνει ίσως επειδή έχει αλλάξει η νέα νομοθεσία, με την οποία επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες να τσιπάρουν και να στειρώνουν το ζώο τους. Μπορεί να είναι και αυτός ένας λόγος που έχουμε περισσότερες εγκαταλείψεις. Παρατάνε δηλαδή τα ζώα τους, για να μην πληρώσουν στείρωση και τσιπάρισμα και πρόστιμο βέβαια αν δεν το κάνουν».

Συνειδητοποίηση…

Αυτό που χαρακτηριστικά σημειώνει, είναι το ζήτημα της συνειδητοποίησης: «Από την στιγμή που έχεις πάρει ένα ζωάκι, θα πρέπει να ξέρεις ότι είσαι υπεύθυνος γι’ αυτό. Θα πληρώσεις για στείρωση για μια φορά στη ζωή του και τελείωσε. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει κάποιος ένα ζώο στο σπίτι του, θα πρέπει να είναι και συνειδητοποιημένος. Γι’ αυτό το λόγο και το Υπουργείο όρισε και την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Αυτό κάνουμε κι εμείς».

Ερωτώμενη για το πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτή την ενημέρωση αναφορικά με τα αδέσποτα, η κα. Χατζηιωάννου σημειώνει πως «τα παιδιά είναι πάρα πολύ δεκτικά. Σε όσα σχολεία έχω πάει, τα παιδιά χαίρονται που μιλάμε για τα ζώα και φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα. Αυτοί που πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο, είναι οι γονείς».

Στην ερώτηση για το τι είναι αυτό που ρωτάνε να μάθουν ή τι είναι αυτό που κυρίως εκφράζουν σ’ αυτές τις συναντήσεις, μας λέει ότι «τους προβληματίζει το γεγονός ότι έχει πολλά ζώα έξω αδέσποτα, όπως και το γεγονός της επίθεσης που δέχονται ορισμένες φορές, όταν κάνουν ποδήλατο. Αυτό που τους εξηγώ είναι ότι υπάρχει πάντα ένας λόγος που συμβαίνει όλο αυτό. Ότι κάποιες φορές είναι και η αντίδραση των παιδιών. Το ζώο δεν έχει άλλο τρόπο να αντιδράσει αν νιώσει απειλή. Και η απειλή που πιθανόν να νιώσει ένα σκυλί δεν προέρχεται από τα παιδιά, αλλά από το ποδήλατό τους που το τρομάζει. Για παράδειγμα, το ζώο κυνηγάει τη ρόδα του ποδηλάτου που το ζαλίζει, η φασαρία που γίνεται κάποιες φορές, ακόμα και κάποια κακοποιητική συμπεριφορά που είχε δεχτεί παλαιότερα και να έχει μνήμες από τέτοιες καταστάσεις και αντιδράει ανάλογα».

Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, η κα. Χατζηιωάννου δίνει ένα μήνυμα για το τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση μας με τα αδέσποτα ζώα. «Ο κόσμος είναι για όλους μας. Ο Θεός έπλασε τη φύση για όλους μας. Δεν είμαστε μόνο οι άνθρωποι επάνω στη γη. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τα ζώα, τη φύση και όποιο πλάσμα υπάρχει πάνω σ’ αυτήν. Να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα».

Οι φωτογραφίες είναι του 2ου Γυμνασίου είναι από διαδικτυακό λογαριασμό του σχολείου, αλλά και από τα σχολεία του Κ. Νευροκοπίου καθώς και από την κα. Χατζηιωάννου.