Έχει ο Μεταβολισμός … Ηλικία ;;; Πώς την Υπολογίζουμε & Τι μας Υποδηλώνει ;
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα, που – αναμφίβολα – μας έχει απασχολήσει όλους.
Τι είναι ο μεταβολισμός / Πώς υπολογίζεται / Τι εκφράζει / Πώς το διατηρώ σε υγιή επίπεδα;
Όλοι, στο άκουσμα πως μεγαλώνοντας “μαζί με εμάς γερνά και ο μεταβολισμός μας”, νιώθουμε ένα ρίγος !
Οι επιπτώσεις ενός “γερασμένου” μεταβολισμού είναι πολλές και πολύ σημαντικές για να τις αγνοήσουμε …
Θα μπορούσε να σημαίνει πως πλέον δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, την ιδια ικανότητα για αδυνάτισμα και αυξο-μείωση του σωματικού μας βάρους ή, από διαφορετική σκοπιά αυτή τη φορά, αυξημένη στο εξής ευθύνη για φυσική δραστηριότητα και άσκηση.
Μπορούμε όμως να προλάβουμε και να σταματήσουμε την πορεία γήρανσης του μεταβολισμού μας ;;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα από την αρχή …
Τι είναι ο Μεταβολισμός & Τι Καθορίζει με τη Λειτουργία του ;
Επισκόπηση
Και μόνο η λέξη “μεταβολισμός” γεννά εφιάλτες σε πολλούς που “παλεύουν” με το βάρος τους.
Τι είναι όμως πραγματικά ο μεταβολισμός και πώς καθορίζει το σωματικό μας βάρος ;
Μιλώντας για “μεταβολισμό” μιλάμε για ένα σύνολο βιοχημικών αντιδράσεων του οργανισμού που στόχο έχουν την εξασφάλιση πολύτιμης ενέργειας με σκοπό την ίδια του τη ζωή.
Με άλλα λόγια ;;; Μεταβολισμός συνεπάγεται βιωσιμότητα !
Ο μεταβολισμός είναι ενέργεια. Ενέργεια που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και που τη δαπανούμε καθημερινά για να παραμένουμε ζωντανοί.
Ένα 1ο (και πολύ σοβαρό) λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να θεωρούν πως η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας αφορά μόνο σε κατάσταση κίνησης.
Αυτό είναι τεράστιο λάθος !
Το σώμα μας – ακόμα και όταν βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας (όπως ο ύπνος) – δαπανά ενέργεια.
Κάθε όργανο του σώματός μας, κάθε κύτταρο και ιστός – για να παραμένουν λειτουργικά – χρειάζονται ενέργεια.
Έτσι η καρδιά χρειάζεται ενέργεια για να συνεχίσει να χτυπά.
Οι πνεύμονες χρειάζονται ενέργεια για να συνεχίζουν να αναπνέουν.
Ολόκληρη η ανθρώπινη ζωή στηρίζεται σε έναν κανόνα λήψης και δαπάνης ενέργειας.
Χωρίς φαγητό το σώμα ξεκινά να υπολειτουργεί, ώσπου σιγά-σιγά καθεμία από τις λειτουργίες του “crashάρουν” και πεθαίνει !
Το 2ο (και επίσης σημαντικό) λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να συγχέουν 2 βασικές (και πολύ διαφορετικές) έννοιες : του μεταβολισμού και του μεταβολικού ρυθμού.
Ποια η Διαφορά Μεταβολισμού & Μεταβολικού Ρυθμού του Οργανισμού ;
Ο Μεταβολισμός – όπως ήδη τονίσαμε – είναι το σύνολο της ενέργειας που “παράγει” ο οργανισμός με συγκεκριμένες βιοχημικές διεργασίες (χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα ως καύσιμη ύλη), ώστε να παραμένει υγιής και λειτουργικός ολόκληρο το 24ωρο.
Εν αντιθέσει, ο Μεταβολικός Ρυθμός (ή αλλιώς Βασικός Μεταβολισμός όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται), είναι απλά ένα τμήμα του μεταβολισμού και εκφράζει την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας.
Εν ολίγοις ;
Ο βασικός μεταβολισμός είναι η minimum ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σώμα ώστε να παραμείνει ζωντανό.
Ενώ ο μεταβολισμός ως έννοια εμπεριέχει τον βασικό μεταβολισμό (δηλαδή αυτή την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας σε κατάσταση ηρεμίας που απαιτεί το σώμα για τις βιολογικές του ανάγκες) συν το ποσό ενέργειας που δαπανά το άτομο για τις δραστηριότητές του μέσα σε ένα 24ωρο.
Γιατί έχει τόση Σημασία ο Βασικός Μεταβολισμός ;
Είναι αλήθεια πως θα βρεις εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα γραμμένα για τον μεταβολισμό και την τεράστια σημασία του για την υγεία αλλά και την εμφάνισή σου.
Ας ξεκινήσουμε όμως από μια παραδοχή :
Ο βασικός μεταβολισμός είναι κάτι που είναι στο χέρι σου (τις περισσότερες φορές και εφόσον δε συντρέχει συγκεκριμένος λόγος υγείας) να “ρυθμίσεις” !
Ως “ποσό ενέργειας” ο βασικός μεταβολισμός εκφράζει την ελάχιστη “δύναμη” που χρειάζεται προσωπικά ο δικός σου μεταβολισμός ώστε να παραμείνει ζωντανός.
Και λέω “προσωπικά” γιατί ο βασικός μεταβολικός ρυθμός διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι μια σταθερά που υπολογίζεται με βάση προσωπικά στοιχεία του κάθε ατόμου ξεχωριστά !
Έτσι, ένα άτομο θα πρέπει στην καθημερινότητά του (μέσω των γευμάτων του στο σύνολό τους ανά ημέρα) να λαμβάνει minimum αυτή την ποσότητα ενέργειας ώστε να παραμένει εν ζωή και να μη δημιουργήσει κάποια βλάβη σε κάποιο οργανικό του σύστημα.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό – ειδικά άτομα που καταφεύγουν σε δραστικές δίαιτες πείνας και στερήσεων – να κατανοήσουν πως ΠΟΤΕ δε θα πρέπει να ρίχνουν το ημερήσιο θερμιδικό τους φορτίο (μέσω των γευμάτων) κάτω από τον Βασικό Μεταβολισμό, καθώς αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.
Πόσο “Πάνω” από τον Μεταβολικό Ρυθμό θα πρέπει να είναι η Ενέργεια που Λαμβάνω μέσω Τροφής ;
Η συνολική ημερήσια ενέργεια που απαιτείται για κάθε άτομο – όπως και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός – είναι προσωπική υπόθεση και διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Καθώς η συνολική ενέργεια που καταναλώνει ένα άτομο είναι μια πρόσθεση του βασικού μεταβολισμού του οργανισμού του και του συνόλου των ενεργειών που πράττει ανά 24ωρο, καταλαβαίνεις εύκολα πως δε μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα !
Τόσο η ενέργεια λειτουργίας του κάθε οργανισμού όσο και η δραστηριότητα του εκάστοτε ατόμου διαφέρουν, με αποτέλεσμα να απαιτείται υπολογισμός εκ νέου κάθε φορά.
Αυτό που είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζεις είναι πως ο Βασικός Μεταβολισμός – δηλαδή η ελάχιστη ενέργεια βιωσιμότητας του οργανισμού – αποτελεί περίπου το 60 με 75 % της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ένα άτομο στην καθημερινότητά του (υπό κανονικές συνθήκες).
Όταν επομένως Μιλάμε για “Μεταβολισμό που Γερνά” … τι Εννοούμε ;
Με την αύξηση της ηλικίας (γεγονός που αφορά άνδρες και γυναίκες εξίσου) ο μεταβολισμός (και πιο συγκεκριμένα ο βασικός μεταβολικός ρυθμός) επιβραδύνεται.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πως – σε αυτή τη φάση – λέγοντας “μεταβολισμός” εννοούμε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή την ενέργεια με την οποία ο οργανισμός παραμένει υγιής.
Και τι θα πει τότε “γερνά” και “επιβραδύνεται” ;;;
Η μεταβολική διαδικασία του οργανισμού περιλαμβάνει τη διάσπαση των τροφών και την μετατροπή τους σε πολύτιμη ενέργεια που θα θέσει σε λειτουργία ολόκληρο το σώμα … από την κορφή ως και τα νύχια.
Καρδιά, πνεύμονες, γαστρεντερικό σύστημα, νευρικό σύστημα, κυκλοφορικό σύστημα … όλα απαιτούν ενέργεια για να παραμένουν σε λειτουργία και να προσφέρουν ζωή !
Μιλώντας για “ηλικία” λοιπόν του μεταβολισμού εννοούμε τις βασικές θερμιδικές ανάγκες του για επιβίωση.
Όπως είναι απόλυτα λογικό, στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και ενόσω το σώμα μας ακόμα αναπτύσσεται (μέχρι δηλαδή περίπου την ηλικία των 18 με 20 χρόνων), οι θερμιδικές ανάγκες μας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Πιο συγκεκριμένα ; Ως βρέφος οι θερμιδικές μας ανάγκες είναι τεράστιες και λίγο-λίγο μειώνονται μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων, όπου η σωματική και οργανική μας ανάπτυξη έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Και προσοχή ! Μιλάμε πάντα για αυτή την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που μας κρατά εν ζωή !
Καθώς μεγαλώνουμε – και εννοώ μετά την ηλικία των 20 χρόνων – ο μεταβολισμός μας σταθεροποιείται πλέον μέχρι να φτάσουμε στο ορόσημο της 3ης ηλικίας (τα 60 δηλαδή περίπου χρόνια ζωής) όπου ξεκινά την καθοδική του πορεία.
Θεωρητικά λοιπόν, ξεκινάμε να μιλάμε για “γήρανση” του μεταβολισμού μετά την ηλικία των 60 χρόνων … και όχι νωρίτερα όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.
Και γιατί λέω “θέλουν” ;;; Ποιος άλλωστε “θέλει” να γεράσει νωρίς ο μεταβολισμός του (και άρα ο οργανισμός του ολόκληρος) ;;;
Λέω θέλουν (και το πιστεύω !) γιατί πολλοί βρίσκουν μια “δικαιολογία” στον γερασμένο μεταβολισμό για το αυξημένο σωματικό τους βάρος.
Ωστόσο αυτό δεν υφίσταται.
Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έγκυρη επιστημονική μελέτη που έγινε σε 6.400 άτομα (ηλικιών από 6 ημερών έως και 95 ετών) από 29 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ο μεταβολισμός του ενήλικου ανθρώπου που έχει ολοκληρώσει την περίοδο ανάπτυξής του (άνω των 20 ετών δηλαδή), παραμένει σταθερός έως και τα 60 του χρόνια ζωής όπου ξεκινά τη φθίνουσα πορεία του (γήρας).
Άτομα λοιπόν που στα 40, στα 45 ή στα 50 τους χρόνια “γκρινιάζουν” για έναν “γερασμένο/αργό μεταβολισμό” ως αίτιο των περιττών κιλών τους … απλά “κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους” σχετικά με τις κακές διατροφικές τους επιλογές !
(Φυσικά αυτό με την προϋπόθεση πως δε συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας που επιδρούν αρνητικά στον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό του οργανισμού. Θα δούμε αργότερα και σχετικά παραδείγματα).
Ποιοι 10 Παράγοντες επιδρούν στον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό ;
Έχοντας κατανοήσει το πώς λειτουργεί ο οργανισμός και το ότι ο βασικός μεταβολισμός εκφράζει την ενέργεια διατήρησης ζωής του, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ένας μεταβολισμός μπορεί να παραμείνει σταθερός (και πλήρως λειτουργικός) από τα 20 έως και τα 60 χρόνια ζωής του ατόμου.
Ωστόσο, ναι (!), υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν τον μεταβολισμό σε σημαντική επιβράδυνση (δηλαδή γήρανση και δυσλειτουργία του) σε ηλικία πολύ μικρότερη των 60 ετών … αλλά υπεύθυνοι είμαστε μονάχα εμείς και οι επιλογές μας (στις περισσότερες τουλάχιστον εκ των περιπτώσεων).
Ας δούμε όμως (γενικά) μερικούς παράγοντες που μπορούν όντως να επιβραδύνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού μας και να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού μας βάρους …
Νο 1 : Η Ηλικία
Όπως ήδη είπαμε, σαφώς, η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στον ρυθμό με τον οποίο λειτουργεί ο μεταβολισμός του οργανισμού.
Ως βρέφη εμφανίζουμε τον μέγιστο μεταβολικό ρυθμό, ώστε το σώμα μας να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας (η οποία είναι αρκετά μεγάλη) για να ενισχύσει την κυτταρική ανάπτυξη.
Μετά την ενηλικίωση (τα 18 έως 20 χρόνια δηλαδή του ατόμου), η ανάπτυξη σταματά και μαζί μ’αυτή σταθεροποιείται και ο μεταβολικός ρυθμός πλέον.
Αν και πολλοί – ακόμα και σήμερα που υπάρχουν σχετικές μελέτες και διαψεύδουν όσα πιστεύονταν έως σήμερα – πιστεύουν πως ο μεταβολισμός (μετά την ενηλικίωση) ξεκινά ήδη την καθοδική του πορεία, με μείωση που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 2 % ανά έτος.
Πρόσφατες όμως μελέτες δείχνουν πως – ακόμα και ως τα γεράματα (ηλικία 65 περίπου ετών) – το κάθε άτομο μπορεί να εξασφαλίσει έναν λειτουργικό και αποδοτικό μεταβολικό ρυθμό … ακολουθώντας τις σωστές (και υγιεινές) τακτικές ζωής.
Νο 2 : Το Φύλο
Σαφώς το φύλο είναι ένας ακόμα εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που προκαθορίζει την μεταβολική λειτουργία ενός οργανισμού.
Καθώς οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους άνδρες, αλλά σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα σωματικού λίπους αναλογικά με το βάρος τους, ενώ επιπροσθέτως η μυϊκή τους μάζα είναι ξεκάθαρα πιο ασθενής … τείνουν να εμφανίζουν και πιο χαμηλή μεταβολική λειτουργία από τους άνδρες.
Οι άνδρες, εξαιτίας του μεγάλου σωματικού τους όγκου, των πολλών μυών και του λίγου σωματικού λίπους τους, αναγκάζονται να εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβολική λειτουργία ώστε να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ποσά ενέργειας στην καθημερινότητά τους.
Νο 3 : Η Σωματική Διάπλαση
Μιλώντας για σωματική διάπλαση εννοούμε τη μάζα σώματος (που όπως αναφέραμε και παραπάνω προκαθορίζει τον μεταβολικό ρυθμό), την ποσότητα λιπώδους ιστού στο σώμα, την μυϊκή κατάσταση και – βεβαίως – το σωματικό βάρος του εκάστοτε ατόμου (άνδρα ή γυναίκας).
Έτσι, όσο πιο μεγαλόσωμο είναι ένα άτομο, όσο πιο λίγο σωματικό λίπος έχει στο σώμα του ή όσο πιο μεγάλη μυϊκή μάζα “χτίζει” στο γυμναστήριο, τόσο πιο “γρήγορο” μεταβολικό ρυθμό θα έχει !
Θα λέγαμε λοιπόν πως – μαζί με τη σωματική διάπλαση – θα πρέπει να στοχεύεις και σε μια δραστήρια (και λιγότερο καθιστική) ζωή που θα σε βοηθήσει να χτίσεις μυϊκή μάζα και να ενισχύσεις τη μεταβολική σου λειτουργία … και βεβαίως και την ψυχική σου υγεία.
Νο 4 : Οι Ορμόνες
Οι ορμόνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την μεταβολική λειτουργία ενός οργανισμού, και είναι γι’αυτό ένας πολύ σημαντικός λόγος που οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερη μεταβολική λειτουργία από τους άνδρες.
Οι ορμόνες που εκκρίνονται στον θυρεοειδή αδένα παίζουν – μεταξύ άλλων – και ρόλο “ρυθμιστή” της μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού.
Μια τέτοια σημαντική ορμόνη/ρυθμιστής είναι η θυροξίνη που παράγεται στον θυρεοειδή αδένα και καθορίζει τον ρυθμό παραγωγής ενέργειας.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που – άτομα με προβληματική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα – παρουσιάζουν επίσης και διαταραχές του σωματικού τους βάρους (υποθυρεοειδισμός : μείωση του μεταβολικού ρυθμού και αύξηση του σωματικού βάρους | υπερθυρεοειδισμός : αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και μείωση του σωματικού βάρους).
Νο 5 : Η Διατροφή
Η διατροφή είναι καταλυτικός παράγοντας. Απαιτείται μια ισορροπημένη, υγιεινή και χωρίς υπερβολές διατροφή για να διατηρήσεις λειτουργικό και “νεανικό” τον μεταβολικό ρυθμό σου.
Η υπερφαγία και η αύξηση του σωματικού λίπους στο σώμα – όπως αναφέραμε και παραπάνω – είναι ένας παράγοντας που θα δράσει αρνητικά στον μεταβολικό ρυθμό σου και θα σε οδηγήσει σε δημιουργία τοπικού πάχους και αυξημένο σωματικό βάρος.
Ούτε όμως οι εξαντλητικές δίαιτες και ο υποσιτισμός θα βοηθήσουν να ανεβάσεις τον μεταβολισμό σου και να ρίξεις το σωματικό σου βάρος.
Ο μόνος τρόπος είναι η σωστή διατροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η Μεσογειακή Διατροφή (Mediterranean Diet).
No 6 : Το Άγχος & Το Στρες
Και όμως είναι αλήθεια ! Το άγχος και το στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ορμονική σου ισορροπία και να σε οδηγήσουν σε υπερφαγία και άρα σε σταδιακή αύξηση του σωματικού σου βάρους … και επιβάρυνση της γενικότερης υγείας σου.
Όμως το άγχος – κάποιες φορές – λειτουργεί και “θετικά” στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Πώς ;;;
Το άγχος τείνει να ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και να επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία.
Αυτό οδηγεί τον οργανισμό σε αυξημένη παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών (της επινεφρίνης και της νορεπινεφρίνης) που προάγουν την αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας.
Πώς όμως μπορείς να κερδίσεις τα οφέλη του άγχους προς την μεταβολική σου λειτουργία … χωρίς να επιβαρύνεις την ψυχική και σωματική σου υγεία ;
Η λύση είναι ο υγιής ανταγωνισμός … όπως για παράδειγμα στα διάφορα αθλήματα.
Το άγχος που δημιουργείται είναι “καλό” άγχος και συνδυαστικά και με το γεγονός ότι γυμνάζεις το σώμα σου και αυξάνεις τη μυϊκή σου μάζα, οδηγεί σε σημαντική επιτάχυνση της μεταβολικής σου λειτουργίας.
Νο 7 : Οι Καταχρήσεις
Οι καταχρήσεις (όπως το πολύ φαγητό, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η ζάχαρη, τα λιπαρά τρόφιμα) σε γενικές γραμμές – όπως μας προειδοποιούν οι ειδικοί – μόνο κακό μπορεί να κάνουν μακροπρόθεσμα στη μεταβολική λειτουργία και στο σωματικό σου βάρος.
Ωστόσο, έρευνες σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, δείχνουν πως το κάπνισμα μπορεί να σε οδηγήσει σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού (από 3 % έως και 7 % περίπου).
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που διακόπτοντας αυτή την κακή συνήθεια, στην αρχή (τα περισσότερα άτομα) αυξάνουν σημαντικά το σωματικό τους βάρος.
Νο 8 : Το Περιβάλλον
Το περιβάλλον στο οποίο ζει το κάθε άτομο παίζει καθοριστικό ρόλο στην μεταβολική του λειτουργία.
Έτσι άτομα που ζουν σε ψυχρά κλίματα τείνουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σχέση με άτομα που ζουν σε θερμά κλίματα αντίστοιχα.
Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό (και κατανοητό) λόγο …
Ο λόγος δεν είναι βέβαια άλλος από την “ενέργεια” !
Λόγω του έντονου ψύχους, τα άτομα στα ψυχρά κλίματα έχουν ανάγκη περισσότερης ενέργειας ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να παραμείνουν ζωντανά.
Αντίστροφα, άτομα σε θερμά κλίματα, έχουν μικρότερες ενεργειακές ανάγκες και άρα ο οργανισμός τους μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού των τροφών.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πώς το περιβάλλον και η εξωτερική θερμοκρασία παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, είναι οι κάτοικοι των αρκτικών περιοχών.
Λόγω του εντίξοου περιβάλλοντος με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τα άτομα αυτά, εμφανίζουν αυξημένο μεταβολικό ρυθμό έως και 20 % σε σχέση με ένα άτομο που ζει σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες.
Νο 9 : Η Εσωτερική Θερμοκρασία (Πυρετός)
Όπως είδαμε, η εξωτερική θερμοκρασία (θερμοκρασία περιβάλλοντος) επηρεάζει σημαντικά τη μεταβολική λειτουργία.
Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με τις μεταβολές της εσωτερικής θερμοκρασίας του ατόμου.
Έτσι ένα άτομο με ανεβασμένη θερμοκρασία σώματος – εξαιτίας κάποιας ίωσης (πυρετός), κάποιας φλεγμονής ή τραυματισμού, ενός εγκαύματος ή άλλης παθολογικής κατάστασης του οργανισμού – τείνει να εμφανίζει επίσης και αύξηση της μεταβολικής του λειτουργίας.
Θα δεις ένα άτομο με ίωση, μέσα σε μόλις 1 εβδομάδα, μπορεί να χάσει σημαντικό σωματικό βάρος εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Όμως η εσωτερική θερμοκρασία δεν σχετίζεται μόνο με ιώσεις, ασθένειες ή τραυματισμούς.
Ένα άτομο μπορεί να επιτύχει αυξημένη εσωτερική θερμοκρασία (γνωστή ως θερμογένεση) καταναλώνοντας τις “κατάλληλες” (θερμογόνες) τροφές.
Το κάθε άτομο – κατά τη φάση της κατανάλωσης και επεξεργασίας των τροφών (πεπτική διαδικασία) – εκδηλώνει αύξηση της εσωτερικής του θερμοκρασίας.
Κάποια όμως τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας από κάποια άλλα, και – καλό θα είναι – άτομα που στοχεύουν στη μείωση του σωματικού τους βάρους καλό είναι να τα συμπεριλαμβάνουν στα γεύματά τους.
Θερμογόνα Τρόφιμα
- κρέας
- αυγά
- ψάρια (κυρίως τα λιπαρά ψάρια)
- πουλερικά
- γαλακτοκομικά προϊόντα (με χαμηλά λιπαρά)
- δημητριακά ολικής άλεσης
- ξηροί καρποί
- σπόροι
- μπαχαρικά
- πράσινο τσάι
- πιπεριά cayenne
- όσπρια
- καφές
- ginger
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, kale, ρόκα, σπανάκι, σέσκουλο, πικραλίδα, ζοχοί)
- σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο)
Νο 10 : Ο Ύπνος
Σύμφωνα με τελευταία επιστημονικά στοιχεία, ο κακός ύπνος, φαίνεται πως μετατοπίζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να δίνει σήμα στο σώμα να αποθηκεύει ολοένα και περισσότερη ενέργεια … φυσικά με τη μορφή λίπους !
Αυτή ακριβώς την υπόθεση απέδειξε σχετική έρευνα ατόμων που ενώ ήταν ήδη σε προσπάθεια δίαιτας, μπήκαν ταυτόχρονα και σε διαδικασία στέρησης ύπνου για 14 ολόκληρες ημέρες, και τελικά κατάφεραν να χάσουν 55 % λιγότερο βάρος από ότι αρχικά (παρά το γεγονός πως οι διατροφικές τους συνήθειες δεν άλλαξαν).
Οι ειδικοί μας εφιστούν την προσοχή !
Ο ανεπαρκής ή κακός ποιοτικά ύπνος (δηλαδή ο ύπνος που δε σε ξεκουράζει ψυχικά, πνευματικά και σωματικά) ανεβάζει την παραγωγή της λεγόμενης ορμόνης πείνας στον οργανισμό.
Η γκρελίνη (αυτή η ορμόνη που δίνει στον οργανισμό το αίσθημα πείνας) αυξάνεται με σκοπό να οδηγήσει το άτομο σε κατανάλωση περισσότερης τροφής (και άρα ενέργειας) ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει το αίσθημα κούρασης που πηγάζει από την έλλειψη ύπνου.
“Γερασμένο” DNA συνεπάγεται και “Γερασμένο” Μεταβολισμό
Είδαμε τι θα πει “γερασμένος μεταβολισμός” … Τι θα πει όμως “γερασμένο DNA” ;;;
Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, μεγαλώνει μαζί του και ολόκληρος ο οργανισμός του.
Μιλώντας όμως για “γερασμένο DNA” και “γερασμένο οργανισμό” εννοούμε εκείνη τη φάση ζωής του κάθε ατόμου που οι βλάβες που έχουν προκύψει στο γενετικό του υλικό είναι τέτοιες ώστε να “προσβάλλουν” την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του.
Να ξεκαθαρίσουμε πως οι βλάβες ξεκινούν στον οργανισμό μας με το που ερχόμαστε στη ζωή. Οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες (διάφορες δηλαδή επιβαρυντικές και τοξικές ουσίες) προκαλούν ολοένα και περισσότερες βλάβες στον οργανισμό.
Μετριάζοντας αυτές τις βλάβες – για παράδειγμα ακολουθώντας μια καλή διατροφή και ασκώντας τακτικά το σώμα – μπορείς να “κερδίσεις” περισσότερα χρόνια νεότητας για το DNA σου … και άρα για την υγεία και την εμφάνισή σου.
Η ερώτηση που τίθεται λοιπόν είναι η εξής : “Μπορεί ο καθένας να επιμηκύνει τα υγιή και λειτουργικά του χρόνια ;”
Και η απάντηση είναι θετική !
Καθώς οι βλάβες στο DNA έχει αποδειχθεί ήδη πως συνδέονται τόσο με την πρόωρη γήρανση όσο όμως και με μια σειρά θανατηφόρων ασθενειών (όπως για παράδειγμα ο καρκίνος), ενθαρρύνοντας την έμφυτη τάση των κυττάρων να επιδιορθώνουν τις τυχόν βλάβες που προκύπτουν και μειώνοντας δραστικά τις βλάβες που προκύπτουν στο DNA από δικές μας “κακές επιλογές” (όπως το κάπνισμα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία ή οι καταχρήσεις), μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τα “ωφέλιμα” χρόνια ζωής του οργανισμού μας.