Ο Μόσχος Μορφακίδης στον «Π.Τ.»
«Οι Έλληνες όταν έχουν ένα καλό ηγέτη όπως
ο πλοίαρχος του ΑΔΡΙΑΣ έχουν τη δύναμη
και τη θέληση να κατορθώσουν ένα μεγάλο άθλο»
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στην Αστική Σχολή Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας», παραβρέθηκε και ο Δραμινός καθηγητής και πρόεδρος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γρανάδας της Ισπανίας κ. Μόσχος Μορφακίδης.
Μιλώντας ο ίδιος με το πέρας της εκδήλωσης στον «Π.Τ.» σημείωσε αρχικά ότι «εξεπλάγην και δεν περίμενα να δω μια τέτοια εκδήλωση. Η ιδέα που είχα ήταν ότι ήταν απλώς μια έκθεση φωτογραφίας από την παλιά Δράμα. Παρ’ όλα αυτά, η εκδήλωση αυτή ήταν συγκινητική για πολλούς λόγους. Πρώτα βέβαια το θέμα του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, το οποίο βέβαια συνδέθηκε με τους Τούρκους που βοήθησαν τους Έλληνες το 1943».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «πήραμε ακόμα μια γεύση από το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες όταν έχουν ένα καλό ηγέτη όπως ο πλοίαρχος του ΑΔΡΙΑΣ και επίσης οι ναύτες έχουν τη δύναμη και τη θέληση να κατορθώσουν ένα μεγάλο άθλο».
Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Μορφακίδης, στο ζήτημα της φιλίας μεταξύ των δύο λαών: «Το θέμα της γεφύρωσης των Τούρκων με τους Έλληνες, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε πολύ πιο βαθιά. Πολλοί σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί να είμαστε μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους σε εμπόλεμη κατάσταση. Βλέπει κανείς ότι, αν δεν υπήρχε η θρησκεία, είναι οι πιο κοντινοί σ’ εμάς. Είναι αδερφός λαός. Βέβαια, πολλές φορές οι θρησκείες είναι αυτές που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει και άσχετα με αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια αλληλοκατανόηση και εκδηλώσεις όπως αυτές, βοηθούν πάρα πολύ».
Στο διαδίκτυο
Ο κ. Μορφακίδης εντυπωσιάστηκε μάλιστα και από την σύντομη και περιεκτική ομιλία της Δραμινής Δρ. Ιστορίας κας Γεωργίας Μπακάλη, η οποία έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη Δράμα εκείνα τα χρόνια της ανταλλαγής και το περίφημο γεφύρι της Δράμας, το οποίο μάλιστα έγινε και ένα υπέροχο νοσταλγικό τραγούδι.
«Αυτό που πιστεύω», τόνισε ο κ. Μορφακίδης, «είναι ότι θα έπρεπε να προσέξουν οι διοργανωτές και είμαι βέβαιος ότι το έχουν κάνει, ώστε να δοθεί έμφαση στο κοινό της Κωνσταντινούπολης, για να το γνωρίσουν οι ντόπιοι Τούρκοι. Αλλά και πολύ καλή ιδέα είναι, οι Τούρκοι που κατάγονται από τη Δράμα να φέρουν στοιχεία και ντοκουμέντα.
Καλό θα ήταν η εκδήλωση που καταγράφηκε σε βίντεο, να αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μάλιστα με υπότιτλους στην τουρκική, ώστε να τη δουν και οι Τούρκοι, γιατί ήταν πραγματικά μια πολύ εκδήλωση».
Ο κ. Μόσχος Μορφακίδης κατά την είσοδό του στον πολιτιστικό χώρο στη Σχολή του Γαλατά.