Home > νέα > Τι συμβαίνει με το «Πάρκο Φιλίππων» και τις Αναπτυξιακές Καβάλας – Δράμας – Σερρών; Ερωτηματικά θέτει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Τι συμβαίνει με το «Πάρκο Φιλίππων» και τις Αναπτυξιακές Καβάλας – Δράμας – Σερρών; Ερωτηματικά θέτει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Ερωτηματικά θέτει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Τι συμβαίνει με το «Πάρκο Φιλίππων»

και τις Αναπτυξιακές

Καβάλας – Δράμας – Σερρών;

►Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ. Τσουρουκίδης – «Αισθάνθηκα ότι είμαι ένας απατεώνας, όπου στέλνουν μέσα στο σπίτι μου δικαστικό εκπρόσωπο να μου κλέψουν την ψυχή…»

 

 

ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ η οποία εκδόθηκε από την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», γεννώνται ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης από τις τρεις Αναπτυξιακές Εταιρείες ΑΕ, Καβάλας – Δράμας και Σερρών.

Στη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αμφίπολη, φαίνεται ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην πορεία του λεγόμενου «Πάρκου Φιλίππων», μέσω των οποίων κινδυνεύει να χαθεί ό,τι έχει δημιουργηθεί και κατακτηθεί μέχρι σήμερα, από την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», μιας και αυτή ήταν η βασική κινητήρια δύναμη γι’ αυτή την υπόθεση.

Εκτροχιασμός του οράματος

Από την πρώτη κιόλας παράγραφο της ανακοίνωσης της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», τίθεται το πολύ σοβαρό ερώτημα του «εκτροχιασμού» του οράματος: «H Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» βρίσκεται στη δύσκολη θέση να καταθέσει ενώπιον της τοπικής κοινωνίας τις ανησυχίες της σχετικά με τον εκτροχιασμό του Οράματος του «Πάρκου Φιλίππων», τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του οποίου ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια».

Όπως μάλιστα αναφέρεται, «πρόκειται για μια ολιστική πρόταση η οποία εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτιστικού τοπίου Αμφίπολης – Φιλίππων, των 8 Δήμων του Πάρκου Φιλίππων και του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής».

Αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι, «μετά από 9 χρόνια και 143 δράσεις, 2 βραβεύσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς (Τουρισμού και Αρχιτεκτονικής Τοπίου), 670 διαβουλεύσεις, 18.000 πολιτών να αλληλεπιδρούν, ένα master plan, οι «Οψόμεθα», η επιστημονική ομάδα που εργάστηκε και μόχθησε περισσότερο από τον καθένα για την υλοποίηση του σχεδίου, έχει αποκλειστεί από τις Αναπτυξιακές Καβάλας, Δράμας, Σερρών, ακριβώς τη στιγμή της ωρίμανσης της ιδέας του Πάρκου».

Αυτό  που διευκρινίζει η Επ. Ομ. «Οψόμεθα εις Φιλίππους», είναι ότι αποκλείστηκε από την «πρόσφατη (25 Απριλίου 2024) ενημερωτική εκδήλωση του έργου Διατοπικής Συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων», η οποία πραγματοποιήθηκε  από τις εν λόγω Αναπτυξιακές εταιρείες στην αίθουσα “Κέντρο διερμηνείας του Δήμου Αμφίπολης”, εκπρόσωπος των ΟΨΟΜΕΘΑ έθεσε επί τάπητος τα παραπάνω ζητήματα και καίριες ερωτήσεις, τις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών στους πολίτες της περιοχής».

Τα ερωτήματα που θέτει η Επιστημονική Ομάδα, είναι:

«-Πώς επελέγη το νέο brand “Πεδιάδα Πολιτισμού” και ποια μελέτη τεκμηριώνει αυτή την επιλογή;

-Γιατί απορρίφθηκε το «Πάρκο Φιλίππων», το οποίο αναπτύχθηκε από τους «Οψόμεθα» και υιοθετήθηκε από τις Αναπτυξιακές μέσω του διατοπικού σχεδίου;

– Γιατί ανακοινώθηκε το νέο brand χωρίς την συγκατάθεση και διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως ορίζει η διεθνής μεθοδολογία ανάπτυξης brand νέων τουριστικών προορισμών;

– Γιατί δημιουργήθηκε λογότυπο και ιστότοπος χωρίς μελέτη branding, τεκμηρίωση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων, ενώ η βέλτιστη διαδικασία προβλέπει μια δυναμική συμμετοχική διαδικασία;»

Υποχρέωση στις τοπικές κοινωνίες

Η Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», θεωρεί υποχρέωσή της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, «οι οποίες, κατόπιν διαρκούς και επίπονης ζύμωσης, πίστεψαν στο Όραμα και εμπιστεύτηκαν την Ομάδα, να καταστήσουμε σαφές ότι η όποια εξέλιξη του Έργου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους «Οψόμεθα» και τη συλλογική εργασία, την κοινωνική συμμετοχή, το ισχυρό master plan και την αναγνώριση αυτής της προσπάθειας.

Καμία χρηματοδοτική ενίσχυση δεν θα κατευθυνόταν προς την περιοχή μας, αν δεν είχαν προηγηθεί οι αμέτρητες ώρες εργασίας των μελών της Ομάδας, με τη στήριξη και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών».

Συμπληρωματικές κινήσεις

Έστω και σ’ αυτό το σημείο, οι «Οψόμεθα», «αισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους της περιοχής και στις μελλοντικές γενιές, προτείνουν στις τρεις Αναπτυξιακές να προχωρήσουν από κοινού με την επιστημονική μας ομάδα σε συμπληρωματικές κινήσεις ώστε να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία branding με επιλογή ταυτότητας και λογοτύπων ευρείας αποδοχής και τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών».

Όπως τονίζουν μάλιστα, θα πρέπει να γίνει «σαφές ότι καμία προσπάθεια “από τα πάνω” δεν θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και τη διαδημοτική συνεργασία, δεν θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνάμεις τους, δεν θα ενεργοποιήσει τον τοπικό παράγοντα και το έμψυχο δυναμικό. Πιστεύουμε ότι μόνο με τη συμμετοχή των νέων καταρτισμένων επαγγελματιών του τόπου θα μπορέσει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το διατοπικό έργο συνεργασίας “Πάρκο Φιλίππων”.

Η Επιστημονική Ομάδα ταυτισμένη με τα Όνειρα και τις Ελπίδες των Τοπικών Κοινωνιών, θα συνεχίσουν απαρέγκλιτα την υλοποίηση του σχεδιασμού τους, βασιζόμενη στη Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας του Πάρκου Φιλίππων (Master Plan)».

 

Τσουρουκίδης: Το «Πάρκο Φιλίππων» αγγίζει όλη την περιοχή

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο των «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ. Τσουρουκίδη, ο οποίος από τα πρώτα του λόγια ακόμα σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα θέμα που εμπεριέχει πολύ κακή σχέση με τους νέους και είναι το αμέσως επόμενο ερώτημα, για ποιο λόγο θέλουν να βρουν κι άλλους τρόπους για να διώχνουν τους νέους».

Ο κ. Τσουρουκίδης αναφέρεται στο ότι αυτή την ομάδα αγκάλιασαν πολλοί νέοι επιστήμονες και όχι μόνο, όπως και το λεγόμενο «Πάρκο Φιλίππων» που έθεσε αυτή η Ομάδα μέσα από μια ολιστική ανάπτυξη για την περιοχή.

Αυτό που εξηγεί ο κ. Τσουρουκίδης, είναι ότι το «Πάρκο Φιλίππων» αγγίζει όλη αυτή την περιοχή από την Καβάλα, την περιοχή της Δράμας και την περιοχή της Αμφίπολης των Σερρών.

Όπως αναφέρει, «εμείς βάλαμε τις τρεις Αναπτυξιακές σε κοινό τραπέζι. Πριν από εμάς δεν γνωριζόντουσαν μεταξύ τους. Και η μεγαλύτερή μου χαρά είναι αυτή, ότι ήρθαν κοντά οι δήμαρχοι της περιοχής και οι Περιφερειακές Ενότητες και είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο φτάσαμε σ’  αυτό το σημείο και για ποιο λόγο οι Αναπτυξιακές άλλαξαν το όνομα από «Πάρκο Φιλίππων» σε «Πεδιάδα Πολιτισμού», ο κ. Τσουρουκίδης σημειώνει ότι, «όλη η Συντονιστική μας Ομάδα είναι εξοργισμένη».

Όπως λέει, «εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν, αλλά συνεργαζόμαστε με όλους. Γι’ αυτό και μοιράσαμε το master plan που είχαμε ετοιμάσει και μάλιστα έχει βραβευθεί και με χρυσό βραβείο».

Αναρωτιέται για το «πώς φτάσαμε ως εδώ» και σημειώνει ότι «θα έπρεπε να ρωτήσουμε όλους αυτούς τους κυρίους που έχουν σημαντικές θέσεις στις τοπικές αυτοδιοικήσεις», τονίζοντας ότι «έφτασαν με λάθος τρόπο ως εδώ, αποκλείοντας τους νέους ανθρώπους».

Σημειώνει μάλιστα την αντίθεσή του για το όνομα λέγοντας ότι, «οι αγρότες που βλέπουν το Παγγαίο και το Τρίκορφο, στρέφουν το κεφάλι και λένε ότι εκεί είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Αυτό το πράγμα πρέπει να το δουν μέσα από την ψυχή του λαού. Δεν μπορείς να αποκλείεις τις Ελληνιστικές εποχές – από την στιγμή που θέλεις να ενώσεις την περιοχή –αυτό το ισχυρότατο όνομα που λέγεται Φίλιππος. Και οι Φίλιπποι, δεν προσδιορίζουν τόπο, αλλά την ικανότητα ενός μεγάλου και ικανού στρατηγού. Από την Καλή Βρύση, μέχρι την Καβάλα, την Αμφίπολη και ενδιάμεσα τη Δράμα, υπάρχουν έργα τα οποία αποτυπώνουν το όνομα αυτό, γι’ αυτό και οι Φίλιπποι είναι σε πληθυντικό και όχι ενικό αριθμό».

«Αισθάνθηκα ότι είμαι ένας απατεώνας»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του brand name σχετικά με το «Πεδιάδα Πολιτισμού» αντί του «Πάρκου Φιλίππων» και το ότι βρέθηκαν άτομα να μην γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή, ο κ. Τσουρουκίδης μας λέει χαρακτηριστικά: «Όταν το άκουσα αυτό, αισθάνθηκα ότι είμαι ένας απατεώνας, όπου στέλνουν μέσα στο σπίτι μου δικαστικό εκπρόσωπο, να μου κλέψουν την ψυχή και όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία χρόνια αναπτύσσουμε, για να μπορέσουμε να φωτίσουμε τον τόπο».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «μας κάλεσε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μιλήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακούσαμε πανέμορφα λόγια από την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων. Ο δε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηλεφώνησε τότε στον κ. Μέτιο και του είπε: έχουμε εδώ αυτό το master plan που μπορεί να απορροφήσει όλο το ΕΣΠΑ! Τι γίνεται;»