Στόχος η πρόληψη της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας
Συμμετοχή της Ένωσης Κυριών
Δράμας στο δίκτυο Synergy
του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Νορβηγίας
Στον απόηχο του ταξιδιού στη Νορβηγία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου 2024, μία από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, κα. Αλίκη Τσιαμούρα και η Κοσμήτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης-Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας κα. Σεβαστή Χατζηφωτίου ήταν και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ελληνική αποστολή ενημέρωσε τα στελέχη για τα δύο προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο eeagrants «Το Mobile School Ταξιδεύει» και «Ώρα να Μιλήσεις» εστιάζοντας στις δράσεις του φορέα οι οποίες αφορούν στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.
Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η συμμετοχή της Ένωσης Κυριών Δράμας στο δίκτυο Synergy. Το δίκτυο Synergy έχει στόχο την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, συγκεντρώνει κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς από όλα τα σχετικά προγράμματα στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας. Στόχος του Δικτύου είναι η επίτευξη μεγαλύτερου αντίκτυπου των επιχορηγήσεων του ΕΟΧ και της Νορβηγίας στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη.
Καταγράφοντας συνέργειες μεταξύ των προγραμμάτων και των χωρών, το δίκτυο θα συμβάλει στα βιώσιμα και αποτελεσματικά προγράμματα EEA και Norway Grants, στις ενισχυμένες διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής σύμφωνα με τα πρότυπα που θέτει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της Νορβηγίας, ως εταίρος του προγράμματος δωρητών για πολλές χώρες, συντονίζει το δίκτυο Synergy σε συνεργασία με τους φορείς του προγράμματος, τους εταίρους του προγράμματος δωρητές και τους διεθνείς οργανισμούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το έργο «Ώρα να μιλήσεις» είναι ένα εθελοντικό έργο που διαχειρίζεται η ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας και η Κοσμήτορας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σεβαστή Χατζηφωτίου. Υλοποιείται από το 2021 και αποσκοπεί στην προώθηση της ισότητας, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων για τους δράστες/θύτες και για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των θυμάτων βίας. «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα project στο οποίο θα μπορούσαν να απευθυνθούν ευάλωτα άτομα όλων των ηλικιών για ενημέρωση, εμπιστοσύνη και βοήθεια. Τα πιο επιτυχημένα αποτελέσματά μας είναι τα μαθήματα επιμόρφωσης, η έρευνα και η εκπαίδευση που λάβαμε από τη νορβηγική οργάνωση Alternative to Violence πάνω στο θέμα της αντιμετώπισης των δραστών», σημειώνει η κ. Τσιαμούρα. Σε βάθος τριετίας πραγματοποιήθηκαν 25 εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν 1.055 μαθητές σχολείων της περιοχής μας. Το project είχε επιπρόσθετο στόχο την ανάδειξη του φαινομένου της βίας στο διαδίκτυο και της διαρκώς αυξανόμενης επικράτησής του στην κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.
Η συνολική έρευνα του project διεξήχθη σε συνεργασία με τρία ελληνικά πανεπιστήμια: το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το ταξίδι στη Νορβηγία βοήθησε σημαντικά την Ένωση Κυριών Δράμας να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί πάνω στη δημιουργία Πολιτικής Προστασίας Παιδιού, ώστε να καταστεί δυνατή η πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ένωση, σύμφωνα με την Νορβηγό κλινικό ψυχολόγο Bente Lømo από το ATV, αφορά στη συνεργασία με άλλους φορείς στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας. «Παρόλο που η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται στη δημόσια ατζέντα της Νορβηγίας για δεκαετίες, δεν είναι τόσο σταθερά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία» επισημαίνει.