Στη Μονή εγκαταβιώνουν τρεις ιερομόναχοι
Για πρώτη φορά μετά από αιώνες
η λειτουργία της Αναστάσεως στην Ιερά Μονή
Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα
Στις 24 – 26 Μαΐου εκκλησιασμός των δημάρχων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που θα βρεθούν στο Παρανέστι
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ιστορική στιγμή αποτελεί για τη Δράμα και συγκεκριμένα για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα Παρανεστίου, η τέλεση της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και της Αναστάσεως, μετά από αιώνες!
Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα, στον βράχο πάνω από την Πρασινάδα – στα λεγόμενα και «Μακεδονικά Μετέωρα» – έχει ξεκινήσει και λειτουργεί από τα μέσα του 2023, καθώς στελεχώθηκε με την παρουσία τριών ιερομόναχων.
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον συνοικισμό της Πρασινάδας, στους πρόποδες του βουνού Παγκάλου, είναι χτισμένη στα χαλάσματα ενός παλιού βυζαντινού μοναστηρίου. Το μοναστήρι αυτό βρισκόταν εκεί θαμμένο για 8 αιώνες, από το 485 μ.Χ. έως και το 1.204 μ.Χ., χωρίς να γνωρίζει κανείς την ύπαρξή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην τοποθεσία αυτή, υπάρχει το σημερινό μοναστήρι, όπου έχουν βρεθεί λείψανα Αγίων, που σύμφωνα με πηγές, μαρτύρησαν υπό τους σταυροφόρους το 1.204 μ.Χ. κατά την περίοδο της 4ης Σταυροφορίας.
Με την ενθρόνιση και την έλευσή του στη Δράμα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, έδειξε άμεσα το ενδιαφέρον του για τη Μονή και πλέον από πέρυσι ακόμα, έχει ξεκινήσει και γίνεται κάθε Σάββατο Θεία Λειτουργία από τους τρεις ιερομόναχους.
Έτσι, για πρώτη φορά φέτος και μετά από αιώνες, πραγματοποιήθηκαν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως του Κυρίου.
Χαρακτηριστικά είναι και όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, ότι «κατόπιν αιώνων κατάκρυψης, ήταν θείο θέλημα, ο βράχος πάνω από την Πρασινάδα, να δει στις ημέρας μας κεκρυμμένων πραγμάτων την φανέρωση».
Όπως αναφέρει σε άλλο σημείο, «από το 1990 και εξής, οι κάτοικοι της περιοχής έγιναν αποδέκτες των θείων δωρεών και ευρήματα εκ των εγκάτων της γης αποκάλυψαν την ιερότητα του τόπου».
Επισημαίνει ακόμα, ότι «το 1993 έγινε στον βράχο ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στις 6 Αυγούστου 2007 τελέστηκαν τα εγκαίνια του περικαλλούς ναού, ο οποίος κοσμεί σήμερα την κορφή του βράχου και αποτελεί πια το Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος».
Και η σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, κλείνει τονίζοντας ότι, «στο ναό αυτό τελέστηκαν εφέτος – για πρώτη φορά στον βράχο ύστερα από αιώνες – οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και έγινε ο εορτασμός της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Συμμετείχαν οι πατέρες της Μονής και πιστοί από την Πρασινάδα και άλλες περιοχές της Δράμας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στις 19 Αυγούστου 2023, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, λειτούργησε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα, ανακοινώνοντας και την επάνδρωση της Μονής, οι οποίοι με δική τους βούληση εγκαταβίωσαν σ’ αυτήν. Κατά τη διάρκεια μάλιστα εκείνης της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον διάκονο π. Βασίλειο Αθανασιάδη.
Τα Μακεδονικά Μετέωρα στο Παρανέστι
Αναφερόμενοι στην πρόσφατη ιστορία της Μονής, να υπενθυμίσουμε ότι, ιδιαίτερη αναφορά για την τουριστική ανάδειξη των λεγομένων «Μακεδονικών Μετεώρων» όπως έχουν μείνει να λέγονται στην περιοχή της Πρασινάδας Παρανεστίου, είχε κάνει με ερώτησή του στη Βουλή και ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κ. Βελόπουλος, τον Φεβρουάριο του 2023.
Αυτό που αναφερόταν τότε στην ερώτηση, είναι ότι ο Δήμος Παρανεστίου Δράμας, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δράμας, επιχειρούσε να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής του ποταμού Νέστου, με επίκεντρο τα «Μακεδονικά Μετέωρα», έναν τόπο ξεχωριστού φυσικού κάλλους με δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, οικοτουρισμός).
Γινόταν μάλιστα γνωστό, ότι, τα εν λόγω είναι μεγάλοι βράχοι κοντά στο χωριό Διπόταμα, σε μια κατάφυτη περιοχή πλησίον του Βαθυρέματος και του Αρκουδόρεματος, αμφότεροι παραπόταμοι του Νέστου. Στην ευρύτερη αναφερόμενη περιοχή απαντώνται πέτρινα τοξωτά γεφύρια, οι καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας και Αρκουδορέματος και λίμνη με πέστροφες και καβούρια του γλυκού νερού. Σημαίνον στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας της ευρύτερης περιοχής είναι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με λείψανα Αγίων της 4ης Σταυροφορίας (1204), η οποία ανηγέρθη στα χαλάσματα βυζαντινού μοναστηριού.
Επισκεψιμότητα
Σήμερα, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, είναι προσβάσιμη και επισκέψιμη για το κοινό. Μάλιστα, όπως μας δήλωσε χθες ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, στις 24 και 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Παρανέστι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, όπου ο κ. Καγιάογλου είναι μέλος.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών και συγκεκριμένα την Κυριακή, οι δήμαρχοι και τα στελέχη του Δικτύου που θα παραβρεθούν, θα εκκλησιαστούν στην εν λόγω Μονή, όπου μάλιστα θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.