Εκδηλώσεις στη Δράμα για
την Γενοκτονία του Ποντιακού
Ελληνισμού από τις 17 έως τις 19 Μαΐου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, διοργανώνεται από την Π.Ε. Δράμας, την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, το Δήμο Δράμας και τους Ποντιακούς Συλλόγους.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με γενικό σημαιοστολισμό των Δημοσίων Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 09:00 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία- Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.
Στις 11.00, προσέλευση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Δημοτικό Κήπο Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου) όπου θα γίνουν: Επιμνημόσυνη Δέηση – Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι – Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη – Κατάθεση στεφάνων – Εθνικός Ύμνος – Λήξη τελετής.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Την Παρασκευή 17 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας και ώρα 20:00 προβλέπεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου – Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας.
Το Σάββατο 18 Μαΐου στο Α΄ Νεκροταφείο Δράμας και ώρα 10.30, θα τελεστεί τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο. Απόδοση χορού Σέρρα στη μνήμη του Στυλιανού Κοσμίδη.
Όλες τις ημέρες θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας από τα Ποντιακά Σωματεία.
Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 1916-1923
Από το 1913 μέχρι το 1923, τελέστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων και των άλλων χριστιανικών λαών του Πόντου και της Ανατολής. Από το 1923 μέχρι το 1994, το σχέδιο της εθνοκάθαρσης από πλευράς της Τουρκίας συνεχίστηκε, επειδή στην Ελλάδα επικρατούσε αδιαμαρτύρητη σιωπή απέναντι στην πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.
Από το 1994, σπάσαμε την ταφόπλακα της σιωπής με την ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου αναγνώρισης της Γενοκτονίας, μέχρι σήμερα, διεκδικήσαμε το Δικαίωμα στη Μνήμη και πετύχαμε αρκετά και στην Ελλάδα και διεθνώς.
Σήμερα, με την παράλειψη των γενοκτονιών από το προς ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, στην ουσία ακυρώνεται ο νόμος της αναγνώρισης. Είναι καιρός να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να περιφρουρήσουμε το Δικαίωμα στη Μνήμη.