Home > νέα > Μάμαλης: «Στόχος είναι να κατανοήσει ο καταναλωτής, για ποιο λόγο είναι ιδιαίτερα τα κρασιά της Δράμας» Μια έρευνα για το μικροβίωμα της αμπελουργικής περιοχής της Δράμας

Μάμαλης: «Στόχος είναι να κατανοήσει ο καταναλωτής, για ποιο λόγο είναι ιδιαίτερα τα κρασιά της Δράμας» Μια έρευνα για το μικροβίωμα της αμπελουργικής περιοχής της Δράμας

Στο πλαίσιο της 9ης Δραμοινογνωσίας 2024

Μια έρευνα για το μικροβίωμα

της αμπελουργικής

περιοχής της Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Μάμαλης, Καραπέτσας, Καρπούζας, Ποιμενίδης που συμμετείχαν στην έρευνα

Μάμαλης: «Στόχος είναι να κατανοήσει ο καταναλωτής, για ποιο λόγο είναι ιδιαίτερα τα κρασιά της Δράμας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα ημερίδα σχετικά με την ανάδειξη των παραγόντων παραγωγής κρασιού στη Δράμα ως στοιχείο της οινικής της ταυτότητας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 9ης Δραμοινογνωσίας 2024, με διοργάνωση από το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκη, το γραφείο Europe Direct Αν. Μακεδονίας – Θράκης στην Π.Ε. Δράμας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Δράμας.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η ημερίδα αφορούσε το λεγόμενο «Drama Terroir», που είναι μια ορολογία που χρησιμοποιείται στην αμπελουργία και αφορά στο μικροβίωμα της περιοχής της Δράμας. Πρόκειται για μια έρευνα που διενεργήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, με επιστημονικό υπεύθυνο τον πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΠΘ, κ. Μάμαλη.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής

Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μάμαλης, «ουσιαστικά αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, είναι να χαρακτηρίσουμε την περιοχή της Δράμας,  να δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία διαμορφώνουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος όσον αφορά το κρασί και να μπορέσουμε έτσι να προσδώσουμε αυτά στον καταναλωτή για να διαμορφώσει το brand name  της περιοχής της Δράμας. Είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις οινικές περιοχές της Ευρώπης και χαρακτηρίζει τις ιδιότητές της. Αυτή την ιδιαιτερότητα θέλουμε να τονίσουμε και μ’ αυτή την έρευνα, ώστε τα κρασιά της Δράμας να καταλάβουν μια ιδιαίτερα θέση στον οινικό χάρτη της Ευρώπης».

Όπως τόνισε μάλιστα, «αυτό που έχει σημασία, είναι να κατανοήσει ο καταναλωτής, για ποιο λόγο είναι ιδιαίτερα τα κρασιά αυτά, για ποιο λόγο διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα ίδιων ποικιλιών και να βρει μέσα σ’ αυτά, το στοιχείο το οποίο θα τον κάνει να αγοράσει το τελικό προϊόν».

Το Drama Terroir

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα στον  «Π.Τ.» ο κ. Νικόλαος Καραπέτσας, Δρ. Γεωπονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Αξιολόγηση του φυσικού περιβάλλοντος της οινοπαραγωγικής ζώνης Δράμας για τις κυριότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου της περιοχής», εξηγεί:

«Οι δράσεις μας στο πρόγραμμα αφορούν στον χαρακτηρισμό του φυσικού περιβάλλοντος του Drama Terroir και στη συμβολή που έχει αυτό στην ανάδειξη των αμπελοοινικών προϊόντων της περιοχής».

Όπως τονίζει, «το πρόγραμμα αυτό είναι πρωτοπόρο για την ανάδειξη του ελληνικού Terroir. Το Terroir, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αμπελουργία, για να ορίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές, όπου οι παράμετροι του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το αμπέλι, καθορίζουν τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων κρασιών. Οπότε είναι πρωτοποριακό γιατί χρησιμοποιεί πρώτη φορά σύγχρονες μεθόδους γεωχωρικής ανάλυσης για τον προσδιορισμό του Terroir, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία, στην παράδοση. Και ο λόγος βέβαια είναι ότι, τα πράγματα αλλάζουν και φυσικά η επιστήμη εκμεταλλευόμενη τις τελευταίες τεχνολογίες, κάνει τα πάντα για να προσδώσει νέα στοιχεία».

Η υγεία του αμπελιού

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε ο κ. Δημήτριος Καρπούζας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος είχε εισήγηση με κεντρικό θέμα: «Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το μικροβίωμα της καρπόσφαιρας των ποικιλιών Αγιωργήτικο, Cabernet Saunignon και Merlot στην Αμπελουργική ζώνης της Δράμας».

Όπως εξηγεί ο κ. Καρπούζας, «ουσιαστικά οι μικροοργανισμοί που μεγαλώνουν στον καρπό του σταφυλιού, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση του προϊόντος, αλλά και για την υγεία του ίδιου του αμπελιού. Άρα, ο πρωταρχικός στόχος είναι να δούμε ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το μικροβίωμα του σταφυλιού και από εκεί και πέρα να δούμε πώς αυτό το μικροβίωμα μεταβάλλεται κατά την πορεία της οινοποίησης  η αυτόχθονη μικροβιακή κοινότητα – αυτή που μεγαλώνει στο σταφύλι – και πώς αυτή επηρεάζει το τελικό προϊόν».

Ερωτώμενος για την περιοχή της Δράμας σχετικά, ο κ. Καρπούζας σημειώνει ότι, «η ιδιαιτερότητα στη Δράμα είναι ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ποικιλία, αλλά το Drama Terroir, την οποία έχει μελετήσει η ομάδα του ΑΠΘ και έχει πολύ σημαντικό ρόλο».

Εξήγησε επίσης ότι, «η περιοχή της Δράμας έχει δέκα διαφορετικά Terroir, τα οποία χαρακτηρίζονται περισσότερο από τις ιδιότητες του μικροκλίματος και λιγότερο από την ποικιλία. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα των κρασιών της Δράμας μιλάει από μόνη της».

Ένα αμπέλι για το Τμήμα Οινολογίας

Χαρακτηριστικά είναι επίσης και όσα δήλωσε στον «Π.Τ.» ένας προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Δράμας, ο κ. Δημήτρης Ποιμενίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ένα από τα πρώτα που είχα δει, είναι ότι παλιός αμπελώνας της Σχολής είχε παραμεληθεί. Και αυτό ήταν μια απόφαση που πήρα ότι, πριν φύγω απ’ τη Σχολή, να αφήσω κάτι. Μαζί με άλλους συμφοιτητές μου και σε συνεννόηση με τους καθηγητές μας, δημιουργήσαμε ένα νέο πειραματικό και ερευνητικό αμπελώνα. Τώρα είμαστε στο στάδιο που περιμένουμε να αναπτυχθούν τα φυτά».

Ερωτώμενος σε τι θα βοηθήσει αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι, «ενώ οι φοιτητές θα τελειώσουν ένα Τμήμα Οινολογίας, δεν θα είχαν δει αμπέλια από κοντά. Θα τα έβλεπαν μόνο σε power point».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «μπορεί ένας φοιτητής που δεν έχει αγροτική σχέση με την οικογένειά του, να το βλέπει, να το παρατηρεί, να βλέπει τις αρρώστιες του. Αυτό ξεκίνησε εδώ και ενάμιση μήνα και έχουμε βλέψεις στο τέλος να αφήσουμε έναν ολοκληρωμένο αμπελώνα».