Home > Νέα > Η ομιλία του προέδρου της Ε.Α.Ο.-Ε.Σ.Ε.Α. κ. Νίκου Γεωργιάδη στην τελετή εορτασμού της 80ης επετείου από τη μάχη στη Γέφυρα των Παπάδων στο Νέστο

Η ομιλία του προέδρου της Ε.Α.Ο.-Ε.Σ.Ε.Α. κ. Νίκου Γεωργιάδη στην τελετή εορτασμού της 80ης επετείου από τη μάχη στη Γέφυρα των Παπάδων στο Νέστο

Η ομιλία του προέδρου της Ε.Α.Ο.-Ε.Σ.Ε.Α.

κ. Νίκου Γεωργιάδη στην τελετή εορτασμού

της 80ης επετείου από τη μάχη στη Γέφυρα των Παπάδων στο Νέστο

 

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ , 80 χρόνια μετά τις φοβερές εκείνες μέρες του Μάη του 1944 για να αποτίσουμε φόρο τιμής και αιώνιας ευγνωμοσύνης , σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες μας , στους μαχητές της Λευτεριάς , στα σύμβολα της πίστεως στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Τους εν ζωή κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής του Ελληνικού Βορρά. Οι οποίοι με την πίστη τους στα πεπρωμένα της φυλής και την αγάπη τους για την πατρίδα, έγραψαν με το αίμα της καρδιάς τους το έπος της γέφυρας των Παπάδων, εμπνέοντας θάρρος, διδάσκοντας υπερηφάνεια, καλλιεργώντας ελπίδα και προσθέτοντας νέες σελίδες δόξης και μεγαλείου στην ιστορική πορεία του έθνους.

Τον Απρίλιο του 1941 ο Χίτλερ έκανε δώρο την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στον Βόρι Βασιλιά της Βουλγαρίας θέλοντας να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

Οι Βούλγαροι αμέσως εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η Βουλγαρική Βουλή μετέτρεψε το Ελληνικό κράτος σε Βουλγάρικο.

Άλλαξαν όλες οι υπηρεσίες από Ελληνικά σε Βουλγάρικα και προσπάθησαν να επιβάλλουν στους Έλληνες να αλλάξουν μέχρι και τα επίθετά τους.

Έμπαιναν μέσα στα σπίτια των Ελλήνων και με την απειλή όπλων και βίας έκλεβαν, βίαζαν σκότωναν.

Οι Πόντιοι πολεμώντας στον Πόντο τους Νεότουρκους και χάνοντας την πατρίδα τους, 3000 ετών, ήρθαν στην Ελλάδα για να ηρεμήσουν.

Βλέποντας αυτά με τους Βούλγαρους πήραν την απόφαση να ανέβουν στα βουνά, όπως ήταν μαθημένοι από τον Πόντο, και έκαναν αντίσταση κατά των Βουλγάρων. Τους Έλληνες πολεμιστές του Πόντου ακολούθησαν φυσικά και πολύ ντόπιοι.

6500 αντάρτες και 6000 τροφοδότες (συνολικά 12500 μικρά παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι που βοηθούσαν το αντάρτικο).

Μέσα σε 3,5 χρόνια κατάφεραν να απελευθερώσουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με πολλές μικρές και μεγάλες μάχες με μεγαλύτερη αυτή στην γέφυρα των Παπάδων. Η σημασία της νίκης αυτής ήταν εξαιρετικά μεγάλη αφού καταξίωσε τους Έλληνες αντάρτες του ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΩΣΤΗΡΙΔΗ να ενταχθούν στην 8η Στρατιά των συμμαχικών δυνάμεων της Μ. Ανατολής.

Με αυτή την μάχη οι Βούλγαροι έχασαν την ευκαιρία που είχαν πάντα στο μυαλό τους.

Τον Οκτώβριο του 1944 Ο ΤΣΟΡΤΣΙΛ είχε συνάντηση στην Μόσχα με τον ΣΤΑΛΙΝ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΟΦ Βούλγαρος Πρωθυπουργός είχε πείσει τον Στάλιν, στην συνάντηση αυτή, να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Βουλγαρίας να πάρουν οι Βούλγαροι την Δράμα και την Καβάλα για να έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Ο Στάλιν έθεσε το αίτημα στον Τσόρτσιλ και εκείνος απάντησε ότι οι Έλληνες νίκησαν στον Νέστο τους Βούλγαρους και σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου οι νικητές δεν παραχωρούν εδάφη στους ηττημένους. Ο Στάλιν συμφώνησε και έκλεισε το θέμα υπέρ της Ελλάδας.

Για την σφαγή  των Καλαβρύτων και του Διστόμου οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν και λογικό είναι να γνωρίζουν…

Για τις μάχες που δόθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και κυρίως στην Δράμα (σφαγιάσθηκαν πάνω από 15,000 αθώοι) δυστυχώς είναι πολύ λίγοι αυτοί που γνωρίζουν…

ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ( 6-10 Μαίου 1944)

1 = ΝΟΒΟ ΒΕΤΣΕΡ (Νέα Εσπέρα) Σόφιας 14.05.44

«Οι αμετανόητοι Έλληνες με τον λήσταρχο Τσαούς Αντών σκοτώνουν ύπουλα τα παιδιά μας στον ποταμό Νέστο. Τα 800 παιδιά μας που πέσανε για την πατρίδα ζητούν εκδίκηση.»

2 = ΖΟΡΑ Σόφιας 13.05.1944

«Νεκρός στη γέφυρα των Παπάδων Δράμας ο Διοικητής του συντάγματος Μιχαήλωφ από Άγγλους πράκτορες και Έλληνες Παρτιζάνους του Αντών Τσαούς. Τιμούμε τους νεαρούς αδελφούς μας, αλλά και ο Βουλγαρικός λαός απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των Ελλήνων και Άγγλων εγκληματιών.»

3 = ΟΥΤΡΟ (Πρωία) της Σόφιας 13.05.44

«Μπελομόρια (Άσπρη θάλασσα, δηλαδή το Αιγαίο) θρηνεί τα ηρωικά παιδιά της τα οποία έπεσαν για την πατρίδα στα βουνά της Δράμας. Εκδίκηση ζητούν οι οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών μας. Χτυπήστε αλύπητα τους φονιάδες του Τσαούς Αντών όπως και κάθε συνεργάτη του.» 

Σήμερα βλέπουμε το δίκαιο να προπηλακίζεται και το άδικο να επαινείται και να προβάλλεται , σύμφωνα με μια μεθοδευμένη αποπροσανατολιστική στρέβλωση σε μια περίοδο χαλαρότητας.

Ιερή αγανάκτηση μας πνίγει όλους και το χρέος για θύμηση, γίνεται επιτακτικό καθήκον.

ΥΠΕΡΤΑΤΟ καθήκον κάθε ανθρώπου και κάθε πολιτείας στην Εθνική και Ιστορική μνήμη να τιμά τους μάρτυρες του ΕΘΝΟΥΣ.

Αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχει η ΕΛΛΑΔΑ και να συνεχίζει τους αγώνες της , στις ωραίες και υπερήφανες επάλξεις με τα εθνικά οράματα.

Σ’ αυτό τον τόπο η ιστορία δε γράφεται σε χαρτί με μελάνι, αλλά με αίμα και θυσία.

Πριν 80 χρόνια η ιστορία επιβεβαιώθηκε και επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά.

Ο Βουλγαρικός ιμπεριαλισμός, με τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ. Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΤΩΝ Βουλγάρων, με τη ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ και το μεγαλείο ψυχής των ΕΛΛΗΝΩΝ.

Το δίκαιο με το άδικο.

Οι πολλοί με τους λίγους άνδρες των Ε.Α.Ο.-Ε.Σ.Ε.Α. Αν. Μακεδονίας Θράκης και Σερρών.

Οι Έλληνες βγήκαν στο δρόμο της λευτεριάς , ξεκινώντας από τα μονοπάτια του θανάτου. Προχωρώντας αγέρωχοι , στο δρόμο της θυσίας και του χρέους. Κρατώντας στο ένα χέρι το όπλο και στο άλλο την Ελληνική σημαία. Κρατώντας στης καρδιάς τη μεριά την Πίστη, την προσευχή και την ελπίδα και στην άλλη το δάκρυ για την οικογένεια και τον χτύπο για την Πατρίδα.

Τόσο απλοί  και αληθινοί.   Τόσο σεμνοί και ωραίοι.

Στον ιερό και πανέμορφο τούτο χώρο από τις 6 έως τις 10 Μαΐου 1944 γράφτηκε ένα συμβόλαιο ελευθερίας με τη βοήθεια του θεού και την αγωνιστική ορμή των πατριωτών Ελλήνων του οροπεδίου, της Σκαλωτής , Σιδηρονέρου , των Παπάδων , της περιοχής Νευροκοπίου κ’ όσων άλλων ανταρτών της Εθνικής μας αντίστασης.

Το θαύμα της γέφυρας των Παπάδων δεν είναι μόνο θρύλος, δεν είναι μόνο έπος, δεν είναι μόνο αστραπή που φωτίζει δρόμους ζωής . Είναι ένα θαύμα στρατιωτικής υπεροχής των Ελλήνων, είναι περήφανη νίκη και συντριπτική ήττα του κατακτητή.

Στο χώρο αυτό που βρισκόμαστε σήμερα, ήρθαν αντιμέτωποι, με ένα πάνοπλο Βουλγαρικό Σύνταγμα Τακτικού Στρατού με Βουλγαρική και Γερμανική αεροπορική υποστήριξη Βουλγαρία , μια χούφτα Ελλήνων, με ελάχιστο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ήταν ενέργεια με απόηχο και με μεγάλη σημασία για την πορεία των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων . Τέτοιοι ηρωισμοί υποχρέωσαν πολλούς , και τον ΤΣΩΡΤΣΗΛ ακόμα να παραδεχτούν δημόσια ότι

        «ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ».

Ήταν η δικαίωση της ιστορίας για άλλη μια φορά πως τούτος  ο τόπος της Μακεδονικής γης των προγόνων και απογόνων μας είναι ιερός και ιστορικός.

Είναι  η γη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, είναι η γη της αμετάβλητης και ασυναγώνιστης φυλής μας μέσα στους αιώνες. Γιατί σ΄αυτά τα ιερά χώματα τα θύματα  ξεπερνούν σε δύναμη τους δήμιους τους .

Το αίμα των μαρτύρων της Μακεδονικής τούτης γης έγινε συνεχιστής της  φυλής , συνέχεια μιας ιστορίας  με Σαλαμίνα, Θερμοπύλες, Μαραθώνα, Βυζάντιο, 1821,  έπος του 40.

Οι άνδρες των ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ με αρχηγό τον ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΤΗΡΙΔΗ είχαν  χρέος να δώσουν τον αγώνα τής αξιοπρέπειας με όρκο στο εθνικό Ευαγγέλιο:

«Η ΤΑΝ Η ΕΠΙΤΑΣ».

Ήταν μια τετραήμερη μάχη για ΠΙΣΤΗ και Ιδανικά. Ήταν τα παλικάρια της Ε.Α.Ο. Ε.Σ.Ε.Α  του Αντών Τσαούς που κατανίκησαν τον εχθρό σ’αυτή τη γέφυρα. Έπεσαν γενναίοι , έγιναν αθάνατοι , η δόξα τους αναπτέρωσε το ηθικό σε χωριά και πόλεις .

Η Ελλάδα . Η αιωνία Ελλάδα δικαιώθηκε στην ιστορία για μια ακόμη φορά. Γέννησε παλικάρια των οποίων η μνήμη αντανακλά ανιδιοτελή θυσία και προσφορά.

Ίσως είναι η γεωγραφική μας θέση, ίσως είναι η μοίρα μας ως ΕΘΝΟΣ , ίσως ακόμα και επιταγή της θειας πρόνοιας. Ένα πάντως είναι γεγονός . Από τη χαραυγή της ιστορίας της η Ελλάδα είναι ο προμαχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Στα αγιασμένα αυτά χώματα με το αίμα τέτοιων ηρώων αγωνιστών δόθηκαν πάντοτε οι μεγάλες μάχες του έθνους και κερδήθηκαν.

Την κρίσιμη τούτη ώρα και μέσα από τις φωνές της απόγνωσης και της αγωνίας στο χώρο των Βαλκανίων ακούγεται μια άλλη φωνή , βροντώδης , μια φωνή που έρχεται από τα πεδία των μαχών, από τους μάρτυρες της εθνικής μας αντίστασης. Είναι η φωνή των αθάνατων νεκρών μας , την μνήμη των οποίων τελούμε σήμερα και σ΄ αυτούς ανήκει η αίγλη , η δόξα και η τιμή.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι . Σήμερα που όλοι οι γείτονες προσπαθούν , μετά μανίας θα έλεγα , να υφαρπάξουν και να οικειοποιηθούν οτιδήποτε Ελληνικό , όπως το όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ οι Σκοπιανοί, τη ΚΥΠΡΟ μας οι τούρκοι , την ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ οι Αλβανοί, εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποκρούσουμε τους βάρβαρους, αλλά και τους συμμάχους μας που μας θεωρούν ένα ΕΘΝΟΣ σε παρακμή.

 

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταλύσουν τους θεσμούς και τις αξίες  που ανάστησαν το γένος  των ΕΛΛΗΝΩΝ , και επιχειρούν με περίεργα μπολιάσματα να αλλοτριώσουν την ψυχή και το φρόνημα μας.

ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΟΜΩΣ.

Ξεχνούν ότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν ταχτεί να φυλλάτουν Θερμοπύλες. Οι σύγχρονοι ΕΛΛΗΝΕΣ είναι απόγονοι του ΛΕΩΝΙΔΑ , του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ , του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ , του ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΤΗΡΙΔΗ και των αγνών ΕΛΛΗΝΩΝ , που πολέμησαν με ανδρεία σε αυτή εδώ τη ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ.

Όλοι εμείς που προσήλθαμε στην επιμνημόσυνη αυτή δέηση, σαν απλοί επισκέπτες , με την ΠΙΣΤΗ ακλόνητη στη δύναμη του δικαίου και της αλήθειας , καλούμαστε την ιερή αυτή στιγμή να γονατίσουμε μπροστά στη θυσία των ηρωικών νεκρών μας.

Ηρωικοί νεκροί.  Εσείς επίλεκτοι εθελοντές . Άνδρες και γυναίκες αγωνιστές στη γέφυρα των ΠΑΠΑΔΩΝ , ζωντανά παραδείγματα θάρρους και αγωνιστικότητας . Ευγενικές μορφές που επιτελέσατε στο έπακρο το καθήκον σας απέναντι στην πατρίδα. ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ. Η τιμή και η δόξα σας ανήκει.

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΖΕΙ.

Είναι ελεύθερη γιατί εσείς κάνατε το καθήκον σας.

Ανεξίτηλα θα μείνουν στο μάρμαρο και στις καρδιές μας τα ονόματα σας , ηρωικοί νεκροί μας.

Ας είναι ελαφρό το χώμα που σας σκεπάζει και η μνήμη σας αιώνια.

Ο Πρόεδρος και Ταμίας Ε.Α.Ο-Ε.Σ.Ε.Α

Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Σερρών

Νικόλαος Στ. Γεωργιάδης