Home > Πρώτο Θέμα > Πάνω από 2.400 Δραμινοί καρκινοπαθείς επισκέφθηκαν 5 Νοσοκομεία εκτός Δράμας για τις θεραπείες τους

Πάνω από 2.400 Δραμινοί καρκινοπαθείς επισκέφθηκαν 5 Νοσοκομεία εκτός Δράμας για τις θεραπείες τους

Πάνω από 2.400 Δραμινοί καρκινοπαθείς

επισκέφθηκαν 5 Νοσοκομεία εκτός

Δράμας για τις θεραπείες τους

To 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» από 24 έως 26 Μαΐου στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Δράμας επισκέφθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που διεκδικεί η Δράμα, είναι η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος. Και όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υφυπουργός, απάντησε ότι προς το παρόν δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να πει, όμως είπε ότι τα ζητήματα εξετάζονται. Γενικά ήταν αρκετά φειδωλός στις δηλώσεις του.

Πλέον, όπως ήδη ανακοινώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία « Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» το καθιερωμένο ετήσιο Συμπόσιο για τον καρκίνο, θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 26 Μαρτίου και θα γίνει στο ξενοδοχείο «Κούρος». Πρόκειται για το 10ο Συμπόσιο στη σειρά και αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα Συμπόσια που γίνονται στην Ελλάδα και συμμετέχουν σ’ αυτό τόσο Δραμινοί επιστήμονες που εργάζονται στη Δράμα ή σε άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και πολλοί άλλοι επιστήμονες και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο και όχι μόνο, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε εκλαϊκευμένο επίπεδο.

Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, ο οποίος στο πλαίσιο του Συμποσίου, διοργανώνει το FORUM των Καρκινοπαθών, με συζητήσεις από εκπροσώπους Συλλόγων απ’ όλη τη χώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 10ο Συνέδριο της Εταιρείας “η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη. Μάλιστα, στο μήνυμά τους οι Πρόεδροι του Συμποσίου κ.κ. Σάββας Παπαδόπουλος και Χαράλαμπος Ανδρεάδης αναφέρουν σχετικά: «Το 10ο Συνέδριο της Εταιρείας μας “η Δράμα ενάντια στον καρκίνο” είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη. Δανειζόμενοι τα λόγια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας μαρτυρούμε κι εμείς ότι, “…ο Κώστας Αποστολίδης ζούσε δημιουργώντας, τιμώντας, προσφέροντας, αγαπώντας, φτιάχνοντας ελπίδες για τόσους και τόσους…”

Από τα πρώτα βήματα της Επιστημονικής Εταιρείας μας ήταν δίπλα μας, αρωγός σε κάθε προσπάθεια, σε όλα τα συνέδρια, αλλά και μεγάλος χορηγός του project καταγραφής των νεοπλασιών στο νομό μας.

Με σεβασμό και θαυμασμό τιμούμε την μνήμη του, την μνήμη ενός ανθρώπου δημιουργικού, σεμνού και ταπεινού με ήθος και αγάπη για τον συνάνθρωπο, Αιωνία η μνήμη του Κώστα Αποστολίδη, του μέγα ευεργέτη της γενέθλιας πόλης του.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου όρισε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου με τίτλο «Ο ρόλος των Ποντίων Ευεργετών στην πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας» να αφιερωθεί στην μνήμη του».

2.400 Δραμινοί καρκινοπαθείς εκτός Δράμας

Προκειμένου να φανεί πόσο σημαντική είναι η λειτουργία ενός Ογκολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Δράμας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών έκανε μια έρευνα, για το πόσοι Δραμινοί καρκινοπαθείς μετακινήθηκαν το 2023 σε πέντε Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (εκτός από το Νοσοκομείο Δράμας), προκειμένου να δεχθούν διάφορες μορφές θεραπείας αλλά και για διάφορους άλλους λόγους.

Και όλο αυτό σημαίνει αφενός ταλαιπωρία για τους ίδιους τους ασθενείς, χρήμα από πλευρά της Πολιτείας η οποία πληρώνει όλες αυτές τις μετακινήσεις, ενώ θα μπορούσαν αρκετές απ’ αυτές τις θεραπείες να γίνουν στο Νοσοκομείο Δράμας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, το 2023 μετακινήθηκαν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης: Στο Διατομεακό Τμήμα – Εξωτερικά Ιατρεία και Εργαστήρια: 1.364 ασθενείς.

Στο Παθολογικό και Χειρουργικό: 360 και στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας: 157.

Στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης: Στα Τακτικά Ιατρεία: 89 ασθενείς. Για Χημειοθεραπείες 157 και για θεραπείες ημερήσιες αιματολογικών ασθενών 52 ασθενείς.

Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν 796 ασθενείς από τη Δράμα, εκ των οποίων οι 56 καρκινοπαθείς.

Στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, νοσηλεύτηκαν 78 ασθενείς.

Τέλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, μετακινήθηκαν 710 ασθενείς (168 στο Χειρουργικό, 111 στο Πνευμονολογικό και 63 στο Ρευματολογικό).

Επίσης, ξεχωριστή κατηγορία περιλαμβάνει το Νοσοκομείο της Δράμας, στο οποίο από το 2019 έως και τέλος του 2023, το επισκέφθηκαν 5.362 και καρκινοπαθείς ασθενείς 1.422.

Αυτό που ιδιαίτερα τόνισε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας προς τον Θεμιστοκλέους, είναι ότι το κόστος μετακινήσεων των ογκολογικών ασθενών από Δράμα προς τα κεντρικά Νοσοκομεία, επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 230.000 ευρώ μόνο το 2023 για περίπου 1.750 ασθενείς. Παράλληλα, οι ασθενείς αυτοί ταλαιπωρήθηκαν οικονομικά, ψυχολογικά και σωματικά, ενώ έχουν το δικαίωμα να περιθάλπονται στον τόπο κατοικίας τους.

Το πρόγραμμα του 10ου Συμποσίου

Παρασκευή 24 Μαΐου

Στις 16.00-18.00 μ.μ.: ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ι FORUM ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ: Προεδρείο: Σαλονικιά Καρατζόγλου, Όλγα Βασιλείου, Άρτεμις Δημητριάδου. Το θέμα: «Η αναγκαιότητα της νέας Τεχνολογίας στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ογκολογίας», θα αναπτύξει ο Ευάγγελος Καραμητρούσης.

Το θέμα: «Ο Έλληνας Ογκολογικός ασθενής εμπρος στις εξελίξεις: το παράδειγμα των Βιοδεικτών», θα αναπτύξει η Ευγενία Σαραφίδου.

Το θέμα: «Ανταποκρίνεται η Πολιτεία στις απαιτήσεις της εποχής της Τεχνολογίας;», θα αναπτύξει η Εύη Ορφανού.

Το θέμα: «Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στις σύγχρονες Ογκολογικές Υπηρεσίες», θα αναπτύξει η Ελένη Γωνιωτάκη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στις 18.00 – 20.00 μ.μ., θα ακολουθήσουν διαλέξεις, ενώ το Προεδρείο θα αποτελείται από τους: Δημήτρης Σφακιανάκης και Γεωργία Ανίσογλου-Αναστασιάδου, ενώ το θέμα: «Αρχαία Φιλοσοφία και Ιατρική: Δρόμοι Παράλληλοι» θα αναπτύξει ο Χρήστος Εμμανουηλίδης.

Προεδρείο: Ιωάννης Τερζόπουλος, Αριστείδης Μωυσιάδης, όπου το θέμα: «Η αναγκαιότητα της συνεργασίας Ψυχολόγου και Ογκολόγου στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεοπλασματικών ασθενών και των οικογενειών τους», θα αναπτύξει η Μαρία Καμπάνταη.

Προεδρείο: Ιωάννα Σαρατσιώτου και Τασούλα Βατσίδου, όπου το θέμα: «Προβλήματα στην πρόσβαση και στην διαθεσιμότητα φαρμάκων», θα αναπτύξει ο Στέφανος Ανθόπουλος.

Προεδρείο: Ζάνα Ανίσογλου και Χάρις Γρηγοριάδου, όπου το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και πόνος» θα αναπτύξει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Σάββατο 25 Μαΐου

Στις 9.00-10.00 π.μ., ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ, Προεδρείο: Γιάννης Ξανθάκης και Αλέξανδρος Καρολίδης, όπου θα γίνει ανάπτυξη του θέματος: «Εξελίξεις στους προχωρημένους Καρκίνους Οισοφάγου και Στομάχου» και το θέμα: «Οι εξελίξεις στα Νεοπλάσματα του ήπατος» θα αναπτύξει η Κωνσταντίνα Ψιάνου.

Στις 10.00-11.00 π.μ., ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ, με Προεδρείο: Χρήστος Εμμανουηλίδης και Κωνσταντίνος Μπλούχος, ενώ το θέμα: «Ολική προεγχειρητική θεραπεία (Total neoadjuvant therapy) στον καρκίνο του ορθού: πότε και σε ποιούς;» θα αναπτύξει η Δήμητρα Σταμάτη.

Το θέμα: «Η ανοσοθεραπεία στους Καρκίνους Παχέος και Ορθού» θα αναπτύξει ο Κώστας Νεανίδης.

Στις 11.30-12.30 μ.μ., ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙV ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Ι με Προεδρείο: Θάλεια Λάλλα και Ανδρέας Πετούνης, ενώ το θέμα: «Σύγχρονοι θεραπευτικοί αλγόριθμοι στον μεταστατικό ER+ καρκίνο μαστού» θα αναπτύξει η Βασιλική Ράπτη.

Το θέμα: «Σύγχρονοι θεραπευτικοί αλγόριθμοι στον μεταστατικό HER+ καρκίνο

μαστού», θα αναπτύξει η Διονυσία Ζούκη.

Στις 12.30-13.30 μ.μ., ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ V ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΙΙ, με Προεδρείο: Μάρθα Χαραλαμπίδου και Αχιλλέα Καψημάλη, ενώ το θέμα: «Ο σύγχρονος ρόλος της Χειρουργικής σε ασθενείς με cCR μετά από Νεοεπικουρική θεραπεία στον Καρκίνο του μαστού» θα αναπτύξει η Χλόη Κωνσταντίνου.

Το θέμα: «Ο σύγχρονος ρόλος της Ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με pCR μετά από Νεοεπικουρική θεραπεία στον Καρκίνο του μαστού» θα αναπτύξει ο Μίλτος Τριχάς.

Στις 13.30-14.30 μ.μ., DEBATE ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΙΜΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ, με Προεδρείο: Παύλος Παπακοτούλας, Βαγγέλης Σιβιτανίδης και Ιωάννης Τσιμπουκέλης, ενώ το θέμα: «Γιατί την θέλει ο Παθολόγος Ογκολόγος;», θα αναπτύξει ο Αλέξανδρος Μπόκας.

Το θέμα: «Γιατί δεν την θέλει ο Θωρακοχειρουργός;» θα αναπτύξει ο Αθανάσιος Κλέωντας, ενώ σχολιαστής θα είναι ο Μιχάλης Βασλαματζής.

Στις 16.00-16.30 μ.μ., θα ακολουθήσει διάλεξη με Προεδρείο: Ηλίας Καραπάντζος και Γιώργος Κατσίλης, ενώ το θέμα: «Καρκίνος ρινοφάρυγγος-νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της προχωρημένης νόσου» θα αναπτύξει η Εύη Μπλέκα.

Στις 16.30-17.30 μ.μ., ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ VI ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ, με Προεδρείο: Κυριάκος Αμαραντίδης και Γεώργιος Δημητριάδης, ενώ το θέμα: «Προχωρημένος Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης: Τί αλλάζει στην πρώτη γραμμή θεραπείας;» θα αναπτύξει ο Γεράσιμος Αλιβιζάτος.

Στις 17.00-17.30 μ.μ., το θέμα: «Νεότερα δεδομένα για τη χρήση της PARPi στον μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη» θα αναπτύξει η Δήμητρα Μολυβά.

Στις 18.00-20.00 μ.μ., θα ακολουθήσουν διαλέξεις με Προεδρείο: Παναγιώτης Διάφας και Ιωάννης Αμπατζόγλου, ενώ το θέμα: «Η Τεχνολογική εξέλιξη στην Ακτινοθεραπευτική. Βελτίωσε τα θεραπευτικά αποτελέσματα στους νεοπλασματικούς ασθενείς;», θα αναπτύξει η Κωνσταντίνα Μπόνιου.

Προεδρείο: Φόνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Κασαράκης, ενώ το θέμα: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ογκολογία: quo vadis;» θα αναπτύξει ο Βασίλειος Μπαρμπούνης.

Προεδρείο: Γιώργος Αναστασιάδης, ενώ το θέμα: «Η Τεχνολογία στην Χειρουργική: το παράδειγμα DaVinci» θα αναπτύξει ο Εμμανουήλ Παναγιώτου.

Προεδρείο: Χαράλαμπος Χριστοφυλλάκης και Αικατερίνη Καψημάλλη, ενώ το θέμα: «Η Τεχνολογία στην Έρευνα του Καρκίνου», ΤΒΑ.

Στις 20.00-20.20 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης. Προεδρείο: Σ. Παπαδόπουλος, Θ. Αγοραστός, Χ. Ανδρεάδης, Μ. Βασλαματζής, Χ. Εμμανουηλίδης, Μ. Τριχάς, Χαράλαμπος Χριστοφυλλάκης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος.

Στις 20.20 – 21.00 μ.μ., θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία, Προεδρείο: Βασίλης Τσιαμπούσης, ενώ το θέμα: «Ο Ρόλος των Ποντίων ευεργετών στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας (στην μνήμη Κώστα Αποστολίδη), θα αναπτύξει ο Θεοδόσιος Κυριακίδης.

Κυριακή 26 Μαΐου

Στις 11.00-12.00 μ.μ., ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ VΙI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ, με Προεδρείο: Θόδωρος Αγοραστός, Παρίσης Μακραντωνάκης, ενώ το θέμα: «Οι μεταλλάξεις BRCA στους Γυναικολογικούς Καρκίνους και η σημασία τους στην πρόγνωση και την θεραπευτική» θα αναπτύξει ο Γεώργιος Γαρεφαλλάκης.

Το θέμα: «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στην Ελλάδα του σήμερα: Προβλήματα και Προβληματισμοί», θα αναπτύξει ο Θόδωρος Αγοραστός.

Στις 12.00-13.30 μ.μ., ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ VΙΙI ΟΙ ΠΡΟΟΔΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΙΑΣΕΩΝ/ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ;, Προεδρείο: Δάμης Σωτηρόπουλος, Εμμανουήλ Σπανουδάκης, Μιχάλης Βασλαματζής, ενώ το θέμα: «Αιματολογικές Κακοήθειες» θα αναπτύξει ο Δάμης Σωτηρόπουλος.

Το θέμα: «ΜΜΚΠ» θα αναπτύξει ο Γιώργος Δουγανιώτης, και το θέμα: «Μελάνωμα» θα αναπτύξει η Αγγελική Φωταρέλλη.

Στις 13.30-14.00 μ.μ., θα ακολουθήσει διάλεξη, Προεδρείο: Αικατερίνη Σακαλλέρου, Ελένη Γαμβρέλη, ενώ το θέμα: «Απειλητικές παρενέργειες της ανοσοθεραπείας» θα αναπτύξει η Ευαγγελία Κοντάνα.