Αναγκαία η ανακατασκευή του
δρόμου της οδού Αγίας Βαρβάρας
► Γεμάτος λακκούβες, χώματα και σπασμένο οδόστρωμα
► Στα έργα της Κοινότητας Δράμας σκέφτεται να το εντάξει η δημοτική αρχή
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, η πόλη της Δράμας έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια μορφή επισκεψιμότητας ανθρώπων από άλλες πόλεις, αλλά και από το εξωτερικό.
Εν αρχή, μπορεί να ήταν, ως σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και ο Δημοτικός Κήπος, στη συνέχεια όμως προστέθηκαν και άλλα σημεία στην πόλη. Η ανάδειξη της ιστορίας της μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, άρχισε να φέρνει στην πόλη ομάδες επισκεπτών, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται πολλές φορές από ξεναγούς.
Μερικά από αυτά τα σημεία είναι ο νέος πολιτιστικός χώρος Σαντιρβάν που δημιούργησε ο αείμνηστος Κώστας Αποστολίδης της εταιρείας RAYCAP στο παλιό Σαντιρβάν τζαμί, η εξέλιξη του έργου του Αράπ τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που είναι επίσης χαρακτηρισμένος ως μνημείο, το έργο της ανασκαφής στον Βυζαντινό Ναό της Αγίας Σοφίας, το Μαρμάρινο Σπίτι, το οποίο ανακαίνισε πλήρως ο Δραμινός επιχειρηματίας και ναυπηγός κ. Άρης Θεοδωρίδης και πολλά άλλα.
Για να κάνεις μια πόλη επισκέψιμη, όχι μόνο θα πρέπει να έχεις και κάτι να δείξεις, αλλά και να μπορείς να το προβάλεις μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις, αναφορές μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων όπως επίσης να το καταστήσεις γνωστό και τόπο προορισμού, να το εντάξεις σε διάφορους τουριστικούς οδηγούς και άλλα.
Και βέβαια, όλα αυτά μπορεί να μην είναι και πάλι αρκετά. Όταν ένας επισκέπτης έρχεται στο σπίτι μας, στην πόλη μας, θα πρέπει να απολαμβάνει απρόσκοπτα αυτό που βλέπει. Στις προτεραιότητές μας λοιπόν θα πρέπει να είναι η καθαριότητα και η κατάσταση των δρόμων της πόλης. Ιδού το θέμα του σημερινού σημειώματος˙ η δρόμοι της πόλης μας.
Από τα πλέον επισκέψιμα σημεία της πόλης της Δράμας, είναι οι πηγές και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας είχε ενταχθεί στα 60 καλύτερα της Ευρώπης και είχε παρουσιαστεί στην έκθεση «Πλατείες της Ευρώπης, πλατείες για την Ευρώπη», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση είχε οργανωθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πανεπιστήμιο της Βενετίας, το πολυτεχνείο της Καταλονίας, το Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών και άλλους φορείς.
Για το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας λοιπόν, για εμάς τους Δραμινούς, μοιραία έρχεται στο μυαλό μας, η κακάσχημη εικόνα του οδοστρώματος της ομώνυμης οδού. Πρόκειται για έναν από τους πλέουν επισκέψιμους δρόμους της πόλης, καθώς χρησιμεύει για να φτάσει κάποιος στο πάρκο. Επιπλέον, εκεί βρίσκονται τα γραφεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το ξενοδοχείο Hydrama Hotel και το Μαρμάρινο Σπίτι. Σημεία τα οποία δέχονται πλήθος κόσμου καθημερινά.
Παρ’ όλα αυτά, το οδόστρωμα της οδού Αγίας Βαρβάρας, από την αρχή, από την οδό 19ης Μαΐου μέχρι και το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού, είναι σε κακό χάλι. Άπειρες λακκούβες, σπασμένο οδόστρωμα, χώματα σε πολλά σημεία. Και η γενική ομολογία είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει επ’ αυτού. Θα πρέπει επιτέλους ο δρόμος αυτός να γίνει από την αρχή.
Πλέον, η μεγάλη ευκαιρία είναι τώρα, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι εργασίες του φυσικού αερίου και στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει άλλος λόγος για ανάλογες παρεμβάσεις.
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη, ρωτήσαμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό που μας είπε, είναι ότι στόχος της δημοτικής αρχής, είναι το έργο να ενταχθεί κάποια στιγμή στην οδοποιία της Κοινότητας Δράμας και να γίνει ασφαλτοτάπητας. Συμφώνησε μάλιστα ότι τώρα που τελείωσαν και τα έργα φυσικού αερίου στην περιοχή, είναι μια καλή ευκαιρία.
Η οδός της Αγίας Βαρβάρας, θα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί, ώστε να αναδειχθεί όλη η περιοχή και να υπάρχει μια πιο άνετη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών.
Επίσης, ένα ακόμα ζήτημα αφορά στο τοιχίο στις δύο λιμνούλες του πάρκου. Θα πρέπει στη μικρή αλλά και στη μεγάλη λίμνη των πηγών, να διαμορφωθεί κατάλληλα και να τοποθετηθούν σε όλο το μήκος του κατασκευές από διάφανο πλεξιγκλάς ή κάποιο παρόμοιο υλικό, ώστε έτσι να αλλάξει πλήρως η εμφάνιση της περιοχής. Είναι έργα που θα δώσουν μια διαφορετική οπτική γωνία στην ματιά του επισκέπτη.