Την Κυριακή 2 Ιουνίου στο Μεσοχώρι Παρανεστίου
Το «Πελίτι» συμμετέχει
στο Open Farm Days
Στις «Ημέρες Ανοιχτών Αγροκτημάτων 2024» του δικτύου open farm συμμετέχει το Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου. Στο πλαίσιο του «Open Farm Days», αγροκτήματα θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τοπικές ιστορίες, να ξεναγηθούν στο αγρόκτημα, να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και να δοκιμάσουν προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά.
Αναλυτικότερα, την Κυριακή 2 Ιουνίου στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 12:00 μ.μ. έως τις 15:00 μ.μ. ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι, θα παρουσιάσει το εργαστήριο με θέμα: «Εργασίες στον κήπο τον Ιούνιο, και άνοιγμα φύλλου για πίτα».
Οι επισκέπτες θα μπορούν να φέρουν και κάποιο στεγνό φαγητό (πίτα, ελιές, ψωμί, τυρί κ.α ) για έναν κοινό μπουφέ ώστε να κλείσει το σεμινάριο με ένα κοινό τραπέζι.
Οι γονείς μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους καθώς και μπάλες για να παίξουν, ενώ την ευθύνη των παιδιών στο χώρο του Πελίτι θα την έχουν οι γονείς.
Το Πελίτη στο Μεσοχώρι Παρανεστίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη το 1995, στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας.
Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, καθώς και με την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα, ενώ παράλληλα ασχολείται και με τη δημιουργία μιας οίκο-κοινότητας με κεντρικό άξονα τις παραδοσιακές ποικιλίες.
Η επωνυμία και το σήμα του “Πελίτι” είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας. Πελίτ, στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Το σήμα του «Πελίτι» είναι ένα δέντρο, είναι εμπνευσμένο από το μύθο του δέντρου της Ζωής των ιθαγενών του Αμαζονίου. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες και πουλιά πετάνε γύρω του.
Τα πρώτα χρόνια ο Παναγιώτης περπάτησε με τα πόδια ή με ότο στοπ για να βρει τους ανθρώπους που κρατάνε το δικό τους σπόρο. Μέσα σε μια πενταετία 1995-2000 συγκεντρώθηκαν πάνω από 1200 ποικιλίες που κινδύνευαν να χαθούν.
Η πρώτη δωρεάν δημόσια διανομή παραδοσιακών ποικιλιών την κάνει το Πελίτι στην Αθήνα στη 2η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Το φθινόπωρο του 1995. Το 1999 κάνει την πρώτη Γιορτή Σπόρων στην Κάρπη του Κιλκίς. Το 2000 ξεκίνησε το Πανελλαδικό Δίκτυο για τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών “Κατά Τόπους Αγροκτήματα”. Το 2002 δημιουργείτε ο πρώτος πυρήνας του Πελίτι με τη Σοφία Γίδα. Το 2003 το Πελίτι αποκτά τη νομική του μορφή αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.
Σήμερα, η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Έχει μια ομάδα στη Βουλγαρία, μια ομάδα στο Αϊντάχο των Η. Π. Α. και μία εκπρόσωπο του στη Γουατεμάλα. Επίσης, έχει δράσεις σε Κύπρο και Τουρκία, ενώ έχει και τις θεματικές ομάδες που ασχολούνται με θέματα όπως η νομοθεσία των σπόρων, τα μουσικά δρώμενα κ.α.
Κάθε χρόνο την Άνοιξη διοργανώνει την Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.
Η ετήσια γιορτή των σπόρων προσελκύει εκατοντάδες έλληνες και ξένους, που γοητευμένοι από την ομορφιά της γης της ορεινής Δράμας επισκέπτονται την περιοχή, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι η Γη ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, πρέπει να την προστατεύουμε και να διαφυλάττουμε όλα τ’ αγαθά που προσφέρει.
Οι επισκέπτες προμηθεύονται δωρεάν βιολογικούς σπόρους από τους παραγωγούς που τους καλλιεργούν και συμμετέχουν στις ομάδες δράσης του «Πελίτι» στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι οι γνώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης και τις μοιράζεται με τους προσκεκλημένους ομιλητές, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά του κόσμου για να βρεθούν στη Δράμα.
Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, είναι πρόταση του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στη Χάγη στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 που οργανώθηκε από το Navdanya International Δείτε τη Διακήρυξη της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων.
Οι θεματικοί κήποι του Πελίτι, βρίσκονται στην έδρα του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, όπου καλλιεργούν λαχανικά, σιτηρά, όσπρια, βολβούς και βότανα. Όλα τα φυτά είναι από παραδοσιακές ποικιλίες που συλλέχθηκαν στις εξερευνητικές αποστολές, στα 25 χρόνια Πελίτι ή δωρίθηκαν από συνεργαζόμενους καλλιεργητές. Μέσα από την ανανέωση των ποικιλιών γνωρίζουν τις ποικιλίες, τις αξιοποιούν και μαζεύουν σπόρους για τις επόμενες γενιές.