Τη Δράμα επισκέφθηκε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης
Υπόσχεση υφυπουργού για νομική
λύση σχετικά με τις προσφυγικές
ιδιοκτησίες στη Δράμα
Κυρανάκης: «Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η παράταση για Κτηματολόγιο. Θα βοηθήσουμε όποιους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συνοδευόμενος από το βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, τον βουλευτή Ημαθίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής. Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνόδευαν επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Δράμας κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης και το στέλεχος κ. Μιχάλης Τάσσου.
Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Κυρανάκη, το απόγευμα της Δευτέρας επισκέφθηκε το ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελό μας» καθώς και το ΚΔΑΠμεΑ «Πράξη και Θεωρία Experts».
Το πρωί της Τρίτης, επισκέφθηκε το Κτηματολογικό Γραφείο Δράμας, ενώ συναντήθηκε και συσκέφθηκε με δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Τέλος επισκέφθηκε την αγορά της Δράμας, συνομίλησε με πολίτες και κατέληξε στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας.
Το κύριο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στη Δράμα ο κ. Κυρανάκης ήταν το Κτηματολόγιο, ενώ για το ίδιο θέμα συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο Δράμας κ.κ. Μουρβετίδη και Παπαδόπουλο αντίστοιχα.
Στο τέλος του προγράμματός του, ο κ. Κυρανάκης παραχώρησε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις οποίες άνοιξε ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης. Όπως τόνισε μάλιστα «η χώρα μας έχει προχωρήσει σε σημαντικά ψηφιακά ζητήματα, πολλές φορές έχουμε πρωτοτυπήσει και σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Τόνισε ιδιαίτερα όμως, ότι «το πρόβλημα που απασχολεί τον τόπο μας είναι το Κτηματολόγιο» και σημείωσε ότι, «ως προσφυγικός τόπος είχαμε πάντοτε ζητήματα, για κτίρια του δημοσίου, ορισμένα από αυτά μπήκαν σε μια δημόσια λειτουργία όπως και το αστυνομικό μέγαρο».
Αναφερόμενος στο Κτηματολόγιο, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για τη Δράμα, γιατί υπάρχουν ακόμη προσφυγικοί συνοικισμοί σε εκκρεμότητα και συζητήσαμε για το πώς θα βρεθεί ένας τρόπος για το ζήτημα αυτό. Γιατί, η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας είναι σε μια δύσκολη φάση».
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου το Κτηματολόγιο
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Δράμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης, σημείωσε ότι ο κ. Κυριαζίδης το προηγούμενο διάστημα τού ανάφερε τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τους Δήμους της Δράμας.
Όπως τόνισε, «είμαι εδώ στα πλαίσια περιοδείας ενόψει των Ευρωεκλογών, αλλά δεν χάνουμε ευκαιρία να λύσουμε και θέματα τα οποία απασχολούν την αρμοδιότητά μου, το Κτηματολόγιο και τις περιουσίες των Δραμινών. Γι’ αυτό και είχαμε μία σειρά συναντήσεων με τον Δικηγορικό Σύλλογο και τους εκπροσώπους του ΤΕΕ για να μπορέσουμε να δούμε ποια προβλήματα έρχονται από το παρελθόν, ποιες εκκρεμότητες έρχονται από τη δεκαετία του 1960, του 1970, του 1980 όπου οι ακίνητες περιουσίες των Δραμινών έχουν δημιουργήσει αρκετές εκκρεμότητες άλυτες για πολλές δεκαετίες».
Όπως σημείωσε μάλιστα, «εμείς είμαστε αποφασισμένοι κατόπιν της οδηγίας και της εντολής που έχουμε λάβει από τον πρωθυπουργό, το 2025 η χώρα να έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν το διαθέτει και έτσι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να δοθεί άλλη παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου που είναι η πανελλαδική προθεσμία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, ιδιοκτησιακά ζητήματα, εκ των πραγμάτων, όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιούσαν, δήλωναν και κατείχαν το ακίνητό τους, το διαμέρισμά τους, το οικόπεδό τους, δεν θα τους βοηθήσουμε να το κατοχυρώσουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να φέρουμε νομοθετικές διατάξεις».
Πρόταση από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι «είχαμε σήμερα μια πρόταση από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας για το πώς θα λύσουμε νομοθετικά αυτό το ζήτημα. Θα την εξετάσουμε με πολλή θετική διάθεση και πολύ σύντομα θα έρθουμε στη Βουλή, θα διαβουλευτούμε με όλους τους επαγγελματικούς φορείς, όπως κάνουμε πάντα, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα περιουσιακά δικαιώματα των Δραμινών».
Όπως εξήγησε «σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο κάθε πολίτης και ο κάθε επιχειρηματίας, να μπει στο maps.ktimatologio.gr, τον Ψηφιακό Χάρτη του Κτηματολογίου, να δει πώς έχει οριοθετηθεί η περιουσία του, ποια είναι τα τετραγωνικά τα οποία αντιστοιχούν στο γεωτεμάχιό του, ποια είναι χρήση γης, η περίμετρος και ποιες οι συντεταγμένες».
Βοήθεια προς Δήμους και Περιφέρεια
Αναφορικά με ζητήματα που ενδιαφέρουν τους Δήμους και την Περιφέρεια, σημείωσε: «Δεσμεύτηκα στο δήμαρχο Δράμας και τον αντιπεριφερειάρχη ότι θα διευκολύνουμε την πολλαπλή δήλωση των αδήλωτων αγνώστου ιδιοκτήτη που ανήκουν στο Δήμο για να μπορέσει κι αυτός να τα κατοχυρώσει και να τα χρησιμοποιήσει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία διεκδίκησε και πήρε η κυβέρνησή μας. Θα μπορούν έτσι οι Δήμοι να ανακαινίσουν χώρους, να φτιάξουν σχολεία, κοινόχρηστους χώρους μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε φέρει στην Ελλάδα».
Προσφυγικά
Σε ερώτηση που έθεσε ο «Π.Τ.» σχετικά με το ζήτημα των προσφυγικών ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Κτηματολόγιο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε: «Ζητήσαμε και πήραμε από το Δικηγορικό Σύλλογο μια πρόταση, η οποία περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα πολλών τέτοιων ιδιοκτησιών. Το σημαντικό είναι ότι ξέρουμε από την Περιφέρεια, ότι από άποψη διοίκησης δεν υπάρχει πρόθεση στην ουσία να διεκδικηθούν αυτές οι εκτάσεις ή οι οικισμοί όπου υπάρχουν, θα δούμε πως θα διευθετηθεί νομικά το ζήτημα αυτό και θα το καταθέσουμε για διαβούλευση».