Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλο πρόβλημα με τα εκατοντάδες διαμερίσματα στη Δράμα με προσύμφωνα και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Μεγάλο πρόβλημα με τα εκατοντάδες διαμερίσματα στη Δράμα με προσύμφωνα και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Μεγάλο πρόβλημα με τα εκατοντάδες

διαμερίσματα στη Δράμα

με προσύμφωνα και χωρίς

τίτλους ιδιοκτησίας

► Τ. Πούλιος: Δεν μπορούν να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο λόγω έλλειψης τίτλων

► Πρόταση να κατοχυρωθούν με το νόμο της χρησικτησίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΗΔΗ δημοσίευσε στο χθεσινό του φύλλο ο «Π.Τ.», την Τρίτη βρέθηκε στη Δράμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Το κύριο θέμα της επίσκεψής του ήταν το Κτηματολόγιο, καθώς τόσο στη Δράμα όσο και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με αδήλωτες ιδιοκτησίες, έλλειψη προσωπικού και άλλα.

Ο κ. Κυρανάκης μετείχε σε σύσκεψη με δικηγόρους και μηχανικούς που έγινε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, όπου του κατατέθηκε σχετική πρόταση για το πώς μπορούν να λυθούν με νομικό τρόπο, αυτά τα προβλήματα.

Στις δηλώσεις που είχε κάνει το μεσημέρι της Τρίτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, χωρίς όμως να αναφερθεί λεπτομερειακά σε τι αναφέρεται η πρόταση αυτή.

Τι αφορούσε όμως αυτή η πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δέχτηκε να την εξετάσει και να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή;

Τα αδήλωτα διαμερίσματα με προσύμφωνα

Το μεγάλο ζήτημα που τέθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο και για το οποίο μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος κ. Τάσος Πούλιος, αφορά στις οριζόντιες ιδιοκτησίες – κυρίως διαμερίσματα – τα οποία κατέχουν προσύμφωνα, δεν έχουν όμως τίτλους οριστικής ιδιοκτησίας  και άρα δεν μπορούν να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς με το κλείσιμο του Κτηματολογίου το Νοέμβριο αυτά θα πρέπει να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Πούλιος σημειώνει: «Στον υφυπουργό καταθέσαμε δύο υπομνήματα. Το ένα υπόμνημα έχει να κάνει με το ζήτημα που απασχολεί κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα γιατί αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει αλλού και είναι το ζήτημα των ιδιοκτητών που έχουν τα ακίνητά τους με προσύμφωνα.

Ήταν μια συνηθισμένη τακτική τη δεκαετία του 1970 και του 1980 για διάφορους λόγους κυρίως φορολογικούς. Αποκτούσε κάποιος ένα διαμέρισμα και έκανε προσύμφωνο.

Το προσύμφωνο όμως δεν είναι οριστικό συμβόλαιο, αλλά αποτελεί μια συμφωνία ότι θα ακολουθήσει οριστικό συμβόλαιο. Για διάφορους λόγους, ο συμβαλλόμενος είτε πέθανε, είτε ήταν εργολαβική εταιρεία και έχει διαλυθεί ή για κάτι άλλο, οπότε δεν μπορούσε να γίνει το οριστικό συμβόλαιο. Και  αφηνόταν αυτό, καθώς έπρεπε να πληρωθεί η Εφορεία».

Το πρόβλημα…

Ερωτώμενος για το ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται, ο κ. Πούλιος εξηγεί: «Επειδή είναι προσύμφωνα και όχι οριστικά συμβόλαια, δεν μπορούν τα ακίνητα αυτά να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Οπότε, όλα αυτά τα χιλιάδες ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως στη Δράμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και αλλού, κυρίως διαμερίσματα, βρίσκονται σήμερα σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούν να δηλωθούν, άρα εμφανίζονται με τη ένδειξη “άγνωστος” στο Κτηματολόγιο και σύμφωνα με το νόμο του Κτηματολογίου αν δεν δηλωθούν, περιέρχονται στο ελληνικό δημόσιο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πούλιος, «εμείς θέσαμε το πρόβλημα στον υπουργό, προτείναμε και μία νομοθετική ρύθμιση και είπε ότι θα το εξετάσει. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες κόσμου, οι οποίοι έχουν ακίνητα, κατοικούν σ’ αυτά και δεν μπορούν να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο. Άρα, από το Νοέμβριο και μετά που θα κλείσει το Κτηματολόγιο, θα εμφανίζονται ως μη ιδιοκτήτες του ακινήτου που είναι μέσα».

Η πρόταση κατοχύρωσης

Ερωτώμενος για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε αυτά να κατοχυρωθούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εξηγεί: «Εμείς προτείναμε να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα λέει ότι, στις οριζόντιες ιδιοκτησίες – στα διαμερίσματα – να επιτρέπεται η χρησικτησία. Άνθρωποι που είναι 20 χρόνια μέσα, με χρησικτησία, θα έχουν το δικαίωμα να το δηλώσουν. Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με το νόμο, σε οριζόντια ιδιοκτησία, δεν επιτρέπεται ιδιοκτησία».

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ και παράδοξο…

Στην ερώτηση αν αυτά τα ακίνητα πληρώνουν φόρους και ΕΝΦΙΑ, ο κ. Πούλιος απαντάει θετικά και θίγει επίσης μια παράδοξη κατάσταση η οποία ισχύει σήμερα: «Πληρώνουν κανονικά. Αυτό όμως δεν παίζει κανένα ρόλο καθώς δεν μπορείς να το δηλώσεις γιατί δεν έχεις οριστικό τίτλο. Πολλά τέτοια διαμερίσματα έχουμε και στην πόλη της Δράμας, κυρίως διαμερίσματα.

Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Όπως είναι γνωστό, τα διαμερίσματα έχουν ποσοστό συγκυριότητας και στο οικόπεδο. Αυτό το ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο κατοχυρώνεται με χρησικτησία, αλλά όχι το διαμέρισμα. Και αυτό είναι το παράλογο: στο οικόπεδο είμαι ιδιοκτήτης, αλλά δεν είμαι στο διαμέρισμα που έχω!

Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως δεν μπορούν να δηλώσουν το ακίνητό τους,  δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κανένα από τα προγράμματα όπως το Εξοικονομώ για παράδειγμα γιατί πρέπει να έχεις τίτλο. Κυρίως όμως και πάνω απ’ όλα, δεν μπορούν να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, για το οποίο εμείς ζητήσαμε εκ νέου παράταση γιατί κλείνει το Νοέμβριο σε όλη την  Ελλάδα. Μας είπε ότι είναι αδύνατον να δοθεί νέα παράταση. Γιατί για να δηλωθεί ένα ακίνητο δεν αρκεί μόνο ο τίτλος. Θέλει τοπογραφικά διαγράμματα, θέλει επεξεργασία από λογιστές και άλλα διάφορά!»

Προθεσμίες, έλλειψη προσωπικού και ψηφιοποίηση

Αναφορικά με τα άλλα θέματα που τέθηκαν αυτά αφορούν στις ασφυκτικές προθεσμίες ώστε να δηλωθούν τα δικαιώματα μέχρι το Νοέμβριο, ενώ «τέθηκε το ζήτημα ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό στα Κτηματολογικά γραφεία γιατί αυτοί που υπηρετούν σήμερα δεν επαρκούν και είναι πολύς ο κόσμος και οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της ψηφιοποίησης του παλιού αρχείου του Υποθηκοφυλακείου, για το οποίο ξέρουμε ότι είναι προγραμματισμένο να γίνει, απλώς πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία λόγω του ότι κλείνει το Κτηματολόγιο το Νοέμβριο και λειτουργούμε ακόμα στη Δράμα με τόμους και βιβλία. Αν αυτά ήταν ψηφιοποιημένα και τα είχαμε στους υπολογιστές θα ήταν καλύτερα».