Home > νέα > Διοικητικά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Δράμας για εναπόθεση απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτο χώρο στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης

Διοικητικά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Δράμας για εναπόθεση απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτο χώρο στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης

Διοικητικά πρόστιμα από την Πυροσβεστική

Δράμας για εναπόθεση απορριμμάτων

σε ανεξέλεγκτο χώρο στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης

Δήμαρχος Προσοτσάνης: «Είμαστε συνεργάτες με την Πυροσβεστική και όχι μέρος του προβλήματος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ πρόστιμα για παράνομη απόθεση απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης βεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, στις 17 Μαΐου.

Πρόκειται για μια υπόθεση, κατά την οποία φέρεται υπάλληλος του Δήμου Προσοτσάνης να έριχνε απορρίμματα στην περιοχή και μάλιστα κομμένα κλαδιά δέντρων, σε ανεξέλεγκτο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων.

Σύμφωνα με όσα επίσημα αναφέρονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, «επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.171 ευρώ στις 17 Μαΐου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Δράμας, σε ημεδαπό, διότι προέβη σε απόρριψη συσκευασιών απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, σε αγροτική περιοχή πλησίον του ΒΙ.ΠΑ του δήμου Προσοτσάνης Δράμας».

Για το δεύτερο πρόστιμο, αναφέρονται τα εξής: «Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.562 ευρώ στις 17 Μαΐου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Δράμας, στο Δήμο Προσοτσάνης Δράμας, διότι υπάλληλος του Δήμου προέβη σε απόρριψη κομμένων κλαδιών δέντρων, σε ανεξέλεγκτο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».

Χαρακτηριστικό της συνέχειας της υπόθεσης αυτής, είναι ότι στη συνέχεια ο Δήμος Προσοτσάνης εξέδωσε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική Υπηρεσία εμφανίζεται να απαγορεύει τη συλλογή κλαδιών, επίπλων και ογκωδών αντικειμένων και άλλα. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Δήμου Προσοτσάνης αναφέρονται τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι, μετά από οδηγία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από την 1η Απριλίου 2024 έως την 1η Οκτωβρίου 2024, ο δήμος δεν επιτρέπεται να συλλέγει κλαδιά, έπιπλα και άλλα ογκώδη αντικείμενα από τους κοινόχρηστους χώρους, λόγω αντιπυρικής περιόδου».

Αθανασιάδης: «Παρανόηση αυτό που έγινε…»

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θόδωρο Αθανασιάδη και του ανέφερε τα παραπάνω σχετικά, ο οποίος κατ’ αρχάς σημείωσε ότι «είναι παρανόηση αυτό που έχει γίνει» και εξήγησε: «Υπάρχει μια περιοχή στη βόρεια πλευρά, ένα κοινόχρηστο κομμάτι, όπου υπάρχει ένας τεράστιος λάκκος, απ’ όπου παλαιότερα γινόταν εξόρυξη αμμοχάλικου για τον περιφερειακό δρόμο. Εδώ και 30 χρόνια, κατά καιρούς πάνε εκεί και ρίχνουν διάφορα όπως και μπάζα. Η περιοχή αυτή ανήκει στη Διεύθυνση Γεωργίας».

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης, «εμείς συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική και προσπαθούμε να περισώσουμε πράγματα, πολλές φορές τα σκεπάζουμε με χώματα».

Επισημαίνει ακόμα εδώ, ότι, «πολλές φορές πηγαίνουν εκεί διάφοροι άγνωστοι και βάζουν φωτιά για να πάρουν τα σίδερα από το λάκκο, περισσότερο τα μεσάνυχτα και κάτοικοι τηλεφωνούν αγανακτισμένοι και τρέχουμε όλοι μετά να σβήσουμε τις φωτιές».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη μέρα, εξήγησε ότι «πήγε η Πυροσβεστική και έτυχε εκεί το φορτηγό του Δήμου που πήγε να σκεπάσει με χώματα και έτυχε και έδωσε πρόστιμο στο Δήμο».

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, είναι: «Εμείς δεν παράγουμε σκουπίδια. Εμείς τα δικά μας απορρίμματα τα διαχειριζόμαστε με τα προγράμματα που έχουμε. Είμαστε συνεργάτες με την Πυροσβεστική, έχουμε υπαλληλικό προσωπικό και προσπαθούμε να βοηθήσουμε», ενώ εξηγεί ότι ο Δήμος κατέθεσε ένσταση για το πρόστιμο.

Η ανακοίνωση για τη συλλογή απορριμμάτων

Του θέτουμε επίσης την ανακοίνωση του Δήμου, ότι η Πυροσβεστική απαγόρευσε τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, καθώς η Πυροσβεστική δεν μπορεί να απαγορεύσει κάτι τέτοιο σε ένα Δήμο.

Για το θέμα αυτό ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε: «Εμείς λέμε το εξής. Ο κόσμος ρίχνει πολλές φορές ανεξέλεγκτα εδώ κι εκεί, πιστεύοντας ότι έτσι πιέζει εμάς να μας αναγκάσει να πάμε να τα πάρουμε γιατί τα πετάνε στην ύπαιθρο. Λέμε κι εμείς με δυο λόγια ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, επειδή υπάρχει πρόβλημα και μας έβαλαν πρόστιμο, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να μην τα ακουμπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του προβλήματος, αλλά να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Και δεν θέλουμε να γίνουμε σάκος του μποξ. Εκεί είναι και η δική μας ένσταση. Συνεργάτες είμαστε και όχι απέναντι από την Πυροσβεστική».

Αυτό που πάντως τόνισε επανειλημμένα ο δήμαρχος Προσοτσάνης, είναι ότι «είμαστε συνεργάτες με την Πυροσβεστική και όχι μέρος του προβλήματος. Κι εμείς υπηρεσία είμαστε άλλωστε και θέλουμε να λύνουμε προβλήματα».

Σημείωσε στο τέλος ότι, ετοιμάζει μια διαδικασία με τα ανάλογα μηχανήματα, ώστε να κλείσει και να σκεπαστεί όλη αυτή η άσχημη κατάσταση με χώμα και να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά από κανέναν.