Home > Νέα > Επιστολή διαμαρτυρίας για παράταση Κοινωφελούς προγράμματος της ΔΥΠΑ στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Καταγγέλλουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση εργαζόμενοι και από τη Δράμα

Επιστολή διαμαρτυρίας για παράταση Κοινωφελούς προγράμματος της ΔΥΠΑ στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Καταγγέλλουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση εργαζόμενοι και από τη Δράμα

Επιστολή διαμαρτυρίας για παράταση

Κοινωφελούς προγράμματος της ΔΥΠΑ

στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων

Καταγγέλλουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση εργαζόμενοι και από τη Δράμα

 

 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ του κοινωφελούς προγράμματος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στις Δομές Φιλοξενίας της χώρας, αλλά και στην περιοχή της Δράμας, ζητούν με επιστολή τους εργαζόμενοι στις Δομές αυτές.

Μεταξύ αυτών των Δομών είναι και η αντίστοιχη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας.

Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά των εργαζομένων του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αιτήθηκε από τη ΔΥΠΑ την χρονική επέκτασή του για επιπλέον τέσσερις μήνες και εξασφάλισε χρηματοδότηση αποκλειστικά από τους πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου, καθώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έληξε στις 31/12/2023. Το πρόγραμμα είχε αρχικά παραταθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), για επιπλέον έξι (6) μήνες ως τις 31/3/2024 και έχει διαρκέσει συνολικά δεκατέσσερις (14) μήνες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχική της διάρκεια υπήρξε οχτάμηνη.

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι στις δομές Φιλοξενίας Προσφύγων της Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σάμου Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου, Θήβας, Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Θερμοπυλών, Κορίνθου, Ελευσίνας, Κυλλήνης, Πύργου, Έβρου, Βαγιοχωρίου, Μαλακάσας, Ριτσώνας, Βόλου, και ΥΠΥΤ, απέστειλαν επιστολής διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας την άμεση παράσταση της προγράμματος.

Στην επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: [Επιτρέψτε μας να σας προσεγγίσουμε ακόμη μια φορά, προκειμένου, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος σας αναφορικά με τη συνέχιση της απασχόλησης μας ως εργαζόμενοι Κοινωφελούς Εργασίας της δημόσιας πρόσκλησης 14/2022 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλου, να σας ενημερώσουμε για την ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πρωτοφανούς και αδικαιολόγητης καθυστέρησης της έκδοσης ΚΥΑ που αφορά στην 4μηνη παράταση του

προγράμματος.

Πάνω από 700 οικογένειες βρισκόμαστε μετέωροι επί 2 ολόκληρους μήνες, χωρίς δουλειά, αφού πιστέψαμε στην τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού που δημοσιοποιήθηκαν στις 9/4 με δελτίο τύπου στο οποίο ξεκάθαρα αναγνωρίζεται, μάλιστα ως πολύτιμη, η συνεισφορά μας για την εύρυθμη λειτουργιά της ΥΠΥΤ και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα από την δημοσίευση του δελτίου τύπου θα αναμενόταν η έκδοση της ΚΥΑ.

Έπειτα, στις 18 Απριλίου εκδόθηκε η υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 01-01-5534 απόφαση έγκρισης για δέσμευση και πίστωση του ποσού των 2.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο αφορά στην υλοποίηση του αιτήματος για επέκταση του Κοινωφελούς προγράμματος για τις υπηρεσίες Μεταναστευτικής πολιτικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά 4 και 6 μήνες αντίστοιχα].

Πενήντα μέρες παντελώς ανενημέρωτοι

Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα σημειώνουν οι εργαζόμενοι των δομών, «Βρισκόμαστε τώρα περίπου 50 ημέρες μετά τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου παντελώς ανενημέρωτοι και με δίχως απολύτως κανένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την παράταση μας και την έναρξη αυτής. Ταυτόχρονα, η απουσία μας είναι ιδιαίτερα αισθητή λόγω του ότι οι υπηρεσίες στις οποίες ανήκαμε υπολειτουργούν σημαντικά και έχουν άμεση ανάγκη το προσωπικό της Κοινωφελούς εργασίας (λόγος βασικός και κύριος για τον οποίο ανακοινώσε το υπουργείο την παράταση του προγράμματος).

Από το υπουργείο Μετανάστευσης και την ΔΥΠΑ παρά τις επίμονες μας προσπάθειες δεν έχουμε λάβει απολύτως καμία απάντηση και όπως καταλαβαίνετε αυτή η έλλειψη ενημέρωσης και χρονοδιαγράμματος έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο ψυχολογικές όσο και πρακτικές-οικονομικές για ευνόητους λογούς.

Ένας κύριος λόγος είναι ότι εξαιτίας της δέσμευσης του υπουργείου Μετανάστευσης να μας επανατοποθετήσει στις θέσεις μας άμεσα, στην πλειοψηφία μας δεν αναζητήσαμε εργασία άλλου. Ένας δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνώριζαν ότι θα ήταν χωρίς εισόδημα για μήνες και δεν μερίμνησαν να αιτηθούν καν για την τακτική επιδότηση ανεργίας λόγω του ότι δεν γνώριζαν ότι θα είναι άνεργοι. Βασιζόμενοι στο δελτίο τύπου του υπουργείου περίμεναν ότι από μέρα σε μέρα θα επέστρεφαν στην εργασία τους.

Αποτέλεσμα της κατάστασης και της αναμονής αυτής είναι ότι η πλειοψηφία των ωφελούμενων του προγράμματος μας είναι χωρίς καμία πηγή εισοδήματος για δυο μήνες, μέχρι τώρα. Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η επέκταση του προγράμματος μας έπρεπε να επακολουθήσει και η επανατοποθέτηση μας στη υπηρεσία μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η έστω τουλάχιστον να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε ο κάθε ωφελούμενος να έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει τη ζωή του.]