Home > νέα > Στόχος η διεθνοποίηση της 10ης Δραμοινογνωσίας και η αναβάθμιση του Wine Trail-Απολογισμός της 9ης Δραμοινογνωσίας από την ΠΕ Δράμας

Στόχος η διεθνοποίηση της 10ης Δραμοινογνωσίας και η αναβάθμιση του Wine Trail-Απολογισμός της 9ης Δραμοινογνωσίας από την ΠΕ Δράμας

Απολογισμός της 9ης Δραμοινογνωσίας από την ΠΕ Δράμας

Στόχος η διεθνοποίηση

της 10ης Δραμοινογνωσίας και

η αναβάθμιση του Wine Trail

Μεγάλη ημερίδα μετά τις εκλογές με την παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΑΥΛΑΙΑ της 9ης Δραμοινογνωσίας έπεσε και για άλλη μια χρονιά, η Δράμα κατάφερε να αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγει, το κρασί.

Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Δράμας φαίνεται ότι διανύουν μια καλή περίοδο, το προϊόν του οίνου της Δράμας έχει αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε όλη τη χώρα και μέσα απ’ αυτό, η Δράμα, κάνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να προωθήσει το ζήτημα του οινοτουρισμού στην περιοχή.

Για άλλη μια χρονιά, στα πλαίσια της Δραμοινογνωσίας, υλοποιήθηκε πλήθος δράσεων σε διάφορα σημεία της πόλης και του νομού, καθώς και ξεχωριστές μουσικές συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, μουσικά events, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδριο οινοτουρισμού με επιφανείς ομιλητές, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν.

Τα οινοποιεία του νομού Δράμας άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν τους επισκέπτες παρουσιάζοντας τις ξεχωριστές ετικέτες των κρασιών τους και προσφέροντας ένα ξεχωριστό οινικό ταξίδι στους παρευρισκόμενους.

Η περιοχή της Δράμας, φημίζεται άλλωστε για τα ξεχωριστά κρασιά της και τις εύγεστες ποικιλίες που παράγει στους πολυάριθμους αμπελώνες της, χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό οινικό προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού.

Απολογισμός

Το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, ο απολογισμός των εκδηλώσεων της 9ης Δραμοινογνωσίας.

Στην εκδήλωση του απολογισμού παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, όπως από τον Εμπορικό Σύλλογο, τους Οινοποιούς, τη Δ/νση Ανάπτυξης Δράμας και άλλοι.

Η εκδήλωση του απολογισμού ξεκίνησε με έναν ιδιαίτερα σύντομο χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδη, καθώς και της διευθύντριας της Δ/νσης Ανάπτυξης κας Θεοδωρίδου και ακολούθησε η παρουσίαση από τον υπεύθυνο της διοργάνωσης κ. Παπαδόπουλο.

Σε μια σύντομή δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, σημείωσε ότι «γίνεται για πρώτη φορά απολογισμός των δράσεων της φετινής Δραμοινογνωσίας, η πρώτη για τη διοίκησή μας. Έχουμε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως τον Εμπορικό Σύλλογο και οινοποιούς και θα πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα δείγματα για εμάς είναι ήδη πολύ θετικά».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, «μετά τις εκλογές, ετοιμάζουμε μια μεγαλύτερη ημερίδα με την παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ κ. Αρχοντή, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, με στόχο από εκεί και πέρα να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον οινικό τουρισμό».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «τα μηνύματα είναι πολύ καλά, όμως εμείς φροντίζουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Από εκεί και πέρα, από σήμερα κιόλας ξεκινάμε την οργάνωση για την επόμενη Δραμοινογνωσία. Την επόμενη χρονιά μάλιστα κλείνουμε 10 χρόνια και θα είναι μια σημαντική ημερομηνία για εμάς».

Στον χαιρετισμό της, η διευθύντρια της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Δράμας κα. Θεοδωρίδου σημείωσε: «Αυτό που θέλουμε είναι να προσελκύσουμε κόσμο, να έρθει στην περιοχή μας, να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές, να γνωρίσει τον πολιτισμό, τους ωραίους ανθρώπους που κατοικούν εδώ. Φέτος, μπήκαμε στο 2024 με την εξής παραδοξότητα: ότι δεν υπήρχε ψηφισμένο ετήσιο πρόγραμμα δράσης για το 2024. Δηλαδή, αναλωθήκαμε κυριολεκτικά σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενταχθεί και να γίνουν τα βήματα τα οποία προβλέπονται. Οτιδήποτε είχε σχέση με τη διοργάνωση της Δραμοινογνωσίας πήγε καλά, είναι όλα αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ της Περιφέρειας και στο ΚΗΜΔΗΣ. Οποιοσδήποτε μπορεί να τα αναζητήσει και να τα δει».

Αναφερόμενη στην επόμενη χρονιά τόνισε ότι «είναι ένας σημαντικός σταθμός, διότι συμπληρώνεται δεκαετία από τη δημιουργία του θεσμού αυτού. Θέλουμε να του δώσουμε την αξία και την αίγλη που του αξίζει. Γι’ αυτό λοιπόν ήδη έχουμε ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με φορείς οι οποίοι μπορούν να προσδώσουν στο θεσμό την αίγλη που θέλουμε, όπως είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Συζητάμε λοιπόν για τη δημιουργία ενός διεθνούς συνεδρίου που θα γίνει στην πόλη μας, όπως επίσης για την αναβάθμιση του αγώνα Wine Trail για το οποίο θέλουμε να προσελκύσει αθλητές υψηλών αποδόσεων και να φέρει κόσμο στην περιοχή μας».

Μέσα από τη διοργάνωση επιδιώκεται η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής ως κέντρου πολιτισμού οίνου και γεύσης, όπως και η τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δράμα, είναι μια περιοχή η οποία εδώ και πολλά χρόνια, παράγει από τα καλύτερα κρασιά της χώρας, ενώ το κλίμα της είναι ιδανικό για αμπελοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχουμε από τις καλύτερες παραγωγές οίνου.

Η περιοχή της Δράμας, είναι ένας τόπος ευλογημένος ενώ ακόμα και η ιστορία της κατά την αρχαιότητα, είναι συνυφασμένη με τον θεό Διόνυσο, το θεό του γλεντιού, του κεφιού και του κρασιού. Μνημονεύεται δε από την αρχαιότητα ακόμα, ως μια από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγούς περιοχές, ενώ σήμερα φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας.