Home > νέα > Στο 29% το  ποσοστό νέων που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Κων/νος Βλάχος

Στο 29% το  ποσοστό νέων που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Κων/νος Βλάχος

Από το Κέντρο Πρόληψης ΔΡΑΣΗ Δράμας

Στο 29% το  ποσοστό νέων

που καπνίζουν ηλεκτρονικό

τσιγάρο στην Ελλάδα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Κων/νος Βλάχος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ τις βλάβες στην υγεία που προκαλεί το κάπνισμα, πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της ΠΕ Δράμας «ΔΡΑΣΗ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαΐου στην αίθουσα του δημαρχείου Δράμας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ. Π. «ΔΡΑΣΗ με θέμα: «Τσιγάρο, μύθοι και πραγματικότητα». Επίσης, ο κ. Ανέστης Τερζόπουλος, Οικογενειακός Γιατρός με θέμα: «Νόσος του καπνίσματος» και τέλος με θέμα «Κάπνισμα και Υγεία» μίλησε η Πνευμονολόγος – Επικουρική Ιατρός του Νοσοκομείου Δράμας κα. Μαγδαληνή Κουτρούλα.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν  υπήρχε και το ανάλογο ενδιαφέρον από το κοινό που ήταν ελάχιστο, για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Σε δηλώσεις του στο «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Βλάχος σημείωσε ότι «το θέμα μας αφορά στον εθισμό και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Και όντως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Η αναλογία είναι 22.000 άτομα την ημέρα. Και αυτό είναι ένα πραγματικά τρομακτικό νούμερο. Με βάση σχετικές έρευνες στην Ελλάδα ποσοστό 29% στις νεότερες ηλικίες, κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και γενικά τσιγάρο. Είναι πολύ μεγάλο το νούμερο».

Ερωτώμενος για το αν έχει υπάρξει κάποια μείωση στο κάπνισμα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Βλάχος εξηγεί ότι «οι δείκτες είναι σταθεροί και δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλες μειώσεις όσον αφορά το κάπνισμα. Σίγουρα οι αντικαπνιστικοί νόμοι βοήθησαν κάπως, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι του παθητικού καπνίσματος. Αλλά και οι δράσεις που κάνουμε γενικά ως Κέντρο Πρόληψης στο μαθητικό πληθυσμό είναι επίσης σημαντικές».

Στην ερώτηση αν όσοι κόβουν το κάπνισμα, το κάνουν για οικονομικούς λόγους ή για λόγους υγείας, ο ίδιος απαντάει «και για τα δύο» εξηγώντας όμως ότι, «το  50% των καπνιστών, έχει κάνει τουλάχιστον μια απόπειρα για να το κόψει. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι μισοί καπνιστές καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη είναι η συμπεριφορά αυτή, οπότε νομίζω ότι και μόνο από αυτό το νούμερο, έχουν επίγνωση».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός, ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα παιδιά και οι νεότερες ηλικίες, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά υψηλότερα από τους ενήλικες σε όλες τις περιοχές. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 37 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 13-15 ετών κάνουν χρήση καπνού.

Το Υπουργείο Υγείας, στο Εθνικό Σχέδιο Δημόσιας Υγείας 2021-2025, έχει αναπτύξει ένα πολυθεματικό πλαίσιο παρεμβάσεων που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, στην πρόληψη και την αποτροπή του σε όλες τις ηλικίες, στην παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και στην προώθηση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό, με τρόπο που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας και σε μας τους ίδιους.