Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας
Το μελάνωμα σήμερα
είναι η πλέον θανατηφόρα
μορφή καρκίνου του δέρματος
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δερματολόγος κ. Νικηφόρος Βασιλείου – Συχνή αυτοεξέταση, προστασία από τον ήλιο και μια φορά το χρόνο εξέταση από δερματολόγο
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΜΗΝΑΣ Μάιος, για τους καρκινοπαθείς, είναι αφιερωμένος στις δερματικές παθήσεις. Και στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας, την Κυριακή 2 Ιουνίου, πραγματοποίησε εκδήλωση με κεντρικό θέμα το μελάνωμα.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην πραγματικά κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Δράμας, όπου για το μελάνωμα μίλησε ο ιατρός κ. Νικηφόρος Βασιλείου, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, ο οποίος υπηρετεί στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δράμας.
Ο ίδιος, ευγενώς δέχτηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.», σχετικά με το μελάνωμα, για το οποίο εξήγησε ότι, αν και δεν είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος, εντούτοις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και θανατηφόρος.
Μεγάλη προσοχή
Ερωτώμενος αρχικά για το τι είναι το σημαντικό, τι θα πρέπει να προσέχουμε για το μελάνωμα, ο κ. Βασιλείου απαντάει στον «Π.Τ.»:
«Το πολύ σημαντικό είναι ότι, το μελάνωμα, αν και δεν είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος, είναι ο πιο επικίνδυνος, εφόσον δεν διαγνωστεί εγκαίρως, προκειμένου να ακολουθήσει η δέουσα θεραπευτική του αντιμετώπιση. Στην Ελλάδα – όπως και παγκοσμίως – υπάρχουν συχνότερες μορφές καρκίνου δέρματος από το μελάνωμα, δεν είναι όμως κανένας τόσο επιθετικός και επικίνδυνος όσο το μελάνωμα.
Υπάρχει τρόπος να προληφθεί, αρκεί να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιούμε αντηλιακό σε καθημερινή βάση και να το ανανεώνουμε, να φοράμε προστατευτικά ρούχα σε περίπτωση που κάνουμε ηλιοθεραπεία, να αποφεύγουμε την υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο. Επίσης μια φορά το μήνα οπωσδήποτε πρέπει να προβαίνουμε σε ολοσωματική αυτοεξέταση εμείς οι ίδιοι οι ασθενείς ελέγχοντας τις βλάβες στο σώμα μας, και μια φορά απαραιτήτως να επισκεπτόμαστε το δερματολόγο μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να το ανιχνεύσουμε εγκαίρως, διότι σε περίπτωση που γίνει έγκαιρη ανίχνευση, τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης, αγγίζουν το 90%».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, «στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίποιυ1.400 καινούρια περιστατικά με την επίπτωση να φτάνει στο7,2% ανά 100.000 ανθρώπους. Είναι ο 14ος στη σειρά σε συχνότητα καρκίνος στην Ελλάδα και αποτελεί το 2% των καρκίνων του δέρματος» τονίζει ο ίδιος.
Δερματοσκόπιο ίσον στηθοσκόπιο!
Ερωτώμενος για το τι είναι αυτό που ακολουθεί από την στιγμή που αντιληφθούμε ότι κάτι συμβαίνει στο δέρμα μας, ο κ. Βασιλείου επισημαίνει, ότι, «ο δερματολόγος είναι ο πλέον εξειδικευμένος γιατρός, ο οποίος ξέρει τι πρέπει να κάνει, ξέρει πώς πρέπει να μας κατευθύνει, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια πιθανά ύποπτη βλάβη. Διότι διαθέτοντας στα χέρια του τα τελευταία χρόνια το όργανο που λέγεται δερματοσκόπιο – που είναι το στηθοσκόπιο του δερματολόγου – μπορεί πολύ εύκολα, πολύ πρώιμα και έγκαιρα, να ανιχνεύσει ύποπτες βλάβες. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί ο ίδιος ή να παραπέμψει τον ασθενή ώστε να εξαιρεθεί αυτή η βλάβη, να γίνει ιστολογική εξέταση. Ακολούθως είναι η σταδιοποίηση και περαιτέρω η θεραπευτική αντιμετώπιση».
Ερωτώμενος αν το μελάνωμα μπορεί να κάνει μετάσταση, απαντάει θετικά και τονίζει: «Το μελάνωμα, αναλόγως του βάθους διείσδυσης του όγκου, μετριέται σε κάποια χιλιοστά από την επιδερμίδα. Όσο πιο μεγάλο είναι το βάθος διείσδυσης τόσο πιο επικίνδυνο είναι ένα μελάνωμα. Διότι το μελάνωμα είναι ένας όγκος, ο οποίος υφίσταται και λεμφογενώς και αιματογενώς. Οπότε δίνει μεταστάσεις και σε γειτονικές περιοχές, αλλά και απομακρυσμένες λεμφοαδενικές όπως και αιματογενείς σε πολλά βασικά όργανα.
Φυσικά, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση και εύκολα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».