Home > νέα > Έτοιμος ο πειραματικός αμπελώνας για το Τμήμα Οινολογίας του Δ.Π.Θ. στη Δράμα Σημαντική η βοήθεια του κ. Φεντερίκου Λαζαρίδη

Έτοιμος ο πειραματικός αμπελώνας για το Τμήμα Οινολογίας του Δ.Π.Θ. στη Δράμα Σημαντική η βοήθεια του κ. Φεντερίκου Λαζαρίδη

Έτοιμος ο πειραματικός αμπελώνας

για το Τμήμα Οινολογίας

του Δ.Π.Θ. στη Δράμα

Σημαντική η βοήθεια του κ. Φεντερίκου Λαζαρίδη

 

 

ΕΤΟΙΜΟΣ είναι και έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί, ο νέος πειραματικός αμπελώνας του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)

Για τη δημιουργία του πειραματικού αμπελώνα του Τμήματος, είχε αναφερθεί ο «Π.Τ.» στα μέσα Μαΐου, όταν στα  πλαίσια της 9ης Δραμοινογνωσίας και σε μια ημερίδα για την έρευνα για το μικροβίωμα της αμπελουργικής περιοχής της Δράμας, ο φοιτητής κ. Δημήτριος Ποιμενίδης, είχε μιλήσει σχετικά με το θέμα αυτό στην εφημερίδα μας.

Ο κ. Ποιμενίδης, είχε εκφράσει την ανάγκη δημιουργίας ενός πειραματικού αμπελώνα, καθώς ο παλαιότερος που υπήρχε είχε παραμεληθεί σε σημείο μάλιστα να καταστραφεί. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό και μαζί με άλλους συμφοιτητές του και σε συνεννόηση με τους καθηγητές τους, δημιούργησαν ένα νέο πειραματικό αμπελώνα κα ήδη άρχισαν να καλλιεργούν και τα πρώτα φυτά.

Όπως μάλιστα είχε τονίσει χαρακτηριστικά, «μπορεί ένας φοιτητής που δεν έχει αγροτική σχέση από την οικογένειά του, να το βλέπει, να το παρατηρεί, να βλέπει τις αρρώστιες του. Αυτό ξεκίνησε εδώ και ενάμιση μήνα και έχουμε βλέψεις στο τέλος να αφήσουμε έναν ολοκληρωμένο αμπελώνα».

Με επιστολή τους που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, φοιτητές του Τμήματος, επισημαίνουν ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς τη βοήθεια του κ. Φεντερίκου Λαζαρίδη, τον Γεωπόνο του κτήματος κύριο Νίκο Τσιπουρίδη και συνολικά το κτήμα Νίκο Λαζαρίδη για την άμεση στήριξη του.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν στην επιστολή τους αυτή, «όταν ένας δημόσιος φορέας όπως το Πανεπιστήμιο, συνεργαστεί και στηριχθεί από τον ιδιωτικό τομέα τότε προάγεται το ερευνητικό έργο, επιταχύνονται οι διαδικασίες και ωφελείται στο σύνολο της η τοπική κοινωνία και το ίδιο το αντικείμενο εργασιών ενδιαφέροντος».

Σημειώνουν μάλιστα, ότι, «σε αυτή την τροχιά το κτήμα Λαζαρίδη και προσωπικά ο κύριος Φεντερίκος Λαζαρίδης παρείχαν εξοπλισμό, τεχνογνωσία και στήριξη σε μια σημαντική εργασία για την εγκατάσταση του νέου ερευνητικού αμπελώνα της σχολής μας.  Όλο αυτό το έργο θα μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και για το σύνολο της ευημερούσας αμπελουργικής ζώνης της Δράμας που απ ότι φαίνεται θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στις εξελίξεις».

Προτρέπουν τέλος, ώστε «να ασχοληθεί όλη η οινοποιητική, αμπελουργική ζώνη με το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου έτσι ώστε τα χρόνια που έρχονται να μπορεί στο σύνολο της η περιοχή να είναι περήφανη και να ευημερεί σε πωλήσεις και καταναλώσεις εκλεκτών οίνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό».