Από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας
Το έντομο διαβρώτικα
στον αραβόσιτο της Δράμας
ΟΔΗΓΙΕΣ σχετικά με την αντιμετώπιση του εντόμου διαβρώτικα στην καλλιέργεια του αραβόσιτου στην περιοχή της Δράμας, δίνει η Διεύθυνση Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, τα ανήλικα στάδια τού εντόμου Διαβρώτικα (σκουλήκια) αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα τού αραβοσίτου και όταν είναι σε μεγάλους αριθμούς προκαλούν βλάβη, αδυναμία ικανοποιητικής θρέψης και πλάγιασμα των φυτών λόγω κακής στήριξης, τα οποία μετά επανέρχονται στην όρθια στάση προς το φως αποκτώντας μόνιμη, χαρακτηριστική κάμψη στο κεντρικό στέλεχος.
Στην Π.Ε. Δράμας κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκε ικανοποιητική αμειψισπορά κυρίως με χειμερινά σιτηρά αλλά και άλλες καλλιέργειες (ηλίανθος, βαμβάκι κλπ.) σε περιοχές όπου τα τελευταία έτη καλλιεργείτο αραβόσιτος αμιγώς.
Ως γνωστόν, είναι το σημαντικότερο βιώσιμο μέτρο αντιμετώπισης τού εντόμου και εκτιμάται πως το Διαβρώτικα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Το έντομο παρακολουθείται ανελλιπώς από τη ΔΑΟΚ Δράμας στα πλαίσια των Γεωργικών Προειδοποιήσεων τού ΥΠΑΑΤ και εκδίδονται ενημερώσεις και Δελτία Προειδοποιήσεων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας.
Η έξοδος των ενηλίκων τού εντόμου ξεκίνησε στις 05-06-2023. Οι καλλιέργειες αραβοσίτου στον ν. Δράμας βρίσκονται στη βλαστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις μηνιαίες τάσεις καιρού όπως δημοσιεύονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η θερμοκρασία τού Ιουνίου αναμένεται και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα να κυμανθεί υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.
Οι καλλιεργητές αραβοσίτου της Π.Ε. Δράμας θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι καλλιέργειές τους να έχουν επάρκεια ύδατος κατά τη διάρκεια τού σταδίου της άνθησης που αναμένεται στο επόμενο διάστημα, στις πρωιμότερες καλλιέργειες. Η παροχή νερού είναι το ουσιαστικότερο μέτρο εξασφάλισης καλής γονιμοποίηση και στη συνέχεια καρπόδεσης και το βασικότερο μέτρο αντιμετώπιση των ενηλίκων ατόμων του διαβρώτικα. Οι στύλοι αυξάνονται διαρκώς μέχρι την γονιμοποίηση, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα νερού.