Συγκινημένος μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Μανθόπουλος
Το όνομα του Δραμινού εκπαιδευτικού
και λογοτέχνη Δημ. Μανθόπουλου
πήρε το 2ο Δημοτικό σχ. Δράμας
Την ίδια μέρα δόθηκε το όνομά του και στη Βιβλιοθήκη του 3ου Δημοτικού σχ. Προσοτσάνης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ τιμή περίμενε τις ημέρες αυτές τον Δραμινό εκπαιδευτικό και λογοτέχνη Δημήτρη Μανθόπουλο, καθώς το όνομά του δόθηκε στο 2ο Δημοτικό σχολείο Δράμας, όπως και στη Βιβλιοθήκη του 3ου Δημοτικού σχολείου Προσοτσάνης.
Όπως είναι γνωστό, από το 2004 είχε επιτρέψει το Υπουργείο Παιδείας με σχετική νομοθεσία, τα ελληνικά σχολεία να μπορούν να παίρνουν τα ονόματα ανθρώπων που έχουν προσφέρει με το έργο τους στη χώρα, στα γράμματα, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, αλλά και στην Επανάσταση του 1821 και σε άλλους αγώνες του Έθνους.
Στο πλαίσιο αυτό, σε μια πραγματικά μεγάλη γιορτή που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουνίου, το 2ο Δημοτικό σχολείο Δράμας, συμπεριέλαβε στον τίτλο του το όνομα του Δραμινού εκπαιδευτικού και λογοτέχνη Δημήτρη Μανθόπουλου. Πλέον θα αναφέρεται ως «2ο Δημοτικό σχολείο Δημήτριος Μανθόπουλος».
Μιλώντας στον «Π.Τ.» για το ζήτημα αυτό ο διευθυντής του σχολείου κ. Συμεών Τσατλόγλου, σημειώνει ότι «ήταν ιδέα συναδέλφου σε μια συζήτηση που είχε γίνει την περσινή χρονιά. Για να πω την αλήθεια δεν τον ήξερα προσωπικά, όμως ήξερα το έργο του. Και όταν είδα ότι υπηρέτησε στο σχολείο μας, έγινε η πρόταση στο Σύλλογο Διδασκόντων και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και προχωρήσαμε τη διαδικασία μέχρι τη σημερινή μέρα».
Αναφερόμενος στη νέα αυτή κατάσταση, ο κ. Τσατλόγλου σημειώνει ότι «ένας αριθμός και μόνο για ένα σχολείο, είναι λίγο πιο ψυχρό, από ένα σχολείο που διαθέτει ένα όνομα. Τώρα μπορούμε να προσθέτουμε ονόματα στα σχολεία μας, από ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον τόπο, αν και ο κ. Μανθόπουλος είναι γνωστός στο πανελλήνιο για το έργο του».
Στο μέσον ο τιμώμενος κ. Δημήτρης Μανθόπουλος. Από αρ. ο κ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος και δεξ. ο κ. Συμεών Τσατλόγλου.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος, επισημαίνει ότι «το Υπουργείο Παιδείας, αποσκοπώντας στη σύνδεση των σχολείων με την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων, παρέχει τη δυνατότητα στα σχολεία να υιοθετούν επωνυμίες οι οποίες είτε αφορούν ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα, ακόμα και αίθουσες εκδηλώσεων ή και βιβλιοθήκες. Οι επωνυμίες αυτές αναφέρονται σε εξέχουσες προσωπικότητες εκπαιδευτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής φύσης του έθνους».
Όπως εξήγησε ο κ. Διαλεκτόπουλος, «το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε το 2004 και έκτοτε πολλά σχολεία φέρουν την επωνυμία ποιητών, συγγραφέων, επιστημόνων, ακόμα και αγωνιστών. Στη Δράμα, ήδη το 15ο Δημοτικό σχολείο φέρει την επωνυμία Γεώργιος Βιζυηνός, αλλά και το 1ο Δημοτικό της Προσοτσάνης φέρει την επωνυμία Χρυσόστομος Σμύρνης». Να σημειωθεί επίσης ότι, ονοματοδοσία διαθέτει και το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης «Αρετή Βογιατζή Μελαδίνη».
Συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Διαλεκτόπουλος, ότι το πρωί της Τετάρτης 5 Ιουνίου «έγινε και η ονοματοδοσία της Βιβλιοθήκης του 3ου Δημοτικού σχολείου Προσοτσάνης σε Δημήτριος Μανθόπουλος».
Όπως τόνισε, «η εισήγηση του διευθυντή του σχολείου για ονοματοδοσία σε Δημήτριος Μανθόπουλος έγινε δεκτή από το σύνολο των εκπαιδευτικών, από την εκπαιδευτική κοινότητα, ως αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του εξαιρετικού συντοπίτη μας ο οποίος πραγματικά αφιέρωσε τη ζωή του στα γράμματα και στους μαθητές μας. Καθ’ ομολογία, πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πάρα πολλά ιδιαίτερα χαρίσματα και αρετές. Οι παλιοί μαθητές του αλλά και οι συνάδελφοι οι οποίοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του, πράγματι χαίρουν για τη συνεργασία αυτή που είχαν με έναν εξαιρετικό άνθρωπο».
Τονίζει τέλος, ότι «είναι μια αφορμή για να σκεφτούμε το έργο μας και να θυμηθούμε το έργο του Δημήτρη Μανθόπουλου το οποίο είναι εξαιρετικό και παραμένει ανεξίτηλο στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε όλο τον πνευματικό κόσμο».
Μανθόπουλος: Μεγάλη τιμή εν ζωή
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Δημήτρης Μανθόπουλος, μίλησε στον «Π.Τ.» για την τιμή που του έγινε, επισημαίνοντας ότι και άλλοι πανάξιοι άνθρωποι δεν είχαν τύχη να βιώσουν τέτοια τιμή εν ζωή.
Όπως σημειώνει μάλιστα για την τιμή που του έγινε τονίζει: «Είναι μια εκδήλωση η οποία όταν μου ανακοινώθηκε με άφησε άφωνο. Δεν περίμενα τέτοια τιμή. Είναι η πρώτη που γίνεται σε συνάδερφο σε επίπεδο Δράμας και Νομού. Δοκιμάστηκε η κάποια μετριοφροσύνη την οποία πίστευα ότι είχα μέχρι τώρα, αλλά πώς να το αρνηθείς. Αυτή η εκδήλωση, η αγάπη και η καλοσύνη αυτών των ανθρώπων που την αποφάσισαν με τιμά ιδιαίτερα, γιατί η Δράμα διαθέτει ανθρώπους που μπορεί να δοθεί το όνομά τους».
Τόνισε ακόμα, ότι «είμαι συγκινημένος, μιας και το πρωί είχαμε και μια άλλη εκδήλωση στην Προσοτσάνη. Βέβαια είναι μεγάλο προνόμιο, ότι τη νιώθω εγώ εν ζωή, εννοώ άλλοι πανάξιοι άνθρωποι δεν την αξιώθηκαν και σε επίπεδο Δράμας ακόμα, ούτε ο Κραχτίδης στο Αθλητικό Κέντρο ή ο Αλέκος Φρούσιος στο Δημοτικό Στάδιο».