Home > νέα > «Η Ιστορία μας μέσα από το ταξίδι των παραδοσιακών σπόρων» Από τους σπόρους που βρέθηκαν στον οικισμό του Αρκαδικού 9.000 ετών

«Η Ιστορία μας μέσα από το ταξίδι των παραδοσιακών σπόρων» Από τους σπόρους που βρέθηκαν στον οικισμό του Αρκαδικού 9.000 ετών

Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

«Η Ιστορία μας

μέσα από το ταξίδι

των παραδοσιακών σπόρων»

Από τους σπόρους που βρέθηκαν στον οικισμό του Αρκαδικού 9.000 ετών

 

 

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσιάζει σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, σε συνεργασία με το «Πελίτι» και με κεντρικό τίτλο: «Η Ιστορία μας μέσα από το ταξίδι των παραδοσιακών σπόρων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας σήμερα Τετάρτη και ώρα 20.00 με πρώτο ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη, εμπνευστή και ιδρυτή του «Πελίτι» με τίλτο: «Ιστορίες με σπόρους», και δεύτερη ομιλήτρια την κα. Βασιλική Πουλιούδη αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας με θέμα, « Ταξίδι  των φυτικών καταλοίπων με αναφορές από προϊστορικά και ιστορικά νοικοκυριά».

Στην εκδήλωση συμμετέχει και μουσικό σχήμα με μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Δράμας με παραδοσιακή μουσική. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Π.Ε. Δράμας.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σαϊνατούδης, εξηγεί ότι «οι σπόροι είναι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας, έχουν χρώματα, γεύσεις, αρώματα, αντοχή στις ασθένειες, αντοχή στις καιρικές συνθήκες που αλλάζει το κλίμα και μάλιστα μπορούμε να κρατάμε σπόρους κάθε χρόνο».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το σημαντικό και αυτό που θα αναδειχθεί μέσα από την παρουσίαση, είναι η ιστορική συνέχεια που έχουν κάποιοι σπόροι, όπως είναι το μονόκοκκο σιτάρι που έχει βρεθεί σε προϊστορικούς οικισμούς στον Αρκαδιό Δράμας που χρονολογείται περίπου 9.000 χρόνια πριν».

«Η αναφορά μου», τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης, «θα γίνει στο πώς ξαναβγάλαμε το μονόκοκκο σιτάρι σε συνεργασία με την Τράπεζα Γενετικού Υλικού και τον καλλιεργητή Αλέκο Σαρηγιαννίδη, ενώ είχε εξαφανιστεί εντελώς από τα χωράφια. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι σήμερα υπάρχουν 10 καλλιεργητές στην Ελλάδα που καλλιεργούν μονόκοκκο σιτάρι και κάποιοι το έχουν ως ναυαρχίδα στους σπόρους τους. Από αυτό, παρασκευάζουν αλεύρι, ψωμί, μπισκότα, ζυμαρικά και άλλα».