Στον καιρό των υψηλών θερμοκρασιών…
Όαση δροσιάς το Παρανέστι
με τους καταρράκτες του!
ΔΥΣΚΟΛΕΣ μέρες για όλους, μικρούς και μεγάλους με τις υψηλές θερμοκρασίες. Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια μας, με την ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο του υδράργυρου και δυστυχώς ο άνθρωπος, όσο προετοιμασμένος και αν είναι, δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει.
Τις μέρες αυτές, αλλά και τις υπόλοιπες του καλοκαιρού που θ’ ακολουθήσουν, η κατάσταση παρουσιάζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες από σήμερα έως και την Παρασκευή.
Η φύση της Δράμας όμως, διαθέτει μερικά από τα πιο δροσερά μέρη της περιοχής μας και όχι μόνο. Αν η θάλασσα προσφέρει μια πρόσκαιρη δροσιά, τα υπέροχα δάση της Δράμας, πέρα από δροσιά, προσφέρουν και μεγάλες συγκινήσεις, αλλά κυρίως έναν εναλλακτικό προορισμό αναψυχής.
Μεγάλο μέρος αυτής της φυσικής ομορφιάς, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, όπου υπάρχει πλήθος από φυσικούς καταρράκτες που σχηματίζονται μέσα στα πυκνά δάση, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.
Συγκεκριμένα, κοντά στον οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος συναντάμε τον πρώτο Καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας με ύψος πάνω από 15μ. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο.
Αφού διασχίσουμε την κοίτη του Αρκουδορέματος, μετά από διαδρομή 15 χιλ. περίπου, συναντάμε τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη της περιοχής ύψους 40 μ, τον καταρράκτη Τραχωνίου – Διποτάμων. Πρόκειται για των μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων.
Δυο χιλιόμετρα πριν μπούμε στο Μεγάλο Λιβάδι και πλάι στις συστάδες ερυθρελάτης, το Σκοτεινό Ρέμα δημιουργεί τον ομώνυμο θαυμάσιο καταρράκτη, κόβοντας κατακόρυφά ένα βράχο.
Μετά τα Διπόταμα και με βόρεια κατεύθυνση μπαίνουμε στο Δάσος του Λεπίδα, όπου και μετά από διαδρομή 7χλμ. περίπου, συναντάμε τον Καταρράκτη του Λεπίδα, τον μεγαλύτερο της περιοχής 35μ ύψος.
Σε βόρεια κατεύθυνση, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, το Αχλαδόρεμα σχηματίζει έναν εντυπωσιακό υδάτινο σχηματισμό με τρεις συνεχούς ροής καταρράκτες, που μπορεί κάποιος να τους επισκεφθεί ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ύψους 7μ, ο δεύτερος είναι ύψους 13μ και ο τρίτος είναι ύψους 70μ. Υπάρχει και ένας τέταρτος καταρράκτης με δύσκολη προσέγγιση περιοδικού ύψους 40μ και ένας πέμπτος περιοδικός καταρράκτης ύψους 80μ.