Home > νέα > Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Ρομποτικής στο Καλαμπάκι Η ενσωμάτωση της  ρομποτικής στην εκπαίδευση με γνώση, έμπνευση και δίκτυο  επαφών

Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Ρομποτικής στο Καλαμπάκι Η ενσωμάτωση της  ρομποτικής στην εκπαίδευση με γνώση, έμπνευση και δίκτυο  επαφών

Το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Ρομποτικής στο Καλαμπάκι

Η ενσωμάτωση της  ρομποτικής

στην εκπαίδευση με γνώση,

έμπνευση και δίκτυο  επαφών

 

 

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε το 1ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ρομποτικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 11 Ιουνίου στο 2ο Δημοτικό σχολείο Καλαμπακίου.

Φορέας υλοποίηση του Συνεδρίου είναι ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 2ης ΔΙΟΕ Ν. Δράμας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, το 2ο Δημοτικό σχολείο Καλαμπακίου και ο Δήμος Δοξάτου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η αξιοποίηση και η διάχυση της εξειδικευμένης γνώσης του Σχολείου στον τομέα της ρομποτικής προς όφελος όλων των μαθητών και μαθητριών καθώς και των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινότητα  υποστήριξης – ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ανακάλυψης της γνώσης.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής, επισημαίνει ότι το Συνέδριο παρακολούθησαν 90 μαθητές και 40 εκπαιδευτικοί και ήταν «ένα εκπαιδευτικό συνέδριο ρομποτικής που έφερε μαζί εκπαιδευτικούς, μαθητές, ερευνητές, και επαγγελματίες από τον  τομέα της ρομποτικής και της εκπαίδευσης. Σκοπός του συνεδρίου είναι  να προωθήσει τη γνώση και την καινοτομία στην εκπαιδευτική ρομποτική,  να ανταλλάξει ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, και να ενισχύσει τη  συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων».

Οι στόχοι του Συνεδρίου ήταν η προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής: Να αυξήσει τη γνώση και  την κατανόηση της ρομποτικής ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Και ακόμα, η καινοτομία και έρευνα, να παρουσιάσει τις τελευταίες έρευνες και

τις καινοτομίες στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνολογίας.

Επίσης, η δικτύωση, ώστε να παρέχει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών, ερευνητών και  επαγγελματιών και τέλος, η επαγγελματική ανάπτυξη: Να προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική  ανάπτυξη και επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς.

Θεματικές Ενότητες

Όπως εξηγεί ο κ. Σαλπιγκτίδης, οι θεματικές ενότητες στις οποίες κινήθηκε το 1ο Συνέδριο Ρομποτικής ήταν:

Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Παρουσίαση προγραμμάτων σπουδών που ενσωματώνουν τη ρομποτική σε διάφορα εκπαιδευτικά επίπεδα.

Διαγωνισμοί και Εκπαιδευτικά Παιχνίδια: Συζήτηση για τις  επιδράσεις των διαγωνισμών ρομποτικής και των παιχνιδιών στην  εκπαίδευση.

Τεχνολογία και Υλικά: Εξερεύνηση των τελευταίων εργαλείων, υλικών  και λογισμικού που χρησιμοποιούνται στην εκπαιδευτική ρομποτική.

Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις: Ανάλυση των διαφορετικών μεθόδων  διδασκαλίας και μάθησης που χρησιμοποιούνται για τη ρομποτική  εκπαίδευση.

Διεπιστημονικές Συνδέσεις: Συζήτηση για το πώς η ρομποτική μπορεί  να ενσωματωθεί σε άλλους τομείς της εκπαίδευσης, όπως τα μαθηματικά, η  φυσική, η τεχνολογία, και η μηχανική.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις από κορυφαίους ειδικούς  στον τομέα της ρομποτικής και της εκπαίδευσης, καθώς και διαδραστικά εργαστήρια που επιτρέπουν στους  συμμετέχοντες να δοκιμάσουν νέα εργαλεία και  τεχνικές.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαλπιγκτίδης, «ένα εκπαιδευτικό συνέδριο ρομποτικής μπορεί να είναι μια εξαιρετική  ευκαιρία για όλους όσους ενδιαφέρονται για την ενσωμάτωση της  ρομποτικής στην εκπαίδευση, προσφέροντας γνώση, έμπνευση και δίκτυο  επαφών».