Με τέσσερις μαθητές
από τη Δράμα ξεκίνησε
η Βουλή των Εφήβων
ΜΕ ΤΗΝ πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση, ξεκίνησε χθες Πέμπτη 4 Ιουλίου η Ολομέλεια της ΚΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.
«Η ευθύνη είναι μία πολύ γοητευτική διάσταση της ζωής μας και σας καλώ να την απολαύσετε, γιατί όταν ευθύνεσαι για κάτι, σημαίνει ότι μπορείς και να το διαμορφώσεις».
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, απευθυνόμενος στους 300 έφηβους βουλευτές από ολόκληρη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΚΗ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων: «Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα σχολεία της Δράμας συμμετέχουν τέσσερις μαθητές και μαθήτριες που είναι οι: Δήμητρα Δημάκη από το 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας, Αθανάσιος Μαρκόπουλος από το Μουσικό Σχολείο Δράμας, Δανάη Παπαδοπούλου από το 2ο Γενικό Λύκειο Δράμας και ο Θεόδωρος Παχατουρίδης από το Γενικό Λύκειο Προσοτσάνης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, προεδρεύοντας στην Ολομέλεια της φετινής Συνόδου, κεντρική θεματική της οποίας ήταν «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο: Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε», αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων που «ξεκίνησε το 1995-1996, επί προεδρίας της Βουλής του κ. Απόστολου Κακλαμάνη και συνεχίστηκε από όλους τους επόμενους Προέδρους της Βουλής», επισημαίνοντας ότι «είναι ένας θεσμός που έχει ιστορία και τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρώτο Πρόγραμμα σήμερα αισίως είναι σαράντα τεσσάρων ή σαράντα πέντε χρονών».
Απευθυνόμενος στους έφηβους βουλευτές σημείωσε: «Πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς και την αντιστοιχία τους σε ευθύνες, γιατί αν είχαμε μόνο δικαιώματα, δεν θα υπήρχε κανείς να τα προστατεύσει. Αυτοί που τα προστατεύουν είναι αυτοί που έχουν ευθύνες. Συνεπώς, το δικαίωμα και η ευθύνη είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος και είναι εξίσου γοητευτικά και τα δύο».
Η φωτογραφία είναι με 3 από τους 4 μαθητές της Δράμας, που ανέβασε στο διαδικτυακό του προφίλ ο βουλευτής Δράμας κ. Ξανθόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσφερε στους μαθητές μία έκδοση αρχειακή και συνάμα ιστορική της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας με τίτλο «22 ιστορίες για το ΄22» με 22 σύντομες αφηγήσεις για την Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας, «θα σας δώσουν κουράγιο για να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χειρότερες αφετηρίες στο παρελθόν απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε, για να φτάσει εδώ σήμερα, να έχει μια πορεία θετική».
Οι έφηβοι βουλευτές χωρίστηκαν σε έξι Ομάδες Εργασίας που ασχολήθηκαν με τη σύμπραξη και τη συμμετοχή πάνω σε ισάριθμες ενότητες: τη σύμπραξη στη γειτονιά, στο σχολείο, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον ψηφιακό κόσμο και στην πολιτική. Ομιλητές επί των έξι αυτών ενοτήτων στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν οι: Μυρσίνη Ναλμπάντη (Γειτονιά), Παύλος Σιταρίδης (Σχολείο), Μαρίνα Παπαδοπούλου (Περιβάλλον), Αριάδνη Ανδρουτσοπούλου (Πολιτισμός), Ίρις-Σπυριδούλα Αρβανίτη (Ψηφιακός Κόσμος) και Διονυσία-Θεοφανεία Παριώτη (Πολιτική).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Βουλή των Εφήβων»
H Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, καθώς και των ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία.
Οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων πλαισιώνονται από πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, συναυλίες, επισκέψεις στις εκθέσεις του Ιδρύματος της Βουλής και της Βουλής των Ελλήνων).