Η Κυρά της Γραμμένης
Γράφει η Παπαδοπούλου Μαρία, εκπαιδευτικός
Βορειοδυτικά του νομού Δράμας, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε πεδινό έδαφος η Γραμμένη, ένα όμορφο μικρό χωριουδάκι, που περιβάλλεται από το Μενοίκιο όρος και τα παρακλάδια του Φαλακρού όρους. Χτισμένο μέσα στην καταπράσινη φύση, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Προσοτσάνη, συνορεύει σε πολύ κοντινή απόσταση με το χωριό Πηγές και το σπήλαιο του Αγγίτη ή Μααρά. Μόλις βγεις από την κεντρική οδική αρτηρία που πηγαίνει για Νευροκόπι και στρίψεις αριστερά, προς Κοκκινόγεια, αρχίζει μια πανέμορφη και εύκολη οδική διαδρομή, μέσα στο πράσινο, με λεύκες, ακακίες και καρυδιές. Το φως του ήλιου σε έναν καταγάλανο ουρανό γενναιόδωρα λούζει τη διαδρομή, ενώ τα νερά του ποταμού Αγγίτη ακολουθούν τη δική τους πορεία, μέσα στην πυκνή βλάστηση, παράλληλα και αρκετά πιο μέσα από την άσφαλτο.
Μπαίνοντας στο χωριό, δεξιά και αριστερά θα συναντήσεις νοικοκυρεμένα σπίτια, που μοσχοβολούν πάστρα και ταπεινότητα. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, απόγονοι Βλάχων, Θρακιωτών και Ποντίων προσφύγων, είναι άνθρωποι φιλήσυχοι και φιλόξενοι.
Στολίδι αυτού του πανέμορφου χωριού είναι ο πετρόχτιστος Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Το εικόνισμα αυτό της Παναγίας χρονολογείται τον 19ο αιώνα και έχει έντονα στοιχεία λαϊκής τέχνης, τα οποία συνδυάζονται με χαρακτηριστικά βυζαντινής τεχνοτροπίας. Μέχρι το 1968, που γκρεμίστηκε ο παλαιός ναός, για να ανοικοδομηθεί ο νέος, η εικόνα βρισκόταν στο τέμπλο. Μετά την κατασκευή του νέου τέμπλου, η Βρεφοκρατούσα φυλάσσονταν στο κημηλιαρχείο, εντός του ναού.
Το 1992 η εικόνα μετακινήθηκε από τον ιερέα και τοποθετήθηκε σ΄ ένα ξωκλήσι της περιοχής, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη, τον Πρόδρομο. Δεν έμεινε εκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Η Παναγία, σ αυτό το διάστημα, εμφανιζόταν ενύπνια σε επιτρόπους της εκκλησίας και κατοίκους του χωριού, όπως και στoυς δύο ιερείς που διακονούσαν στον ναό, ζητώντας να Την κατεβάσουν από εκεί που Την έβαλαν και να Τη γυρίσουν στο σπίτι Της. Κάνοντας υπακοή, οι ιερείς επέστρεψαν την εικόνα στον ναό και την τοποθέτησαν σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, σε περίοπτη θέση, για να επιδαψιλεύει τη χάρη Της στους κατοίκους του χωριού, αλλά και σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές. Η λιτάνευση της εικόνα γίνεται τον Δεκαπενταύγουστου, αλλά και στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Γενέθλιο της Θεοτόκου .
Έκτοτε, η Παναγία κάνει αισθητή την παρουσία Της αρκετά συχνά. Είναι χαρακτηριστική η εμφάνιση Της στον Όρθρο της Κυριακής, μπροστά στο τέμπλο, ενώπιον των πιστών, του ψάλτη και του ιερέως. Συχνές είναι μάλιστα οι επεμβάσεις Της σε περιπτώσεις άτεκνων ζευγαριών, που έρχονται με τα παιδιά τους συγκινημένοι, για να Την ευχαριστήσουν ή ακόμη και να τα βαφτίσουν στον ιερό ναό. Επίσης, έχει βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετώπιζαν θέματα υγείας, οι οποίοι έδωσαν μαρτυρία της ευεργεσίας που έλαβαν. Στις περισσότερες ενύπνιες εμφανίσεις Της, η ίδια συστήνεται με το προσωνύμιο: «είμαι η Κυρά της Γραμμένης». Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί άνθρωποι που δέχτηκαν την ευεργεσία Της δεν γνώριζαν ούτε το χωριό, ούτε την ύπαρξη του εικονίσματος.
Πρόσφατα, η Κυρά της Γραμμένης έκανε αισθητή πάλι την παρουσία Της, εμφανιζόμενη ενύπνια σε πέντε διαφορετικούς ανθρώπους, δύο κατοίκους της Γραμμένης και τρεις ξένους από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας. «Είμαι η Κυρά της Γραμμένης, η Κυρά σας. Ενώ Άγγελοι και Αρχάγγελοι του Υιού και Θεού μου με υμνούν και με δοξάζουν, ψάλλοντας ύμνους για να με τιμήσουν, εσείς, αν και φυλάττω και προστατεύω τον τόπο σας, εδώ στη Γραμμένη, με περιφρονείτε και δεν με δοξολογείτε. Οι προσευχές σας θα εισακούονται από εμένα, αν τον ύμνο των Αγγέλων μού προσφέρετε, αυτόν τον τόπο εγώ θα ευλογώ και κάθε ασθενή θα θεραπεύω». Όταν επικοινώνησαν με τον εφημέριο του ναού και οι πέντε που πήραν το ίδιο μήνυμα, αρχικά τους αγνόησε. Όμως, επειδή ελεγχόταν συνειδησιακά, συμβουλεύτηκε έμπειρους πνευματικούς και, με υπόδειξή τους, αποφασίστηκε, προς τιμήν της Παναγίας, να ψάλλεται η Παράκλησή της κάθε Δευτέρα, ημέρα που είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους. Φυσικά, όλες οι μαρτυρίες των ευεργετηθέντων έχουν καταγραφεί με ονοματεπώνυμα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία είναι πάντα διαθέσιμα.
Ένα μικρό και ταπεινό χωριουδάκι, τη Γραμμένη, με λιγοστούς κατοίκους, διάλεξε η Παναγία μας, η Κυρά της Γραμμένης, να χαρίσει πλουσιοπάροχα τη χάρη Της, δείχνοντας πως δεν εγκαταλείπει κανέναν και υπενθυμίζοντας ότι εμείς είμαστε αυτοί που την ξεχνάμε, ενώ η ίδια παραμένει παντοτινό στήριγμά μας. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως η απλότητα και η ταπείνωση είναι αυτά που ελκύουν το έλεος του Θεού, ανοίγοντας τις πόρτες του Ουρανού.